5 VR-spel som bränner kalorier

VR ger sig nu för tiden in på i stort sett alla områden. Och det är sällan man verkligen ställs mot väggen och hittar en branch eller företagsidé där VR inte skulle kunna fungera på något sätt. Ett områden som dock inte är svårt att hitta nytta för är träning och fitness. Vi brukar ofta skoja om att framtidens VR-gamers kommer vara dom som är mest tränade av alla. Men skämt åsido så finns det logik bakom faktumet att spontan röresle när du inte tänker på det är en väldigt positiv hälsofaktor.

Vad kan VR göra för hälsa?

Egentligen har det inte att göra med alla människor som vi ser kommer ut svettiga från ett VR-pass, eller killen som nyligen gick igenom ett 50-dagars träningsprogram i VR, eller personen som cyklat sig igenom hela England i VR. Det har att göra med spontan rörelse och träning medan man gör något annat, och inte tänker på det.

Med detta i åtanke, har vi valt ut fem spel som är enkla att komma igång med. Alla fem bygger på spel eller upplevelser som du säkert redan har testat, och inte på komplicerade maskiner och tillbehör. Fyra av spelen fungerar för HTC Vive och Oculus Rift och ett fungerar med Gear VR.

Audioshield

Audio shield VROm du någonsin har spelat detta spel, lär det inte komma som en överraskning att det finns med på vår fitness-lista. Förutom bra musik (som du väljer själv) och snygg grafik kan Audioshield verkligen höja din puls. Hur? Spelet är så nära man kan komma det perfektta uppvärmningspasset. Audioshield träffar i stort sett samtliga muskelgrupper utan att vara någon form av högintensivt pass. Du måste sträcka sig, böja dig, vifta med armarna och för att få höga poäng måste du också göra det med kraft. Du måste hela tiden även göra korta slumpmässiga utfall år sidorna för att spela spelet framgångsrikt, vilket gör att alla dina rörelser ofta blir unika. Ett 20-minuters pass i Audioshield motsvarar samma ansträngning som du får i ett lättare gympapass, alltså runt 150 kkalorier. Om du dessutom har på dig någon form av viktbälten runt handlederna blir det snabbt mycket mer.

The Thrill of the fight

Detta spel är det förmodligen färre som har spelat. Det handlar om boxning, men utan Vegas-miljö, applåder eller slag i ansiktet. I spelet ska du röra, huka, svänga, blockera och ducka för att unvika sin motståndare.  På samma sätt som i Audioshield är det många repetitioner, med som görs i kombination med vridning av kroppen. När du blockar och vrider behöver du använda benen. När du har armarna i sidled anstränger du axlar och armar. Och samtidigt bränner du fett och stress varje sekund som du spelar. Enligt Kendall Wood som är personlig tränare bränner du närmare 350 kalorier under ett 20 minuters pass i Thrill of the Fight. Inte illa.

Holopoint

Detta är egentligen något helt annat men bygger myckter på samma principer som i både Audioshield och Thrill of the fight. Holopoint är en riktigt bra upplevelse som du definitivt bör testa på i träningsammanhang. I spelet får du tillgång till pil och båge, och måste sedan försvara dig mot ett angrepp av olika fiender. Dessa fiender inkluderar ninjor, samurajer, demoner och mycket annat som är ute efter dig. Miljön är en klassisk dojo där det gäller att skjuta ner våg efter våg av motståndare. Någon djupare story finns inte bakom spelet, men nu är vi ju ute efter att höja pulsen, och då får vi lägga själva berättandet åt sidan för en stund.

Spelet kombinerar roddrörelser där du hela tiden måste använda rygg och axlar genom att vrida, ducka och snurra runt. Kör du detta spelet i någon timme kommer dina ben skrika nästa dag, jag lovar. Spelet påminner om The Lab och Longbow i användandet av pil och båge, men på ett mycket mer intesivt sätt. Enligt Kendall Wood på vrfitnessinsider kan du göra dig av med upp emot 400 kalorier på ett 20-minuterspass om du ger allt.

Eleven: Table Tennis VR

Eleven är precis som det låter ett pingisspel i VR. Det här är det spel som jag själv har spelat mest av för att det är så pass bra. Spelidén är enkel såklart, med med många snabba beslut och utfall gör spelet att  du lätt får upp pulsen efter en stund.

I Eleven kan du välja att spela på olika sätt. Dels kan du spela enkel pingis utan poängräkning bara för att ha kul, men utmaningen kommer när du ser dig in i matchspelet. AI´n som du ställs mot finns i fem svårighetsgrader och blir snabbt mycket utmanande att slå. Efter 10 timmars spel kan jag nu regelbundet slå nivå 2, men 3:an är fortfarande för utmanande. Du kan också spela multiplayer mot andra riktiga motståndare, och det har redan anordnats ett par onlineturneringar.

Vitsen med Eleven är inte att det är högintensiv träning, utan att spelets kvalitet gör att du spelar lång tid. Känslan är riktigt bra och du glömmer snabbt av att du inte håller i ett riktigt pingisracket. När den digitala motståndaren beter sig som vilken kompis som helst är det lätt att man spelar minst en timme i sträck utan att det blir tråkigt eller man känner någon form av illamående.

Kangaroo Dash

Jag känner att jag måste ta upp även spelet Kangaroo Dash från svenska Photon Forge när det kommer till fysiskt utmanande spel. Med extremt enkel spelidé där du ska hoppa dig fram genom en labyrint för att undvika faror, gör själva spelmekaniken att det blir riktigt fysiskt jobbigt snabbt. För att förflytta dig i spelet, måste du hoppa upp och ner med kroppen, och det hela blir fasligt stressigt, pulshöjande men roligt.

Det är svårt att mäta några specifika kalorisiffror här, men fundera själv på hur mycket man bränner genom om att hoppa jämfota upp och ner under en timme. Det blir förmodligen väldigt många, väldigt snabbt.

via GIPHY

Vill du ha fler tips på hur du kan använda VR som träningsredskap rekommenderar vi dig att ta en titt på siten vrfitnessinsider.com som varje vecka listar de bästa VR-apparna för träning.

 

 

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!