Hur är det att vara 100 timmar i VR?

Hur känns det att ha VR-masken på i inte ett, inte två utan drygt fyra dygns tid? Chris Miranda tillbringade 100 timmar I STRÄCK med VR-masken på. Galet? Under dessa 100 timmar gjorde han allt i VR, inklusive motion, sovpauser och även en dusch… Vi får även lära känna de två andra ”extrem-VR-användarna” Thorsten (48 timmar i VR) och Aaron (cyklar genom England i VR).

Innehåll

Podcasten ResearchVR fick nyligen ett snack med Chris efter strapatsen för att undersöka effekterna av långvarig VR-användning på människokroppen och eventuella mentala och själsliga effekter. Intervjun gjordes i samarbete med Erika Barraza från Singularity University.

Många i VR-communityt har länge undrat vad som händer under och efter långvarig användning av VR. Det visar sig snabbt ut ingen egentligen vet svaret. Chris Mirandas ursprungliga idé var att köra en fullskalig vetenskaplig studie, med ett brett spektrum av mätningar. Även om Miranda försökte nå ut till forskare om ett samarbete, fungerade det inte. Skälen är förståeliga. Utan vetenskaplig utbildning eller en tydlig förståelse av vad som kan mätas är det svårt att göra bra forskning. Men i slutändan fungerade denna mindre detaljerade strategi till Chris Mirandas fördel.

Chris tillsammans med John Carmack, Oculus

Thorsten spenderade 48 timmar i den virtuella verkligheten

6ef84ec56e5c2241be35ce42cc4b097e

Thorsten Wiedemann, grundare och konstnärlig ledare för AMAZE, testade i nyligen på att tillbringa två hela dygn utan att lämna VR. Han hann under dessa timmar göra en rad besök i olika VR miljöer, spel och program. Experimentet gjordes på Game Science Center i Berlin mellan 8:e och 10:e januari. Under tiden han han på sig en HTC Vive och sov även ett antal timmar med headsetet på sig.

Wiedemann har sagt att projektet inte handlar om uthållighet, utan istället tror han och kollegan Vogl att i framtiden kommer många människor tillbringa en hel del tid inom virtuell verklighet. För dessa framtida VR-användare, kommer det inte handla om att hålla ut så länge som möjligt, utan istället om friheten att koppla av, besöka outforskade världar, uppleva nya saker och liknande.

I experimentet besökte han en rad VR-världar. Han skapade brinnande snögubbar i Tiltbrush, byggde farkoster i Fantastic Contraption, slog världsrekord i backhoppning i VR-Lympix, jagade människor i Hover Junkers, hängde med vänner i AltspaceVR, reste till magiska platser med sina nya vänner i VR-Chat och posera med sin rosa kostym som den amerikanske presidenten i Vita huset. Han spenderade också flera timmar i klassiska VR-dioramat Blocked In, och mycket mer.

”Jag blev förvånad över hur ovanligt det kändes” säger Wiedemann. ”Jag har fått speciell vätska och mat, massor av vatten, te, en kopp kaffe till frukost, massor av choklad och bananer, och en del medicinering för att jag inte skulle behöva gå på toaletten under experimentet.

Men hur kändes det då?

”Jag hade inga fysiska problem, inga värkande ögon, jobbig huvudvärk eller något illamående” säger Wiedemann.

Men att det inte skulle handla om uthållighet med dagens headsets är nog att dra på sanningen lite 🙂

Källa http://thecreatorsproject.vice.com/

Några resultat från studien var följande:

  • Efter att man vaknar upp i VR glömmer man att man faktiskt är kvar i VR
  • Ansträngande för ögonen
  • Fysiologiska behov blir inte överraskande ett problem med VR-glasögon på huvudet

Den första dokumenterade långturen i VR?

Aaron Puzey har ett mål. Att cykla sig igenom Storbritannien från syd till nord. Detta är ett coolt mål, men inte speciellt unikt så här i OS-tider då det finns imponerande idrottsmän överallt. Vad som dock är en aning annorlunda är att han försöker cykla denna maratontur utan att lämna sitt hem.

“Jag vill bli den första personen att ta mig genom hela Storbritannien i Virtual Reality. Jag vill verkligen, verkligen lycka med detta. Förmodligen är jag den första personen att cykla en längre sträcka i VR”

På detta sättet börjar Puzey sin blogg som han använder för att dokumentera hela resan. Hans cykelval är alltså inte en mountainbike eller långfärdsmodell utan snarare en gammal träningscykel han hade liggande i huset där han bor. Medan han cyklar har han en Samsung Gear VR fastspänd på huvudet och en historia som verkligen går ut över det vanliga börjar ta form.

I klippet nedför kan du se starten av resan när han lämnar det sydligaste delen av England, Lands End, på sin färd norrut.

Puzey förklarade tekniken bakom resan så här:

“Jag använder en vanlig Gear VR tillsammans med ett billigt Bluetooth-tillbehör för att mäta cykeldata, min gamla motionscykel och en app jag har utvecklat själv. I grund och botten fungerar appen så att den tar bilder från Google Streetview data. I Googles kart-app lagras inte bara bilddata utan även 3D-information. Från detta har jag byggt upp en 3D-modell av hela resan, sen koppar jag bara ihop scenen med cykeldatorn via bluetooth, och vips har man en virtuell värld som man kan trampa runt i.”

140 mil på cykel i VR

Lands End
Lands End

Puzey resa startar i Lands End – en semesterort på Storbritanniens sydöstra spets, och avslutar i John O’Groats – ett annat populärt turistmål i landets nordligaste del. Många äventyrare har genom åren gjort resan till fots, på cykel och andra transportmedel, men Puzey är dock den första att försöka göra det i VR.

För närvarande befinner sig Puzey nånstans mellan “Stockport och Manchester” enligt resebloggen, och detta gör att han har kommit drygt halvvägs. Puzey har hållit på med detta projekt sedan maj i år.

Om du vill läsa mer om resan, kolla in hans blogg

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!