Allt du behöver veta om Playstation VR

Om du läser detta just nu, så är chansen att du faller inom en av två kategorier: Du har redan köpts ett headset och vill nu slänga dig in i alla VR-upplevelser. Eller så är du fortfarande inte riktigt övertygad och tvekar lite inför köpet. I båda fallen, så kommer denna artikel passa dig.

Först går vi igenom några av de viktigaste specifikationer:

  • Storlek:  187 x 185 x 277 mm (bredd x höjd x längd)
  • Vikt: Ca 600 gram utan kablar
  • Display: OLED
  • Panelstorlek: 5,7″
  • Skärmupplösning:  1920 × 1080 (960 × 1080 per öga)
  • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz, 90Hz
  • Field of View/Synfält: Cirka 100 grader
  • Spårning: PlayStation Kamera och lysdioder på headsetet
  • Kontroller: Dualshock 4 och PlayStation Move

Du hittar en bra uppackningsvideo här och installationsinstruktioner har du här. Beroende på din vana att installera tekniska saker så får du räkna med mellan 15-30 minuters installation av PSVR. Denna tid inkluderar inte installation och nedladdning av spel.  PSVR befinner sig i generation 1, och man ska inte räkna med att det helt kommer ersätta traditionella konsolspel än. De flesta som recenserat PSVR verkar har liknande tankar.

playstation-kamera-PS4-ny-modell

Playstation kameran är en av de viktigaste komponenterna

Innan vi fortsätter är det viktigt att konstatera att PlayStation kameran är en av de allra viktigaste komponenterna i Sonys VR-system. Utan denna fungerar inte PSVR, så var noga med att köpa det paket som innehåller kameran, om du inte äger en sedan tidigare. Och det kan vara bra att förtydliga att du inte behöver placera kameran på eller ens i närheten av din TV. Kameran spårar ditt headset och dina kontrollers, och din tv är bara till för att andra ska det du gör i VR. Du kan alltså ha din din tv avstängd, riktad åt något annat håll eller inte ens inkopplad. Det enda som är viktigt i VR är headsetet, Playstation konsolen och kameran.

Förhöjd upplevelse med Playstation Move

Vissa spel kan dessutom utnyttja Playstation Move för att förhöja upplevelsen, men är samtidigt en av de svagare punkterna med PSVR. De flesta spel kommer att fungera bra med en vanlig Dualshock 4, medans andra kräver eller klart förbättras med hjälp av Move enheterna. Den svagheten jag nämnde handlar om hur ljus fungerar, och hur svårt det är att inte få in störande signaler i systemet.

Om du får problem med stabil spårning kan du prova några saker. Testa att först släcka ljuset i rummet och dra gärna för persienner  och gardiner. Det andra du bör kolla är att det är max 5 meter mellan headsetet och kameran. Om du rör dig utanför detta område försämras prestandan avsevärt. Har du många blanka föremål och tavlor hängande kan även dessa påverka hur bra PSVR fungerar just hemma hos dig.

Det sista som är värt att notera är att du kan använda alla dina gamla PS4 spel och funktioner i VR, även om dom inte är gjorda för VR specifikt. Sony kallar detta för Cinematic-läget och du ser då den vanliga skärmen som en stor bioduk framför dig. Detta gör att du kan få tillgång till startskärmen, spela gamla spel, titta på filmer och en hel del annat samtidigt som du har headsetet på dig. Ett resultat av detta är att Playstation fungerar som en andra bildskärm. Din kompis kan titta på TV medan du spelar PS4 i headsetet till exempel.

playstation-VR-move-jpg-spel
Playstation VR med Move handenheter

Allt du behöver veta om PSVR och de första spelen

Det finns redan massor av spel tillgängliga för PSVR. Många av dem är i första hand tillgängliga digitalt, men det finns många som kan köpas som fysiska kopior i affär också. Några av de mest intressanta titlarna som finns tillgängliga från start är Rigsen intensiv första persons-shooter, Battlezone – ett multiplayer tankspel, Until Dawn: Rush of Blood, en shooter med en rejäl dos av skräck, Rez Infiniteett psykedeliskt spel från den klassiska serien, ThumperEtt pulshöjande rytmspel och slutligen realistiska racingspelet Driveclub VR . Alla dessa spel, förutom Thumper är exklusiva till PlayStation VR och kan inte spelas någon annanstans.

Men det är inte alla. Här är den fullständiga listan över alla 13 lanseringsspelen:

Förutom dessa titlar finns även en gratis animerad kortfilm, Allumette, som släpps i samband med PSVR-laneringen. Filmen är helt sevärd, men var beredd på att gråta en aning.

Dessutom kommer EVE: Valkyrie, Robinson: The Journey , Resident Evil 7 och Farpoint inom kort.Listan lär växa ytterligare de kommande månaderna, då Sony planerar att ha ca 50 spel och upplevelser tillgängliga innan året är slut.

ps-vr-belysning-ledda

Vill du veta mer om Playstation VR?

Ja, det är inte konstigt att folk har många frågor när det gäller Sonys VR-satsning. Kolla gärna in Sonys officiella egna FAQ för alla tänkbara frågeställningar du kan tänkas ha.  Dessutom har du tips & tricks på Playstations egen webbplats.

Nedan har du även UploadVRs inspelade sändning från lanseringskvällen igår:

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

1 reaktion på ”Allt du behöver veta om Playstation VR”

  1. Dear Preston, I’m an italian WP based in It1I.yl&#82a7;ve been professionally trained in USA and I want to develop my business in destination weddings in Italy. do you have any suggestion for me to get more visibility in USA?thank youFederica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!