AR-glasögon: En översiktlig guide för nybörjaren

Vad är egentligen AR-glasögon, och varför tror vi på VRSverige att AR (tillsammans med VR) kommer betyda en större transformation av hela vårt samhälle än vad våra smartphones har gjort? I denna guide ger vi dig en klarare bild av nuläget och framtiden för denna spännande produktkategori. Dessutom går vi igenom ALLA AR-glasögon på marknaden!

Innehåll

Vad är AR-glasögon?

Med AR-glasögon (augmented reality) kan vi se data / virtuella objekt framför oss som i VR – men samtidigt ser vi också den verkliga världen! Bara från den enkla beskrivningen kan man snabbt förstå att AR troligen kommer ha många fler tillämpningar ute i världen än VR – både för konsumenter och, självklart, företagsapplikationer.

Man kan skilja mellan “smartglasögon” (som ofta kallas AR-glasögon) och “riktiga AR-glasögon” (även kallade mixed reality-glasögon).

Med de förstnämnda så har man ingen optisk spårning av världen runtomkring, och därmed kan man heller inte visa virtuella objekt som faktiskt “verkar finnas på riktigt”. Smartglasögon används mest för att visa information som lika gärna skulle kunna visas på ens telefon – notifieringar, mail, enkla bilder som kartor med pilar på. Lite som en smartklocka alltså, men framför ögonen. Google Glass är det mest kända exemplet på smartglasögon.

Den andra kategorin, ”riktiga” AR-glasögon, definieras av att de har avancerad spårning/tracking utåt från användaren – de scannar av omgivningen med kameror och bygger upp en 3d-förståelse av ytor och objekt. På så vis kan du se virtuella objekt som verkar vara en naturlig del av omgivningen. Omge dig med virtuella skärmar som stannar där du placerar dem, jaga digitala monster som springer omkring och gömmer sig bakom möbler eller prata med en virtuell assistent som kan hjälpa dig i ditt arbete – möjligheterna är obegränsade!

Varför AR-glasögon?

Hur blev smartphones våra viktigaste dagliga redskap i jobbet och våra privatliv? Jo, de ger oss ett fönster till internet och hela den digitaliserade världen som vi kan få tillgång till därigenom. Genom dessa fönster har internet utvecklats jämfört med när vi bara satt vid en dator.

Dagens internet låter oss navigera på kartor, beställa taxibilar till vår exakta plats, konsumera eller till och med livesända videos. Genom webbläsaren kan vi komma åt alla nyttoprogram vi kan tänka oss med möjligheten att jobba från vilken punkt i världen som helst. Den mobila revolutionen har varit enorm. Men den kommer kännas futtig när vi kommer till den immersiva revolutionen.

AR-glasögonens löfte är att låta oss manipulera hela vårt synfält och vår visuella värld omkring oss, och att interagera med dessa manipulationer. Låter det som definitionen på en galen person? Lugn – vi kommer kunna dela våra “påhittade världar” med människorna omkring oss också!

Du kan se det som att du idag upplever internet genom ett fönster som är din smartphone, surfplatta eller laptop… och att du byter ut detta fönster mot en portal, från vilken internet och övriga digitala tjänster flödar in i din värld. (Och, för att fortsätta liknelsen – om du istället kliver in i portalen så är din kropp plötsligt på besök i den digitala världen, vilket är precis vad VR är!)

VR, AR kopplat till AI, 5G, IOT, Robotik: illustration
VR/AR ger människan en mer intim relation med tekniken – och med andra människor genom tekniken. Mer om detta i artikeln Digitalisering med människan i centrum – framtidens VR/AR

Fullt förverkligad AR kommer förändra precis allt. Men hur kommer vi använda AR-glasögon i vardagen? För att ta några exempel och “spådomar”:

