David Attenborough gör VR-dokumentär om Stora barriärrevet

I mer än 40 år har den brittiska TV-personligheten Sir David Attenborough producerat några av världens bästa naturdokumentärer.

Atlantic Productions jobbar nu på att skapa en 20-minuters VR upplevelse som ska släppas i samband med Attenboroughs BBC serie om Stora barriärrevet. Denna VR-dokumentär som först kommer visas upp vid Natural History Museum i London, kommer antagligen även att släppas i fler former senare i år.

Filmen följer Attenboroughs dykexpedition där han utforskar en del av Stora barriärrevet i en ubåt stor för tre personer. Filmen spelades in med tre olika 360-graders kameror – en som bärs av en dykare, en monterad på sidan av ubåten och den tredje inne i cockpit bredvid Attenborough. Alla tre vyerna varierar visuellt och ena ögonblicket sitter du med Attenborough ombord på ubåten, och i nästa kanske simmar du med ett stim med barracudas.

3662

Som vi vet så är 360-graders videoinspelning fortfarande i sin linda, men naturfilm är ett av de områden som är allra mest fängslande att titta på. Filmen strävar dock efter att vara mer än bara en serie 360-klipp, även om dessa tillsammans med Attenboroughs berättarröst säkert skulle vara tillräckligt bra i sig. En del av filmer förlitar sig dock på på 2D-video som bara projiceras i VR. Beklagligtvis tar dessa ”platta” klipp upp nästan  en tredjedel av den totala filmen. Men låt oss förbise det för stunden.

Det är en teknisk bedrift att ha fångat undervattensfilm i 360 med så skarpa bilder som man gjort här. Men trots det fungerar inte alla  klipp felfritt. Inspelningstekniken som används för att filma detta känns en aning gammal ibland och då och då kan man se sömmarna mellan de olika kameravinklarna.

Som helhet gör museet dock ett bra jobb för att presentera den nya tekniken för sina besökare, och man kan visa upplevelsen för ca 50 personer åt gången. Gear VR är en klart lämplig enhet för denna typ av visning. Dels är den prisvärd och förhållandevis robust, men även faktumet att GearVR inte kräver positions-spårning, är av vikt för att göra det enkelt för de som ska sköta om det praktiska. Även grafiken är tillräckligt bra för korta upplevelse som känns värda att betala för.

Som helhet är det bara att applådera Natural History Museum i London. Dessa upplevelser är exakt vad som behövs för att sprida kultur och historia på nytt sätt till en större allmänhet. Det är ett ambitiöst projekt och jag tror att vi i fortsättningen kommer få se bättre upplevelser med modernare kamerariggar, som även kan göras tillgängliga direkt för alla med VR-headsets i framtiden.

Källa: uploadvr.com

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!