AR tar klivet ur skuggan bakom VR

Under 2015 har vi sett otaliga företag högt ropa att dom är med på VR-tåget. En rad kända bolag har använt den nya tekniken för att skapa uppslukande och minnesvärda berättelser runt sina produkter och tjänster. Men trots all hype runt VR, kan lillasyster AR snart ta rejäla kliv framåt, och till och med förbi på vissa plan.

 

Även om både AR och VR strävar efter att locka, underhålla och informera tittarna med visuellt innehåll, är det viktigt att komma ihåg att de båda har unika styrkor var för sig. AR lägger virtuella föremål och information på den verkliga världen utan att ta tittaren från deras fysiska miljö. Omvänt, tar VR människor ur sin omgivning och fördjupar dem helt i en ny värld, vilket givetvis får kraftfulla konsekvenser för historieberättandet.

Kanske lider en del av AR utvecklingen fotfarande i sviterna efter det mycket offentliga misslyckandet som Google Glass stod för. Det som lanserades som framtiden för AR under 2012, erbjöd människor att lägga ett lager av ”relevant” information på synfältet. Var och än man behövde den, tillsammans med en coolhetsfaktor som bara en ny hightech-pryl från Google kunde erbjuda.VirginGoogleGLass2

Företag som Virgin Atlantic skyndade sig snabbt att experimentera med det nya verktyget, och trots en inledande hype, tog snart priset på $1500 ut sin rätt. Kombinationen med integritetsproblem (folk kände sig konstant filmade) och en del andra bekymmer ledde rätt fort till att Google Glass snart mer eller mindre hånades ut ur rampljuset under 2015.

Även om Google Glass är borta, finns Microsofts HoloLens nu ”redo” att föra AR facklan vidare. Trots att båda produkterna har teknik som är huvudmonterade är HoloLens mycket bättre positionerat som ett verktyg för produktivitet. Google Glass marknadsfördes istället som något du ”alltid skulle ha på dig”, ungefär som ett träningsband eller en smartphone. Ingen bra timing, och klart före sin tid tror jag. Och när mycket riktigt den personliga integriteten för folk omkring Google Glass kom upp på tapeten var loppet kört på riktigt.

https://youtu.be/aThCr0PsyuA

I stället har Hololens från första början varit marknadsförd som något du har hemma eller på kontoret, och inget du använder ute på gatan. Att man vill skapa nya lösningar för distanskommunikation, design- och prototypverktyg och spel blir då bara naturligt.

Medan HoloLens tar inomhusproduktivitet till nya nivåer, tar även fitnessföretag som Garmin AR-verktyg tag i utvecklingen på allvar. Deras Varia Vision ger bla cyklister en heads-up display så att de kan visa information som hastighet, avstånd och riktningar utan att behöva titta ner på cykeldatorn på styret. Kommentarerna från de första testerna har hittills varit mestadels positiva , men även en del röster har hörts om den döda vinkeln som cyklisterna fått i sina synfält. Till skillnad från Google Glass, som ofta användes i situationer som involverade interaktion och kommunikation mellan människor, används istället HoloLens och Garmins produkt enbart för att förbättra den individuella upplevelsen. Detta spelar helt på ARs styrka, där man enbart använder den pålagda bakgrundsinformation på de platser och ögonblick som är viktiga.

Vid sidan av funktionen som rent produktivitetsverktyg, kan AR också utnyttjas för att förbättra detaljhandeln. Exempelvis har företag inom skönhetsindustrin dragit nytta av möjligheten att lägga till konstgjord information på kundernas verklighet. L’Oréal och Laniege använder båda AR teknik som utvecklats av Modiface för att låta kunderna testa på olika utseende innan man köper deras produkter. På samma sätt säljer Dulux och Tylko möbler till shoppare med hjälp av AR-verktyg, genom att visa hur produkterna ser ut i kunderna befintliga hem.

laniege-selfie

 

Där VR fungerar som bäst är såklart den helt virtuella världen, där man kan fånga upplevelser och konstgjorda världar helt skapade från författarens vision. Men AR är till för den verkliga världen och dess användbarhet i vardagen är obestridlig. Att ha extra information tillgänglig i arbetsmiljön har uppenbara fördelar för arbete och produktivitet. Visst ligger det verkliga genombrottet fotfarande en liten tid framför oss, men med Microsoft, Magic Leap, förmodligen Apple och en rad projekt på väg, så är denna produktkategori definitivt inget man ska glömma bort in den allmänna VR-hypen vi nu befinner oss i.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!