Fredrik Ekström, Ivar studios- ” Vi behöver fler starka narrativ inom VR”

Ivar studios satsar på immersivt berättande och vill utveckla det filmiska narrativet.
– Det finns inom VR för få starka berättelser. Det vill vi ändra på, säger Fredrik Ekström, grundare av Ivar studios.

Ivar är en immersiv studio med fokusområde berättande med hjälp av AR och VR. Upplevelserna delas in i kategorier: cineastiskt berättande, enterprise applications (Exempelvis: interaktiv marknadsföring) och innovation. Studion ligger bland bakom ett sjok äventyrsfilmer, producerade åt diverse rese- och upplevelsebolag. Med hjälp av 360-filmkameror dokumenteras strapatserna.
– Vi åker världen runt och testar på spännande äventyr. Det är rafting, klättring och dykning. Det här gör att jag i mitt arbete kan uppfattas som världsvan internationell reseagent som reser världen runt för att uppleva. Och lite så är det kanske också, säger Fredrik Ekström på Ivar studios.

Ivar placerar användaren i centrum. Det ska kännas som att man är där. Fredrik tror på VR som ett verktyg för att producera empatidrivna historier.
– Det är verkligen en empatimaskin det här. Du får känna på hur det är att ha någon annans skor på och du får uppleva det den upplever.

Teknikutvecklingen har gjort filmiskt berättande via VR möjligt. Ändå är det få som nyttjar tekniken. Varför?, undrar Fredrik.
–  Ta bara mig själv som exempel. Hur ofta sätter jag på mig VR-utrustningen annat än när jag är på jobbet. Det är sällan. Jag tror vi behöver fler starka berättelser som får användaren att stanna kvar.

VR är en empatimaskin

Ivar har i samverkan med flera andra organisationer skapat starka filmberättelser. Ett exempel är filmen om migration och flyktingar som gjorts i samarbete med Plan International. Vi följer ett gäng krigsflyktingar som rymt från krigsdrabbade Rwanda och Tanzania och vi ser allt ur barnets ögon.
– Vi låter användaren få krympa i storlek. Det gör att du varje gång du hör en vuxen tala måste kolla upp. Du lever dig in i personens öde och kan med ett barns perspektiv förstå skeenden.

Tillsammans med Framtidsdröm, en organisation med fokus utbildning och skola, har Ivar utformat flera utbildningsfilmer. Du placeras i specifika arbetsmiljöer och får ikläda dig rollen som arbetare. Hur är det att jobba som svetsare? I narrativet finns olika interaktiva hotspots där du som användare har möjlighet att ställa bestämda frågor till yrkesutövaren.
– Tanken är att presentera olika yrkesbanor så att barnen vid ett tidigt stadie kan uppskatta den typen av yrke och att de får inblick i en yrkesmässig vardag som kan ge mersmak.

Efter flera avslutade filmprojekt och år av erfarenhet och nyhämtad kunskap har företaget lärt sig om vilka narrativa knep de bör nyttja.
– Att berätta en historia via VR är mycket svårare än att skapa en 360-gradersfilm utan ett befintligt narrativ. Det är en utmaning, men det är spännande att få djupdyka ner i.

Se Fredriks och de andra talarnas presentationer från Immersive Open House med tema ”Storytelling i VR/AR” , inspelat den 16 oktober.

Immersive Open House är ett regelbundet återkommande event i Stockholmdär du kan testa massor av VR/AR, mingla och inte minst lyssna på inspirerande föredrag från erfarna branschexperter. Genom våra Open House skapar vi en plattform för möten mellan VR/AR-proffsen, entusiasterna och de yrkesgrupper som kan dra nytta av att anamma tekniken tidigt. Vi ses väl på nästa Open House?

Petter Stjernstedt

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *