Allt om VREX: VR-arena i Stockholm med multiplayerspel

Oavsett om du provat VR eller är nyfiken på VR, så rekommenderar vi ett besök på VREX i Bromma. Detta är inte en ”VR-arkad”. Detta är en VR-upplevelse med en wow-faktor som sträcker sig långt utöver det vanliga och snart förstår ni varför. Läs våra intryck + bakgrund och tekniska detaljer om VREX!

Innehåll

Vi testar VREX: Skull Island och Zombie Apocalypse

Efter att ha snirklat oss fram i ett litet industriområde med varuintag och lastbilar så ligger VREX i Bromma bakom City gross och i anslutning till Body Flight. Vi möts av trevlig och kunnig personal i en lobby med industriell design. Först fick vi ta en rolig gruppbild innan vi äntrade själva spelrummet.

gruppbild VREX vrsverige immersivt

Vi leds in i den nedsläckta spelsalen med en hel drös trackingkameror uppsatta i taket. I lokalen finns två spelplaner och i dessa finns fläktar uppsatta för att simulera 4D-effekter. Vissa kan till och med simulera regn.

Vi får en snabb introduktion om spelet och får hjälp med att ta på oss utrustningen som består av VR-headset, handskar med trackers, ryggsäcksdator och fotsensorer. Man känner sig som en superhjälte i någon sorts rymddräkt.

LÄS MER: Den stora guiden till VR Stockholm – arkader, events, företag och mycket mer

Efter lite tekniskt strul (som är vanligt när man arbetar med och kalibrerar VR-teknik) så är vi igång. Vi befinner oss i någon sorts rymdstation och ser för första gången varandra i skepnad av spelets avatarer. Här blir det mycket skratt, high fives och dans då det slår en hur galet häftigt det känns. Vi får instruktioner att ställa oss i T-position och blir inscannade och kalibrerade med våra avatarer och därefter förs vi in i spelet.

Spelen på VREX

Det finns två 20 min långa upplevelser med olika svårighetsgrad och för olika målgrupper. Det ena är ”Skull Adventure”, en upplevelse i Indiana Jones-anda och det andra är ”Zombie Apocalypse”, ett shoot  ’em up i högt tempo.

Skull Adventure

Ett äventyr lämpligt för alla äldre än 10 år där man befinner sig på en planet 340 ljusår från Jorden för att hitta en viktig diamantskalle som kommer ändra hela vetenskapen och vår historia. Här måste spelarna jobba tillsammans för att lösa pussel och ta sig fram.

VREX Skull Adventure

I ”Skull Adventure” hamnar vi utanför ett Maya-indianskt tempel och det blåser och regnar på oss. Spelet går ut på att lösa olika pussel av stigande komplexitet där samarbete och kommunikation är huvudelementen. Vi hålls ständigt på tårna av den kusliga mörka stämningen i templet och det har lagts mycket kärlek på detaljer och effekter, så det är värt att spana in miljöerna.

Redan vid första delen av spelet får man ta upp en fackla som gruppen blir beroende av för att kunna se i mörkret. Det är i själva verket bara en pinne med sändare på men känslan att hålla i den är mäktig. Spellokalen och spelet är såpass sammankopplade att om det finns en knapp utsatt i spelet kan man känna den med handen.

Även om spelytan är stor så känns spelvärlden ännu större. Genom att använda hissar och snirkliga korridorer känns det som att spelytan aldrig tar slut. Det kändes sjukt när vi klev ut ur spelet efter 20 minuter, att det kändes som vi färdats genom ett stort tempel när vi i verkligheten hade gått i cirklar. Vi upplevde, på grund av de smala korridorerna, som att spelet passar bäst för två spelare åt gången för att det inte ska bli för trångt i gångarna.

LÄS MER: Allt om Enterspace – VR-arkad mitt i Stockholm från Starbreeze

Zombie Apocalypse

Klassiskt skjut-allt-som-rör-sig spel där man har skickats till en planet, 600 ljusår bort för att återhämta viktig forskningsutrustning och samtidigt utrota de zombies man möter på vägen.

I denna upplevelse är det mer fokus på action. Man ska inte bara överleva men målet är även att få mer poäng än polarna efter hur många zombies man dödar och antal headshots.

VREX Zombie Apocalypse

I detta spel får vi utöver den vanliga utrustningen varsitt tungt gevär som vibrerar kraftigt när vi skjuter, vilket verkligen ökar känslan i spelet. Vi får gå igenom samma procedur med kalibrering som vid uppstarten av ”Skull Adventure”.

”Zombie Apocalypse”  utspelar sig i en ödelagd militärbas på en planet långt bort hemifrån. Spelarna ska ta sig neråt flera våningar och rensa dem på zombier i jakten på ett motgift. Här är det bra att vara fyra som spelar, för fienden kommer från många håll. Dessutom gör känslan av att vi är en liten stridsenhet att vi sugs in i spelet magiskt fort. Efter spelet kan man se en high score-lista över hur många zombies man hunnit skjuta. Den bästa i vår grupp slaktade 106 zombies.

Några av höjdpunkterna är när vi är två som blir pressade bakåt av en plötslig hord av zombies och plötsligt står rygg mot rygg i en mörk korridor och skjuter vilt åt varsitt håll, eller när alla fyra bestämmer sig för att samtidigt prova sina motorsågar vilket leder till en blodig närstrid i ett nedgånget laboratorium. Det går nämligen att byta mellan sex olika vapen i spelet, allt från automatvapen till hagelgevär och motorsåg, vilket borde passa de flestas spelstil och skapar omväxling i zombieslakten.

Zombiespelet saknar konstigt nog den kuslighet, spänning och finess som tempelspelet hade. Det är mer förutsägbart bland annat eftersom monstren bara kan komma från specifika dörröppningar, men det är å andra sidan mycket mer intensivt och svettigt då alla i laget ständigt måste vara på sin vakt och konstant se sig bakom ryggen för att försäkra att ingen hunnit ifatt en.

Teknik och upplägg

På den tekniska sidan använder VREX  modifierade Oculus-headsets kombinerat med “optitrack” för att spåra huvud, händer och fötter. Det är samma trackingsystem som den välkända amerikanska VR-arkaden The Void använder. VREX kan därför även spåra andra objekt som facklan och gevären i zombiespelet. Fläktarna och ”regnsimulatorn” är placerade på ett ställe i lokalen och sätts igång beroende på var i spelet vi befinner oss.

20 minuters speltid känns lagom för VREX upplägg med tanke på spelplanernas storlek. Det gör att spelen hinner få djup och att spelarna får tid på sig att förstå spelet. Ändå blev vi inte helt mätta på upplevelsen och vill ha mer.

Som helhet så är VREX:s spelupplevelser bland de bästa som går att få. Skull Adventure och Zombie Apocalypse står sig ändå snäppet högre än ”hemma-VR” då hela kroppen är trackad och det går att fysiskt traska runt i och känna de digitala miljöerna. Då blir känslan mer påtaglig av att det nästan känns som på riktigt och gränsen mellan virtuellt och verklighet suddas ut!

Fyra olika testares intryck

Vi var en grupp med blandade åldrar, kön, bakgrunder och VR-erfarenhet som testade VREX. Här är våra intryck!

Amanda (22år)

Som relativt ny vr-fantast såg jag fram emot att få prova spel på en VR-arkad och mina förväntningar överträffades garanterat. Jag har provat VR ett tiotal gånger innan med ett HTC Vive headset. Redan då var jag såld, men upplevelsen hos VREX med fullkroppstracking FRÄLSTE MIG! Alla stora ord åsido, så är det ju grymt kul med VR. Av de två spelen vi körde så blev jag mest imponerad av äventyrsspelet med dess komplexitet och spänning.

Min helhetsupplevse kan väl summeras i någon slags wow-faktor. Jag kände mig bekväm, hade superkul och främst fick jag mersmak!

Valentin (23år)

För mig som sitter i VR flera timmar i veckan och är van vid den fjuttiga 3×3-metersytan jag spelar på var det sjukt befriande att kunna springa runt på en så stor spelplan. Jag tog tillfället i akt och började spela Rambo och spexa loss fullt ut. Det är alltid kul att spela VR med vänner, men det blir en helt annan dimension här när vi står i samma rum, kan se exakt samma miljö och känna varandras händer när vi trevar fram längs väggarna i de mörka korridorerna. Jag kan rekommendera att komma hit med både någon en känner väl och några en vill lära känna bättre för vi fick en riktigt unik lagkänsla.

Sophie (40 år)

Är relativt ny till VR sedan ett halvår tillbaka, har prövat på HTC Vive hos två spelarkader plus Playstation VR ett antal gånger och bara det var en upplevelse. Upplevelsen på VREX var riktigt kul och man fick en riktig wow-känsla av att vara helt trackad och kunna gå fritt i den virtuella miljön, så jag är mer än nöjd med min upplevelse. Är nu inne på att skaffa eget VR-headset efter detta!

Michael (41år)

VR-entusiast sedan 2016 och har testat google cardboard som första VR upplevelse, där efter gott till PSVR och även prövat HTC Vive, Oculus Rift och Window Mixed Reality-headseten som är en häftig upplevelse i sig. Att sedan få chansen att pröva VR med full body tracking var något utöver det vanliga, att få friheten att kunna gå fysiskt runt i de två spelen var något av det häftigaste jag gjort. Som Valentin säger, ”vi fick en riktig unik lagkänsla”.

BONUS: Intervju med VREX grundare Micha Velasco

Micha Velasco, VD på VREX, VR-arkad i Stockholm
Micha Velasco, VD VREX

Skaparna av populära Bodyflight i Bromma har konverterat en del av en närliggande fabrik till en hypermodern VR-arkad med namnet VREX. Inför öppningen har VRSverige har varit på plats och intervjuat Micha Velasco, VDn för vad som kan bli Sveriges hetaste VR-center. Kolla videon och läs artikeln nedan!

Vad är VREX

Målet för VREX är att erbjuda en VR-arkad i absolut världsklass. De vill ge besökarna en wow-upplevelse de aldrig skulle kunna uppnå hemma med den VR-teknik som går att köpa idag. Även när tekniken finns för oss dödliga, kommer den vara några få förunnat.  

Vad är det då som är så unikt med VREX?

  1. Ytan. De erbjuder två upplevelser på 150kvm vardera. En storlek som extremt få svenskar har i sina hem.
  2. 4D-effekter. Vind, kyla, värme, vatten, lukt och vibrationer används för att kittla våra sinnen och på så sätt förstärks den virtuella upplevelsen.
  3. Motion Capture. Denna teknik tillåter VREX att inte bara virtualisera spelarnas hela kroppar utan även olika objekt. Visst finns Vives tracker som kan användas på vad som helst, men tekniken VREX använder har inga begränsningar i antal objekt eller storlek.
  4. Unik hårdvara. VREX använder inte bara dyra ryggsäcksdatorer men VR-geväret ”Striker VR” som kostar hela 2800 dollar styck

Datumet för när VREX slår upp portarna verka inte helt satt i sten, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på hur mycket arbete som var kvar när VRSverige besökte lokalen. VDn för VREX verkade dock inte det minsta bekymrad och sa att allt går enligt planerna. Öppningen väntas ske någon gång vid månadsskiftet februari/mars.

VREX VR-arkad i Stockholm innan öppning
Så här ser VREX ut ca 1 månad innan planerad öppning

Bakgrund

Grundarna är som sagt inga gröngölingar med sin bakgrund från Bodyflight Stockholm. Trots det var det en ganska stor investering de behövde göra för att förverkliga VREX. Speciellt med tanke på att VR-arkad är ett område som ingen ännu kan garantera blir en succé. Men VDn Micha och de andra grundarna tror stenhårt på VR och det är dem inte ensamma om.

I slutet på oktober 2017 startades en fundedbyme-kampanj för att få in 3 miljoner SEK till VREX.  Bara en månad senare hade de nått målet med endast 64 investerare. Intresset var så stort att investerarna gick in med stora plånböcker trots att kampanjen accepterade investeringar från 2400kr. Micha nämnde att de självklart hade kunnat få in kapitalet via änglar, men de valde fundedbyme eftersom änglar oftast vill ta kontroll och många aktieägare ger oftast ett större kontaktnät.

Tekniken

Med teknik från schweiziska trueVRsystems är VREX den tredje anläggningen i världen att erbjuda deras avancerade hårdvara.

Det var ingen slump att VREX valde att satsa på trueVRsystems. Grundarna har inte bara gjort sin efterforskning och pratat med flertalet leverantörer, men de har dessutom rest världen över för att själva testa de olika systemen.

Enligt Micha och jämförelsen på tillverkarens hemsida är tekniken definitivt jämförbar med konkurrenterna som The Void och Zero Latency. The Void är utan tvekan den mest kända platsbaserade VR-arkaden med två Hollywood-samarbeten och en fysisk värld som motsvarar den virtuella, något de fortfarande är ensamma om.

Men något The Void saknar och som Micha säger är avgörande för en grym VR-upplevelse, är full body tracking. Att kunna styra hela sin kropp i VR och inte bara händerna sägs göra oerhört mycket för illusionen av att man är i upplevelsen på riktigt. The Void har istället egenutvecklade västar med force feedback vilket VREX saknar, men Micha var inte sen med att nämna det är något som trueVRsystems redan jobbar på att ta fram.

Systemet VREX använder kan rent tekniskt använda sig av fysiska väggar likt The Void. Det skulle dock innebära dramatiskt ökade kostnader för t ex väggar och fler motion capture kameror. Dessutom blir det betydligt dyrare och mer tidskrävande att byta till nya upplevelser.

En annan fördel med att inte har fysiska väggar, är att VREX kan slå ihop deras två öppna spelytor på 150 kvm vardera till en enda stor spelyta. På så sätt kan de enkelt gå från två upplevelser, lämpade för 3-4 spelare vardera, till en annorlunda upplevelse som kan ta 10 personer samtidigt. Rent tekniskt kommer det i framtiden vara möjligt att spela med nio av sina polare mot andra arkadhallar.

Gränsen för antal personer per upplevelse ligger snarare i själva upplevelsen och ytan, än i någon teknisk begränsning. Enligt Micha klarar “motion capture”-tekniken att spåra hur många spelare och fysiska objekt som helst. Det är möjligt att digitalisera riktiga bord, stolar, väggar, vapen, ja allt. Samma föremål kan dessutom vara olika saker i den virtuella miljön. En pinne kan vara en fackla, ett svärd, eller till och med en sopborste.

Tron om framtiden

Redan idag har VREX sålt massvis av presentkort. Inte bara till VR-entusiaster som vill vara först med att testa men även till en hel del företag och, förvånande nog, skolor. De som redan har bokat kommer erbjudas en soft opening, dvs agera testpiloter före VREX öppnar officiellt.

Vid frågan hur högt tryck man förväntar sig i början och hur många personer man kan ta emot, var responsen optimistisk och självsäker. Första tiden kommer det vara fullt tryck när alla vill testa och rimligtvis bör VREX kunna ta emot upp mot 200 besökare om dagen ifall man förlänger sina öppettider.

För att attrahera återkommande gäster är målet att byta upplevelserna minst en gång om året men förhoppningen är att besökarna blir så imponerade att de vill köra samma upplevelse flera gånger.

Vid ett enormt intresse lät det mindre troligt att VREX väljer att expanderar i nuvarande lokal. Istället vill de nå ut till andra storstäderna vilket är en glad nyhet för VR-entusiasterna i t ex Göteborg och Malmö.

Kommer du åka och testa VREX? Vi ser fram emot att få uppleva detta själva, och önskar såklart Micha och gänget lycka till med allt kring öppningen och framåt!

Anders Haby

Anders Haby

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Anders Haby

Anders Haby

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!