ALLT om Oculus Quest: allt-i-ett VR-headset för under 5.000 kr! (Test/recension + mycket mer)

Vi har testat Oculus Quest! Här hittar du allt om det hetaste VR-headsetet på marknaden: recension, specifikationer, pris, spel, annat som går att göra. Dessutom: tekniska bonusdetaljer, vad andra säger om Quest, jämförelse med andra headsets, m m.

Innehåll

Vår Oculus Quest-recension: Kompromissernas tid är förbi – sann mobil VR är här!

Med Oculus Quest kan du få VR…

  • utan sladdar
  • utan krav på annan hårdvara
  • med full rörelsefrihet och handkontroller för fri interaktion
  • med ett rikt utbud av både spel och andra appar av hög kvalité
  • … och till ett pris som går att jämföra med en ny spelkonsol: (omkring) 5000 kr.
En ny välgjord släpptrailer för Oculus Quest. Snart 18 miljoner views!

Bakgrund till Oculus Quest

Sedan omkring 2013 då den nya VR-vågen startade så har produktkategorin sökt möjliga marknadsöppningar genom två olika utvecklingsspår. Det ena spåret – från Oculus Rift DK1 och framåt – har eftersträvat rå teknisk prestanda och rik funktionalitet, men till ett pris av krångel, åbäke med sladdar och krav på dyr datorhårdvara. Det andra spåret – från Google Cardboard och liknande mobilbaserade VR-headset – har istället fokuserat på låga trösklar: billigt pris och att på sin höjd kräva hårdvara som alla redan har i form av en smartphone, men då med kompromissen att den inte klarar ordentlig interaktion och rörelsefrihet i VR.

Det har lett till att vi har produkter som å ena sidan Pimax 8K (eller t o m Varjo, om man tittar på vad som finns att tillgå för företag med ordentlig budget), som ger den fläskigaste VR-upplevelsen idag, och å andra sidan Oculus Go som har tagit bort nästan all friktion. Vi applåderar framstegen som har gjorts på båda fronterna. Men nu har en produkt släppts som vågar säga – ”Det är dags NU. Marknaden både behöver och förtjänar VR utan kompromisser.” Och det är Oculus Quest.

Skydda din Oculus Quest med VR Cover
– Mer hygieniskt när du delar med vänner.

Immersivt testar Oculus Quest

EXKLUSIVT: Vi har spenderat en vecka med att hårdtesta ett förhands-ex av ”Questen” (så kommer vi kalla den till vardags), och har ett gediget samlat intryck från fyra testpersoner… PLUS att vi ”fälttestade” att dema den för VR-nybörjare på ett event under en heldag. Vi har testat:

  • en massa spel (såklart)
  • att använda den utomhus
  • castingfunktionen både till iOS, Android och Chromecast/TV
  • setupförfarandet och trackingen
  • den rent visuellt/grafiskt, sida vid sida med Pimax 5K+, HTC Vive och Oculus Go med speltitlar som finns på flera plattformar
Jonathan och Niclas från Immersivt snackar Quest!

För att klara av det första först: Vem rekommenderar vi Oculus Quest till?

Har man det minsta intresse för VR, eller häftig ny teknik i allmänhet, så är Oculus Quest en solklar rekommendation. Vi upprepar det som står ovan – vi gillar verkligen lättillgängligheten och den låga tröskeln i standalone/fristående headset som Oculus Go, MEN nu slipper man göra avkall på rörelsefrihet och interaktion.

Oculus Quest teknikspecifikationer

  • Drivs av en Qualcomm Snapdragon 835-processor
  • Har en OLED-skärm med 1600×1440 pixlar per öga och justerbar IPD
  • Skärmuppdateringsfrekvensen är 72 hz
  • Batteritid 2-3h
  • Vikt omkring 590 gram
  • 4 spårningskameror på headsetet för full rörelsefrihet
  • 2 Touch-kontroller för full handinteraktion

Spelen till Oculus Quest

Vi skulle kunna bubbla på läääänge om vilket tekniskt mirakel det är att kunna spela PC-VR-hits som Beat Saber, Space Pirate Trainer, Superhot, Orbus, Apex Construct på Oculus Quest. Att vara helt trådlös och fri är något du inte kan uppleva med någon annan konsumentprodukt. Självklart är grafiken inte riktigt lika skarp och ”flashig” när du spelar på Quest som på storebrorsversionerna, men spelkänslan och den för VR unika nivån av inlevelse i de ovannämnda blir på något sätt förhöjd när du inte behöver tänka på vilket håll du är vänd åt eller hur många varv du snurrar (för att inte tvinna sladden, eller snubbla på den). Vi är avundsjuka på dem som kommer uppleva VR för första gången med Quest!