    • Mediakonsumtion? Som sagt, virtuella skärmar i valfri storlek, på valfri plats. Vill du inte hänga dem fast på väggen? Ok, sätt en som svävar i ditt synfält när du går omkring. Eller en som “bor” i din handflata. (Ja, dina AR-glasögon kommer ersätta din telefon – såväl som din dator, TV och andra skärmar!). Men vi kommer också se mer och mer av immersiv media – små eller stora skådespel som kan utspela sig i din miljö framför eller runtomkring dig, med eller utan interaktiva element. Eller bara sfäriska skärmar som spelar upp 360-film när du “går in i dem”.
    • Sociala medier / kommunikation? För alla med dessa glasögon kan du välja hur ditt digitala utseende ska se ut. Du kan sätta som ett snapchat-filter på ditt ansikte som andra ser – eller varför inte en hel outfit? Men det är bara ett exempel. Att vi kommer hitta helt nya sätt att kommunicera och umgås är helt givet, men det är inte helt lätt att gissa exakt hur.
    • Nytta i vardagen? Utbildning, shopping, och allt din smartphone idag hjälper dig med. Virtuella skärmar är bara början.
    • Produktivitet på jobbet? Tänk dig att i vilken arbetsuppgift som helst, i vilken miljö som helst, kunna ha en visuell guide som kan visa dig arbetsmoment som du behöver hjälp med. Att under en presentation fylld av 3d-grafik och intrikat datavisualisering ha en avancerad teleprompter som regisserar dig i mitten av en rund åskådarsal.

Det är lätt att låta fantasin skena iväg när vi har en datorplattform och ett gränssnitt som kommer vara det mest magiska vi har upplevt. Men det är också hisnande att tänka på vilka innovationer som kommer göras, och hur AR-glasögon kommer skapa många nya miljardärer som bygger de upplevelser och verktyg vi kommer använda oss av.

Relationen mellan VR och AR-glasögon

VR och AR är olika typer av immersiva teknologier, även kallat ”spatial computing” eller den mystiska samlingstermen XR. Ibland används även ”Mixed Reality” som en paraplyterm för hela det immersiva spektrumet.

Företagen som leder utvecklingen för VR respektive AR fokuserar på något skilda tekniska utmaningar, men de flesta är överens om att framtidens glasögon/headsets kommer klara av både VR och AR – det kommer helt enkelt vara olika inställningar huruvida man ”stänger av” världen utanför eller inte. 

I VR tar det digitala över hela synfältet. Illusionen måste vara mer ”total”/involvera flera sinnen för att lura hjärnan. Man vill skapa effekten ”presence” / närvarokänsla. Därför lägger VR-utvecklingen mycket energi på att involvera hela kroppen genom avancerade handkontroller/handskar, extra spårare på kroppen/helkroppsdräkter, etc.

Ett brett visuellt synfält är också högt prioriterat bland både VR-utvecklare och användare eftersom människans periferiska synfält ligger strax över 200 grader. Majoriteten av dagens VR-glasögon klarar inte mer än 110 grader vilket upplevs som att man tittar genom en dykarmask. Men med större och mer högupplösta skärmar samt avancerade linser är detta något man snart tror sig kunna lösa.

För effektiv AR är inget viktigare än datorseende – att scanna och digitalisera världen utåt med kameror. Detta för att i realtid kunna blanda grafik som projiceras på genomskinligt glas framför användaren, eller t.o.m. rakt in i ögat.

När VR försöker närma sig AR är användarens ögon från början helt avskärmade från omvärlden. Man måste filma verkligheten via kameror på VR-glasögonen och blanda det virtuella med en videoström. I dagens försök uppstår alltid en viss latency/fördröjning från videoströmmen, vilket är det man absolut vill undvika i VR då det orsakar illamående.

Om man vill göra tvärtom, och gå från AR till VR, är det betydligt lättare – man kan täcka för glasögonen, precis som ett objektivlock till en kamera, och bara projicera digital grafik för användaren. Samtidigt fungerar den optiska spårningen utåt för att ge den positionsspårning man behöver för att den virtuella världen ska hänga med ens fysiska rörelser.

Dock får man i dagsläget ofta nöja sig med ett snävare synfält jämfört med dagens VR-glasögon. Detta beror på att man inte kan använda förstorande linser i AR-glasögon på samma sätt som man gör i VR-glasögon. Utan dessa linser måste skärmarna i AR-glasögonen vara mycket större för att täcka lika mycket av användarens synfält. Det får såklart också följden att AR-glasögon har en högre upplevd upplösning än VR-glasögon.

Så, även om samma enhet kan fixa både AR och VR, kommer det finnas tydliga skillnader på ”native VR” och ”native AR”. Eller som Jaron Lanier (en av urfäderna till VR, som använder termen MR/mixed reality för det vi här kallar AR) säger i boken Dawn Of The New Everything:

”How are VR and MR related? They overlap. Future devices might be able to function in either mode. Even if that happens, I suspect VR and MR will remain culturally distinct, in the same way that movies and TV have remained distinct even though they are now delivered through the same channels to the same screens.”

Den viktigaste kopplingen mellan AR och VR kommer vara när man kan kommunicera och interagera socialt fritt och sömlöst mellan de två medierna. Då kommer vi kunna ”teleportera oss” till att ha riktiga digitala möten med full närvarokänsla, över vilka avstånd som helst, med livsliknande digitala avatarer av oss själva ELLER realtidsstreamade hologram (om vi kan befinna oss framför eller omringade av djupkameror). Ett sånt scenario målar upp det ultimata löftet med sann ”Mixed Reality”!

Läs mer: Kom igång med distansmöten med VR och AR – stor guide inkl 30(!) befintliga appar/verktyg

Alla AR-glasögon på marknaden – släppta och på väg ut

AR-glasögon sägs ligga ungefär två-tre år efter VR-glasögon i marknadsmognad. Senare i år släpps Magic Leap One – de första AR-glasögonen som kan sägas vara riktade mot konsumenter. Dock tros priset bli så högt att det endast intresserar entusiasterna – alltså ungefär som HTC Vive och Oculus Rift när de kom ut tidigt 2016. Men tittar man brett så finns det en hel del AR-glasögon därute. Därtill är det såklart mycket spännande på gång bortom horisonten. Här följer en överblick över alla AR-glasögon!

För företag

Specialiserade AR-glasögon för industriellt bruk har funnits länge. I sammanhang där både pris och formfaktor tillåts svälla kan man såklart klämma in många häftiga komponenter och funktioner. Men de flesta yrkesgrupper kommer nog inte att komma i kontakt med denna kategori. Därför går vi här framförallt igenom de “generiska” business-AR-glasögonen/headseten.

Microsoft Hololens

Hololens AR-glasögon från MicrosoftMicrosoft har kommit in och visat vägen med Hololens de två sista åren, och det är en imponerande maskin med den mest avancerade 3d-rumsspårningstekniken vi har sett. Du kan få smaka “riktig mixed reality” med Hololens, men det snäva synfältet är en stor besvikelse.

Hololens-AR-plattformen är nära knuten till Microsofts “Windows Mixed Reality”-VR-plattform, vilket är lovande om än något förvirrande. Även här visar de vägen – vi tror att det kommer vara självklart att AR- och VR-användare vill kunna dela miljöer med varandra, och det kan man alltså uppleva redan idag. Det har också börjat läcka detaljer om Hololens generation 2, som ryktas närma sig release.

Vive Pro

htc vive proDetta är egentligen inte ett par AR-glasögon, utan såklart ett VR-headset – det dyraste som en privatperson kan få tag på. Men som en extrafunktion går det att använda de två kamerorna fram på headsetet för att se en “pass-through”-videoström, som du kan lägga in virtuella objekt i. Det finns dock inget app-utbud för den funktionen, utan det får man programmera ihop själv. Man kan alltså räkna Vive Pro som ett AR-utvecklarkit, vilket kan vara ett bonusargument för den höga kostnaden.

Google Glass

Google Glass AR-glasögonGoogle Glass fick en revival 2017 när den återintroducerades på marknaden – men då bara för företag. Det finns en del lovande appar, bland annat för lagerarbetare och läkare.

Övriga industriella AR-glasögon

Epson Moverio
Epson Moverio
Vuzix M300
Vuzix M300

Epson Moverio, Vuzix M300 – dessa liknar Google Glass till funktion, men är inte riktigt så vardagsvänliga i designen.

AR-glasögon genom telefonen

Med våra smartphones har vi nyligen fått möjligheten att testa AR tack vare ARkit (iOS) och ARCore (android). Dessa nya utvecklarplattformar gör t ex att Pokémon Go blir mer engagerande, och att både IKEA och Amazon kan låta oss få se hur flera av deras produkter ser ut i vår hemmiljö innan köp.

AR genom en skärm kommer vara superviktigt för att mjuka upp massmarknaden inför tanken att blanda in immersivt innehåll i deras egna världar, men det känns bara som ett steg på vägen till “riktig AR”.

Relationen mellan mobil AR (ARKit / ARcore) och AR-glasögon kan sammanfattas såhär:

    • Användarvänlighet – Även om “glasögonen” i många fall är stora och klumpiga är de mer ergonomiska än att hålla upp en telefon/tablet. Viktigt i industrin, men konsumenter sätter förstås designen före. Sedan finns såklart faktumet att alla redan har en smartphone…
    • Mobil AR är “roligt” – det mesta man ser än så länge är spel och sociala appar. För att intresset ska hållas uppe behövs det stora hits, som Pokemon Go. En kommande trolig succé är Harry Potter – Wizards Unite. Man kan undra varför Minecraft till ARKit inte har kommit än…
  • ARKit / ARcore är bra för att kunna börja prototypa och iterera koncept med många potentiella användare, som en “beta” inför AR-glasögon.

Med lite god vilja går det dock att få en mer immersiv upplevelse och faktiskt transformera sin smartphone till AR-glasögon, och då kan man testa de alternativ som vi listar nedan. Tänk på att de alla är riktade till entusiaster och utvecklare snarare än konsumenter, utom Lenovo Jedi Challenges – som är en väldigt nischad konsumentprodukt!

LÄS MER: Bygg ihop dina egna AR-glasögon

Occipital Bridge

Occipital Bridge AR/MR till iPhoneFöretaget Occipital utvecklar och säljer en “struktursensor” som använder spårningsteknik liknande den i Hololens för att kunna 3d-scanna objekt och miljöer. De har också tagit fram en cardboardliknande plasthållare med linser som du kan stoppa in din iPhone i, där struktursensorn sitter längst fram. På så sätt kan du få en sorts pass-through-mixed reality.

ARyzon / Zapbox

Zapbox AR-glasögon till telefonenARyzon AR-glasögon till telefonen

Två olika varianter av “cardboard” men för AR. Båda är i kartong, alltså så lågbudget som det bara blir! Zapbox (testad här!) ger dig en pass-through-video-vy, medan ARyzon speglar telefonens skärm till ett genomskinligt glas för att kunna placera hologram / virtuella objekt direkt i ditt synfält. Väldigt begränsat apputbud.

Lenovo Mirage / Star Wars Jedi Challenges AR

Jedi Challenges Lenovo Mirage AR-glasögonMed denna produkt får du lite bättre inlevelse, då det medföljer både ett “lasersvärd” och en liten spårningsmanick som du placerar på golvet framför dig. En kul leksak! Liknar i övrigt Mira Prism nedan. Det är oklart huruvida det planeras att komma appar som inte har koppling till Star Wars. Vi har testat Mirage AR med medföljande spel här!

Mira Prism

Mira Prism AR-glasögon till telefonenDenna spännande produkt utannonserades för mer än ett år sedan, och presenterades som en snygg och enkel motsvarighet till Cardboard VR men för AR, för bara 99 dollar. Nu verkar företaget ha bytt riktning till att endast inrikta sig på företag och inte konsument, men för en AR-entusiast är det onekligen ett fortsatt intressant alternativ.

Andra/på väg

Magic Leap ONE

magic leap one AR mixed reality-glasögonMycket efterlängtade AR-glasögon som ni kan läsa mer om på vår egen Magic Leap-guide. Företaget har fått in flera miljarder dollar (yes, dollar) i investeringar men har ännu knappt avslöjat nånting om själva produkten.

Vuzix Blade

Vuzix Blade smartglasögonSmartglasögon som ger dig de viktigaste funktionerna hos en mobiltelefon så du kan lämna den i fickan.

Rokid Glass AR

Rokid glass är AR-glassögon som först och främst är tänkt för företag. Med sin vikt på 120 gram är de lätta att använda. De har inbyggt ljud och har en lång batteritid. Rokid glass har Oled display och är tänkt att användas framförallt inom fältservice, träning eller inom  tillverkningsindustrin som arbetsredskap.

Rokid Glass AR-glasögon

NREAL Light

NREAL Light AR-glasögon

Nreal Light ser ut som ett vanliga par solglasögon men skenet bidrar. Nreal Light har både inbyggd kamera och sensorer i glasögonens överkant. De har även medföljande processor som man kopplar glasögonen till. Nreal Light väger bara 85 gram och har en batteritid på tre timmar. För konsumenter kommer AR-glasögonen att släppas antingen det andra eller tredje kvartalet 2019.

AntVR MIX

AntVR MIX AR-glasögonEtt kickstarterprojekt från ett kinesiskt företag som har haft framgångsrika kickstarterkampanjer förut. De skryter med en FOV (synfältets bredd) på 96 grader, vilket låter imponerande!

North Star / Leap Motion

Inte riktigt en produkt, men en referensdesign till ett utvecklarkit-AR-glasögon för att prototypa nya interaktioner med avancerad handspårning. Har visat några väldigt imponerande demofilmer!

Demo på AR-gränssnitt inifrån North Star-prototyp
Demo på AR-gränssnitt inifrån North Star-prototyp

Vue

Vue AR-glasögon med endast ljudEtt kickstarterprojekt från 2016 som “snart” börjar skeppa. En annorlunda take – de har ingen visuell projicering utan endast ljud-notifikationer.

Bose Audio AR

Bose AR Smart GlassesHörlursföretaget Bose visade på SXSW-festivalen upp en prototyp av “AR-glasögon” som liknar Vue, men den har också en kamera som är menad till att tolka saker/platser du tittar på och berätta mer om dem. Detta är bara ett koncept och mycket osäkert om det blir en färdig produkt.

Snap Spectacles (bara kamera)

Snap Spectacles 3 AR-glasögon från Snapchat

Dessa glasögon kom ut för ett par år sedan och kan nog inte i sig kallas AR alls – de har helt enkelt en kamera på som tar korta videosnuttar när man vill. MEN med tanke på hur viktigt AR är för Snapchat så kan man tänka sig att produkten är ett test inför något mer avancerat som de kanske planerar på längre sikt. Den senaste versionen, Spectacles 3, kan filma 3D-klipp tack vare en kamera intill varje öga. Man kan såklart också lägga på AR-effekter/”linser” på sina klipp innan man postar dem på Snapchat.

Nedlagda

Intel Vaunt 

Vaunt AR-glasögon från Intel, nedlagt konceptChiptillverkaren Intel har startat och sedermera lagt ner inte bara dessa AR-glasögon, utan innan dess även”Project Alloy” – ett “merged reality”-headset som var menat som en referensdesign för andra utvecklare. Kanske Intel håller sig till att utveckla processorer framöver.

Meta 2

Meta 2 AR-glasögonDenna produkt släpptes 2018. Större synfält än Hololens, men inte alls lika skarp spårningsteknik. Dessutom är Meta 2 kopplad med sladd till en dator, till skillnad från nästan alla andra AR-glasögon som är fristående enheter med inbyggd processor. Meta gick i konkurs 2019 – men kan få nytt liv då deras tillgångar och innovationer köptes upp av ett företag som nu kallar sig ”Meta View”. Fortsättning följer?

ODG R-8 och R-9 

odg r8 AR-glasögon

ODG R9 AR-glasögonODG har länge varit leverantör till militär och tung industri, men har nu sina R-8 och R-9-modeller: Två produkter på den “bredare” företagsmarknaden, där R-9, den dyrare, har en intressant modulär konstruktion där du kan fästa olika komponenter fram på glasögonen. Bygger på mobil arkitektur. Företaget gick i konkurs 2019.

Daqri

Daqri Worksense
Daqri Worksense

En riktig veteran i AR-sektorn som också gick under 2019. Deras fokus var på robusta enterprise-AR-glasögon.

Spekulationer på kommande AR-glasögon

Alla de stora teknikjättarna har uttryckt sig positiva till AR, och dessutom gjort och ingått strategiska uppköp och partnerskap som hintar starkt om att de kommer släppa produkter som man ännu inte hört nåt säkert om.

