Åk med på en ovanlig 360-tur i Nordkorea

Se Pyongyang i 360-film

Nordkorea är en av de mest hemlighetsfulla staterna i världen, men en man har nu fått tillstånd från landets stränga regim att filma en färd genom huvudstaden Pyongyang med en 360-kamera. Det är en sällsynt tillfälle att få bevittna en stängd värld som få av oss kommer i kontakt med.

Då Nordkoreas medborgare normalt inte får resa utomlands, och alla medier som finns i landet är hårt styrda av den kommunistiska staten, är det anmärkningsvärt att en person då har lyckats få tillgång till Nordkorea på detta sätet. Men en 360-kamera som tar upp allt som sker runtom, ger det en ovanligt bra bild av detta dolda land.

 

Mannen bakom projektet, Aram Pan, är en Singaporebaserad fotograf som har specialiserat sig på vad han beskriver som ”panorama-produktion sedan 2007”. Under 2013 startade Aram Nordkorea 360-projektet, ett initiativ för att ”fånga essensen av Nordkorea genom användning av 360-graders panorama, foton och videor.”

Kontakt via fax och mail

Att få tillstånd till detta projekt kan tyckas komplicerat eller till och med omöjligt, men enligt Aram gick det fövånansvärt enkelt:

”Jag faxade och mailade olika nordkoreanska kontakter som jag hittade på nätet och efter ungefär en månad så fick jag kontakt”, sa Aram i en intervju med CNN förra året. ”Vi möttes upp och jag fick godkännande…mer var det inte”

Filmen kan ses både i Google Cardboard och i vanlig webläsare, och visar Pyongyangs huvudgata som filmats med hjälp av en GoPro Hero4 Black utrustad med en 280-graders Entaniya lins.

Filmen som är över en timme lång är i sig är en aning kuslig då många av de områdes som kan ses är närmast övergivna. Aram säger vidare att ”Det är olyckligt att turister och utlänningar som kommer hit ofta blir runtkörda på dessa platser i Pyongyang eftersom det är de små gatorna som är fyllda med människor”

Du kan följa projektet via facebook. 

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar