7 sätt som Sony kan förbättra Playstation VR

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

PlayStation VR är här i våra hem och tar upp en betydande del för många. Och PlaystationVR är bra! Lätt att installera, full av bra funktioner, och med rätt ok urval av bra spel. Men det finns alltid utrymme för förbättringar, eller hur? Om man funderar mer så finns det en del saker som Sony skulle kunna förbättra och lägga till. 

Kompatibilitet med andra VR-företag som YouTube

Detta är avgörande för om framgången för PlayStation VR kommer fortsätta. Sony kan helt enkelt inte skapa alla VR-upplevelser själv utan måste förlita sig externa partners. Även med hjälp av andra spelförlag och indieutvecklare. För att lyckas måste man få in andra medier som filmer, TV, live-evenemang och användargenererat innehåll för att komplettera de spel som finns. YouTube måste komma in, då det redan finns tusentals 360-filmer att uppleva. När du får en helt ny värld av saker att uppleva i VR, får du även anledning att spänna på dig dina VR-glasögon efter att du spelat Rez till döds för tionde gången.

Netflix i Playstation VR

Netflix i VR? En självklarhet. Netflix finns redan på andra VR-plattformar, och det känns självklart att Sony på sikt måste knyta till sig fler leverantörer av det slaget. Samma sak med NBA:s VR-sändningar av basket. Porr i Playstation? Jag har svårt att se hur Sony själva blir leverantör av vuxet material av det slaget, men då användare redan kopplat upp Pornhub framgångsrikt till sin Playstation VR, är det ett ”huvudbry” som man på sikt måste ta ställning till.

Sammantaget riskerar Playstation VR att bli en dyr burk som bara ligger och dammar, om Sony inte tar tag i externa innehållsleverantörer.

Fler appar som inte är spel

Ok, är detta är ganska likt ovanstående punkt, men mer inriktad på VR-appar. Det finns redan en mängd spel och kortfilmer för Playstation VR, men det är bara början. Sony har här en jättemöjlighet att skapa helt nya upplevelser anpassade för PS4. Sociala appar och virtuella turistdestinationer är saker som oundvikligen kommer blir en del av VR-ekosystemet. När redan Oculus och Vive har denna typen av upplevelser, behöver Sony nu plocka ut russinen ur kakan och göra likadant för att hålla PSVR konkurrenskraftig. Att vara det billigaste och enklaste VR-kitet att äga räcker bara en bit, men bleknar snabbt om andra VR-headset erbjuder mycket mer.

Facebook och Twitter integration

Vi lever idag bland en värld av skärmar, och det är viktigt att kunna behålla kontakten till din smartphone även när du är i VR. Rena popups från andra medier kan vara störande när du befinner dig i VR, men att ha en enkel och snabb funktion för att kolla av Twitter, Facebook, SMS utan att behöva ta av VR-glasögonen skulle de allra flesta säkert gilla. Lika självklart måste denna typ av funktion kunna stängas av efter behov. Att slippa omvärlden för en stund kan vara lika viktig som att kunna följa den.

Screenshots i PSVR, gärna i 360

Detta är förmodligen mer en ”bra att ha”-funktion, men att enkelt kunna ta en bild av din VR-upplevelse, gärna som ett 360-foto skulle kunna ge bra marknadsföring för VR, och få fler människor intresserade. Dessutom är det en cool funktion att visa upp för dina vänner. Om du sedan snabbt kan dela med dig av denna ögonblicksbild skulle det snabbt bli ett sätt för andra att se vad du gör. Sonys har tidigare använd sig av av detta, och det konstanta bombardemanget av bilder och videosnuttar gjorde tidigt underverk för försäljningen av PS4. Så varför inte replikera samma sak med VR?

Mer detaljerad starthjälp

När du först slår på VR-headsetet får du en liten visning av ditt eget vardagsrum, och du blir ombedd att kontrollera om ”allt är klart” i rummet. Funktionen är bra, men jag skulle vilja se fler alternativ och funktioner här. Kanske en indikation om att ställa dig i mitten av kamerans synfält och fler möjlighet att centrera handkontrollerna? Det är egentligen småsaker, men kan förmodligen leda till färre problem med trackingen och skulle göra hela upplevelsen lite smidigare.

Bättre volym och ljudkontroll

Ytterligare en småsak, men den nuvarande volymkontrollen är inte speciellt bra. Det är svårt att hålla reda på vilken volym du har och det skulle behövas lite mer kontroll. Att visa ljudnivån som en linje kanske fungerar bra på en vanlig skärm men i VR tror jag att en enkel numerisk display skulle vara lättare att förstå. Självklart är dina öron den bästa indikatorn på volymen, men om du snabbt vill justera ljudet är siffror bättre än en linje. Men som sagt det kanske är en småsak.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!