    • Apple – satsar stort på ARKit till iPhone och iPad, och köpte nyligen upp VRvana som utvecklade ett avancerat VR/AR-headset
    • Snap – sägs snart släppa Spectacles 2, men som sagt – troligen är det bara en försmak på mer avancerade glasögon som de har under utveckling.
    • Google – satsar på ARCore till androidtelefoner, och har ett fristående VR-headset ute tillsammans med Lenovo. Med Project Tango och Google Glass i bagaget så är AR-glasögon bara en tidsfråga.
    • Samsung – Har lärt sig från Oculus-samarbetet med Gear VR och är på väg med egen fristående mobil VR, och visade för ett tag sedan upp ett koncept på AR/VR-glasögon.
    • Amazon – Har skapat en AR-funktion i deras mobilapp, har egna hårdvaruprodukter med avancerad optisk scanning av samma typ som AR-glasögon behöver, och har lanserat AR/VR-utvecklarplattformen Sumerian för att accelera byggandet av mjukvara… för sin kommande hårdvara?

Varför dröjer det så?

Tekniska utmaningar

Att optiskt läsa av och tolka omgivningen för att kunna blanda datorgrafik med verklighet är en enorm teknisk utmaning. Bara scanning/tolkning av allt som händer runtomkring är så svårt att det är den största utmaningen även för utvecklingen av självkörande bilar – och ovanpå det kommer alltså att presentera avancerad grafik som ska lura det mänskliga ögat. Occlusion, eller att de virtuella objekten ska kunna “skymmas” bakom verkliga objekt på ett naturligt sätt, är bara en av alla svåra detaljer.

Sen ska all teknik få plats i en formfaktor som helst inte är större än vanliga glasögon och inte ser onaturlig ut på ansiktet – och då blir batterioptimering / kraftförsörjning en formidabel utmaning.

Utmaningar för infrastruktur

Immersiv teknik förlänger internet ut i vår fysiska värld. All 3D-data som samlas in av de enskilda AR-glasögonen ska inte stanna lokalt på de invididuella enheterna – det ska delas och synkas, lagras och hållas uppdaterat. En värld där alla använder AR-glasögon ständigt, kräver i princip ett “världsomspännande visuellt internet” för att inte användarna ska vara isolerade från varandra, eller för att virtuella objekt ska stanna kvar där man lämnat dem även om man är långt borta. Var kommer all nödvändig uppkoppling och bandbredd ifrån?

För att vi ska uppnå ett adekvat ”AR cloud” – en ständigt uppdaterad 3d-karta över hela världen – så behöver vi att stadsmiljöer och nationer gör enorma investeringar i 5G-nätutbyggnad och IOT-infrastruktur (där bandbredd flödar i mesh-nätverk mellan alla sorters mobila och fasta enheter – telefoner, glasögon, datorer, telefonmaster, kortdistans-beacons osv. Vilken tur att vi i Sverige har Ericsson som är världsledande på innovation i den sortens infrastruktur!

Utmaningar för gränssnitt

Hur kommer vi interagera med innehållet i våra AR-glasögon? Det kan ju röra sig om allt från små textfönster i vår vy, till att hela vår omvärld “målas om” eller rekonstrueras totalt. Vi kommer behöva experimentera med röstgränssnitt, handgester, fysiska kontroller. Kanske “silent speech to text”? På längre sikt lär vi navigera i och styra vår augmenterade tillvaro direkt med hjärnan… det kommer hursomhelst vara en lång resa där vi kommer se många innovativa försök att skapa ett nytt språk som ska tillåta direkt kommunikation mellan människa – människa – maskin.

När kommer AR-glasögon slå igenom?

Sett till ovanstående utmaningar så kan det ta ett bra tag innan vi kan slänga alla andra skärmar i soporna och leva i en helt immersiv värld. De första ”ordentliga” AR-glasögonen blir Magic Leap One, som det ser ut – men de är bara designade för inomhusbruk. 2021, om 3 år kommer antagligen Apple’s variant ut, eller till och med deras generation 2. Då lär ”startskottet” ske, men pris och formfaktor kommer inte vara riktigt där än.

För riktig masstillgänglighet, och för att den nödvändiga infrastrukturen ska hinnas bygga upp, så är vår gissning att den immersiva framtiden kommer om 5-7 år, alltså senast 2025.

Vi hoppas du vill vara med och bygga den framtiden med oss! När tror du att du köper dina första AR-glasögon?

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!