Vi testade Quest sida vid sida med Pimax, kungen av premium-VR!

För gameplay från ett gäng olika spel har vi valt ut några från alla de duktiga youtubers som har testat Quest.

Dance Central

Shadow Point

Face Your Fears 2

Sports Scramble

Apex Construct


LÄS MER: Immersivt testar Apex Construct från svenska Fast Travel Games

Bonus: Här är en teaser-video som visar glimtar av massor av spel till Quest!


LÄS MER: Massor av Quest-spel har nu utannonserats – här är över 35 av de hetaste titlarna!

Använda Oculus Quest till annat än spel?

Med Quest + Tilt Brush får du en oändlig skaparstudio för att måla/skulptera i 3D

Det är inte bara spel som släpps till Quest. Med Virtual Desktop kan du komma åt din windowsdator genom VR på samma wifi-nät… eller t o m med fjärråtkomst. Perfekt för distraktionsfritt arbete om du bara har ett bluetooth-tangentbord! Med Big Screen kan du hoppa in i VR-motsvarigheten till LAN-party – kolla på film, spela spel osv tillsammans med andra. Med fantastiska Tilt Brush kan du måla/skulptera i 3D.

Använd Oculus Quest som personlig biograf
Med Oculus Quest + Virtual Desktop kan du komma åt ALLT ditt vanliga ”platta” innehåll från din windowsdator

Det går också att utforska social VR / digitala möten med Oculus Quest. Med VR Chat eller Rec Room har du ordentliga sociala VR-plattformar med massor av småspel och andra aktiviteter, och till hösten släpps även AltSpace från Microsoft till Quest. Vi undrar vad Facebook/Oculus själva har i görningen när det gäller social VR – gissningsvis jobbar de på en gemensam plattform där användare av Quest, Go och Rift kan umgås – och förhoppningsvis andra VR-användare och icke-VR-användare också.

Tracking / spårning

När man har kameror på headsetet som på Quest så får man i teorin aldrig lika ”perfekt” tracking som med Valve’s bäst-i-klassen lighthousebaserade spårning, särskilt när det gäller positioneringen av handkontrollerna som kan hamna utanför kamerornas vidvinkelvy. I praktiken märkte vi dock ”nästan” aldrig denna brist, åtminstone inte i de spel vi testade.

Själva headsetets positionering fungerar helt fläckfritt så länge du inte utsätter kamerorna direkt för starkt ljus eller i princip totalt mörker. Händerna spåras bra även när du gör yviga dansrörelser i Dance Central, skjuter pilbåge i Apex Construct, plockar fram din sköld bakom ryggen i Space Pirate Trainer eller hugger block jättesnabbt i Beat Saber.

Enligt vår vän Daniel som spelar det sistnämnda spelet på svåraste Expert+-nivån så hände det endast vid enstaka tillfällen att spårningen tappades när han högg och vevade som mest intensivt.

Det vill säga – så länge du inte tänker tävla i VR som esport så duger spårningen fint.

Dessutom har du den helt unika fördelen att kunna spela på obegränsad yta med Quest, något som demonstreras i dessa videos:

https://www.youtube.com/watch?v=Eb_xZYDAfjM

Friktionsfri setup – kom in i VR på tio sekunder med Quest

Quest är en produkt som tagit lärdom från alla de små hinder och begränsningar som har hindrat tidigare VR-headsets att explodera på marknaden. Även när det gäller de som har köpt på sig dyr VR till sin PC OCH monterat upp sensorer/lighthouse på väggarna så känner vi till många vars utrustning ligger och samlar damm, för att värdet att hoppa in i VR inte upplevs som större än huvudvärken av att behöva krångla med sladdar, mjukvaruuppdateringar och rumsinställningar.

Med Quest tar du på dig headsetet, och du ser direkt din egen omgivning i svartvitt genom kamerorna på utsidan. Du ombeds att rita upp din spelyta på golvet – om du är på en ny plats, annars har den minne för upp till fem olika rum som den kan känna igen direkt – och sen är du igång.

Vi som ofta demar VR på events eller för företagsgrupper är helt ”mindblown” av skillnaden i ren enkelhet. Med god rutin tar det oss minst 10-15 minuter att få upp en PC-baserad VR-station på en ny plats (såvida vi har sett till att datorn är förberedd och uppdaterad till senaste windows, senaste grafikkort-drivrutiner osv…).

Med Oculus Quest kan vi låta en helt ny person ta på sig headsetet, göra sin egen inställning utan instruktioner från oss, och vara igång på tio sekunder.

Och det, mina vänner, är den största revolutionen som Oculus Quest bjuder på. Vi som redan är sålda VET ju hur fantastiskt VR är… när man väl har kommit över trösklarna. Nu försvinner alla trösklar vi kan tänka oss, och kvar finns bara prislappen. Det är upp till dig att avgöra om du behöver VR i ditt liv. Om svaret är ja – då behöver du Oculus Quest.

Skydda din Oculus Quest med VR Cover
– Mer hygieniskt när du delar med vänner.

Andra recensioner av Oculus Quest från nätet

Norm och Jeremy från Tested gör som alltid ett bra jobb med en gedigen recension av Oculus Quest på deras Youtube-kanal. Kolla in! (Inget sifferbetyg från dem dock)

Vill du läsa ytterligare Oculus Quest-recensioner så har vi samlat några länkar här:

LÄS MER: Ultimata guiden till ALLA VR-glasögon på marknaden – stor test och jämförelse!

Före releasen: ”Bonusinfo” om Oculus Quest

Oculus Quest är den största nyheten från utvecklarkonferensen Oculus Connect 5. Det handlar om den kommande produkten som tidigare har varit känd som prototypen ”Santa Cruz”, och det verkar som att detta kan bli marknadens mest attraktiva VR-glasögon hittills. För oss VR-entusiaster är detta produkten vi har väntat på – full rörelsefrihet och handinteraktion, inga sladdar, vad som ser ut som en väldigt genomarbetad hårdvara med hög kvalité, och till ett lägre pris än de flesta trodde!

Oculus Quest-release i Sverige

UPPDATERING: Oculus Quest går nu att förbeställa från Oculus egen sajt. Momsen är då redan inräknad och fri frakt ingår. Priset är 449 euro för 64GB-versionen eller 549 euro för 128GB. Den började skeppas 21 maj, vilket offentliggjordes på Facebooks utvecklarkonferens F8.

Vad gäller tillgänglighet i Sverige har vi hört från Elgiganten, att den finns i butik från 24 Maj. Priset kommer ligga på ca 5000 kr för 64GB och ca 6000 kr för 128GB. (UPPDATERING, juli 2019: Oculus Quest finns ännu inte i svenska butiker, men den går väldigt snabbt att få hem genom oculus.com. Det tog mindre än 24 timmar för en beställning vi nyligen gjorde!)

Hela keynote-presentationen finns att kolla nedan, med mycket smått och gott om både VR, AR (direktlänk till rätt tidpunkt) och i synnerhet Oculus Quest:

Första trailern för Oculus Quest

Priset: får vi ”the iPhone moment of VR” med Oculus Quest?

Priset på Oculus Quest blir jämförbart med en ny spelkonsol, på (antagligen) strax under 5.000 kr i Sverige. Med Oculus Quest så fullbordar Oculus sin första generation av VR-produkter – nu har de tre nivåer av VR för olika behov och målgrupper:

  • Oculus Go som en ”instegsprodukt” med ett lockpris på 199 dollar som gör att ingen längre har en ursäkt att inte äga ett VR-headset.
  • Nya Oculus Quest för 399 dollar som kombinerar enkelheten med Oculus Go – allt inbyggt, ingen dator eller mobiltelefon behövs – med den fria rörligheten tack vare 6DOF-spårning från kamerorna på framsidan och två handkontroller som funkar likadant som Rift’s Touch-kontroller
  • Oculus Rift som kräver en kraftfull dator – men som då orkar driva de tyngsta spelupplevelserna och professionella tillämpningarna med den bästa grafiken – till ett pris av 399 dollar.

Läs mer: Vi har testat Oculus Go – prisvärd och lättanvänd VR för folket!

Mark Zuckerberg Oculus Go Quest Rift

I kategorin standalone/fristående VR så är Oculus Quest en solklar vinnare jämfört med konkurrenter som Lenovo Mirage Solo och HTC Vive Focus – och som bekant så tror vi ju att just standalone är det viktigaste segmentet för att driva de stora användarskarorna till VR.

Däremot så tror vi inte riktigt på ”the iPhone moment of VR”, helt enkelt för att VR som produktkategori antagligen inte kommer ersätta smartphonens alla användningsområden. Det kommer dröja tills vi har riktigt små, smidiga, kraftfulla och ”billiga” AR-glasögon (som också kommer klara av VR till en viss grad) för att vi ska lägga undan våra smartphones. Kanske kan dock Quest innebära ”the Game Boy moment of VR” istället – det handlar ju snarare om ny sorts spelkonsol. (Eller som Fast Company säger: ”the iPod of VR”.)

LÄS MER: Bäst VR för dig? VR till PC, konsoler, mobiler och fristående – stora guiden till alla VR-glasögon på marknaden!

Mixed reality: utforska lager av verkligheten med Oculus Quest

Vi har tidigare skrivit om vad mixed reality är, och med Oculus Quest har man nu en plattform där man kan bygga ”riktig” mixed reality. På Oculus Connect så visade de en video med ett prototyp-koncept för att mixa den vanliga verkligheten med VR både genom virtuella skärmar, och nedan kan du se en spännande glimt in i framtiden! (Videon ska alltså börja på minut 20:31 in i presentationen)

Detta sätt att mixa vanlig verklighet med VR är extra spännande för att det kommer tillåta mer nära mänsklig kontakt genom det digitala. Redan med dagens sociala VR-appar blir det magiskt att träffa varandras avatarer och faktiskt känna som att man befinner sig i samma rum – och på detta sätt kan du interagera samtidigt med folk både på avstånd och i din fysiska närhet!

Gå bortom room-scale: Oculus Quest och potentialen med arena-VR

Oculus visade också upp ett experimentellt arenaläge i Dead and Buried, där man i lag om tre mot tre spelare kunde spela på en yta nästan lika stor som en handbollsplan. Enligt de som testade ska det ha varit en fantastisk upplevelse som kan jämföras med de påkostade VR-arena-arkaderna typ the Void och VREX – förutom den förenklade grafiken.

(Videon ovan, från UploadVR, visar dessutom en spännande mixed reality-funktion: att använda AR på en iPad för att få ett fönster in i VR! Detta är något vi hoppas kommer bli en standardfunktion för alla appar/spel, då det öppnar för enormt mycket mer social interaktion med folk från ”utsidan” när man befinner sig i VR)

Att detta gjordes endast med headsets för 399 dollar per spelare får förståeligt nog många VR-entusiaster att salivera, men Oculus har gjort det tydligt att denna sorts funktion inte kommer finnas med vid lanseringen av Quest – det är ett spår som de utforskar, och andra nyheter tyder på att de kanske kommer göra en ordentlig kommersiell arkadsatsning genom Quest framöver.

En liknande applikation som Oculus’ egen ”arena-scale”-demo, men här från ett indie-utvecklar-team. Detta betyder att vem som helst (med spelprogrammeringsskills) kan utforska möjligheterna med location-based multiplayer VR med Oculus Quest!

Konsumentversionen av Quest kan minnas flera room setups (precis som med HTC Vive, Oculus Rift och Windows Mixed Reality-headsets så börjar man med att rita upp en rektangel för att ”spela in” en spelyta i ett rum). Den klarar dessutom av ytor ”större än roomscale”. Quest är dock designad för inomhusbruk.

Tekniken i Oculus Quest

Oculus Quest använder samma processor som Samsung S8, Qualcomm snapdragon 835. Det är ett lyft från Oculus GO som använde snapdragon 821, men för att hålla priset nere har man alltså inte valt att ha med det absolut senaste och vassaste mobila processorchippet. För att klämma ut extra prestanda så har man byggt in aktiv kylning i Oculus Quest.

Oculus Quest använder sig av inside-out spårning som de kallar ”Insight Tracking”. Detta innebär att man får full rörelsefrihet i VR, utan att behöva sätta upp externa sensorer/komponenter i rummet. Systemet baseras på fyra vidvinkelkameror, en i varje hörn av headsetet, som ska klara av att positionera både huvud såväl som handkontroller i nästan alla naturliga rörelser. Med hjälp av Insight klarar Quest av att komma ihåg multipla rums-setup såväl som att göra rums-setup direkt inifrån headsetet.

De nya Oculus Quest kontrollerna är väldigt lika Touch-kontrollerna, och delar exakt samma kontroll-inputs – detta efter feedback från spelutvecklarna då det gör det lättare för dem att porta spel från Rift. Det nya är att ringen på kontrollen är vänd uppåt för bättre synlighet från kamerorna på headsetet.

Den italienska bloggaren Tony Muzzo / Skarred Ghost VR har skrivit en ordentlig sammanfattning med fokus på de tekniska aspekterna av Oculus Quest. Vi rekommenderar en genomläsning för den som vill ha ytterligare fördjupning!

En annan bra källa till tekniska detaljer är alltid Tested, som bl a får intervjua en produktchef från Oculus i denna video:

Vi hoppas du gillade vår Oculus Quest-artikel! Kommer DU köpa en Oculus Quest? Har du några obesvarade frågor som vi kan svara på i en uppdatering? Låt oss veta – pinga oss på facebook eller twitter!

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!