Google Cardboard Camera får nya funktioner och nu även tillgänglig för iOS

En av de mest praktiska apparna för 360-foto har hittills varit Googles egna Cardboard Camera app. Appen som hittills endast har funnits för android, släpps nu äntligen för iOS vilket gör att betydligt fler nu kan använda programmet.

Oddsen för att du nu kan använda Googles enkla app för att skapa 360-graders foton med din mobiltelefon, är nu betydligt högre. Appen som hittills bara har funnits på Android, finns nu tillgänglig på iOS App Store. Båda versionerna inkluderar nu även en förbättrad social funktion som gör en mycket mer användningsbar. Du kan nu enklare dela med dig av de platser du har fotat och visa upp dessa för din familj och vänner. Äldre versioner av appen gjorde det möjligt att dela bilder via androids fotogalleri, men med den nya appen kan du skicka ut länkar direkt till bilderna eller till hela samlingar.

Förbättrade funktioner för att dela 360-foton

När du delar dina foton, får mottagaren en länk som även uppmanar att öppna bilderna via cardboard camera, eller ladda ner appen om den inte finns installerad. Filerna syns sedan i en speciell folder där man enkelt kan se alla foton som just du har delat med dig till andra. Sedan kan du titta på foton via ett VR headset och med inspelat ljud som togs vid fotograferingen.

 

 

Hur blir bildkvaliteten jämfört med en dedikerad 360-kamera?

När det gäller kvaliteten på de foton du tar i cardboard camera finns det två saker att hålla koll på. Det ena, som är mest imponerande, är att fotona faktiskt är i 3D, alltså med djup i bilden, vilket tillför mycket. Detta gör inte vanliga 360-konsumentkameror som bara fotar i 2D. Det andra är dock att själva bildkvaliteten på de 360 foton som tas i cardboard camera inte når upp till kvaliteten som dedikerade kamerasystem för VR/360 tar. Dessutom blir bilden endast det som är framför kameran när du snurrar runt. Du får inte med objekt som finns över eller under dig. Fördelen med dedikerad 360-kamera är även att du tar bilden direkt, jämfört med att snurra runt under 20 sekunder. Dessutom kan du såklart spela in film med en 360-kamera. Det kan du inte med cardboard camera appen.

Dock blir kvaliteten förvånansvärd bra, och när du bara behöver sin normala mobiltelefon finns det en rad användningsområden som dyker upp. Att fota med Cardboard Camera-appen handlar bara om att trycka på record och sakta vända dig om 360 grader. Appen syr sedan ihop bilden till en fullt fungerande 360 bild. Kvaliteten blir givetvis lägre än en dedikerad 360-kamera, men i och med att appen även fungerar på äldre telefoner är den klart användningsbar.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!