Google öppnar upp Daydream för fler utvecklare

Föregångaren till Daydream som heter Cardboard och är Googles budget VR-glasögon har funnits på marknaden i ett par år nu. Cardboard har snabbt blivit en populär plattform att skapa appar för. Från start valde Google att inte reglera dessa i någon större utsträckning, med resultatet att kvalitet och värde har varierat stort. Det har även lett till att de bra appar som faktiskt finns och som är värda att ladda ner eller köpa snabbt försvunnit i den mängd skräp som funnits för Cardboard, distribuerat via Google Play.

Som ögonöppnare och instegsteknik för VR har detta fungerat relativt bra. Men med Google nya VR-plattform Daydream blir det annorlunda.

Krav på Daydream-utvecklare

När Google på allvar lanserade Daydream i slutet av förra året gjorde man det därför tillsammans med ytterst få app-utvecklare. Idén var att tidigt kontrollera kvaliteten på de Daydreamappar som släpptes i samband med att de första telefonerna rullades ut. Denna strategi har också låtit Google arbeta nära partners och noggrant styrt vilken typ av innehåll man vill ha till sin nya VR-plattform, där potentiella problem som åksjuka och ergonomi ska hållas så hög som möjligt. Men för att plattformen ska kunna växa måste man givetvis gradvis öppna upp och låta fler utvecklare få tillgång till hårdvaran och ekosystemet

Från och med denna vecka öppnar Google upp dörrarna för alla utvecklare som vill skapa appar och upplevelser för Daydream, så länge man följer Googles riktlinjer och distributionsregler. Förändringen är bra för och kan skifta farten på hur det mobila VR-landskapet nu utvecklar sig. Samsung som stormar på med milhontals sålda headset och riktig bra Plattform via Oculus Home, måste nu Daydream får lite mer luft under vingarna. I slutändan handlar det om kvaliteten på applikationerna och enda sättet att skapa nya och intressanta användnningsområden för mobil VR är att göra tekniken tillgänglig för fler utvecklare.

Google Daydream
Google Daydream

Nedan har du några av de krav på Daydream-utvecklare som sticker ut lite extra.

UX-D1: Users can focus on objects and read necessary text

Text är viktigt i VR, men inte helt enkelt att göra rätt då upplösningen på skärmarna fortfarande är för låg för att man ska kunna läsa liten text. Det betuder att text behöver ha rätt storlek och ligga på rätt avstånd för att enkelt kunna läsas.

UX-D2: App maintains head tracking

Det här är en självklarhet egentligen, men det är värdefullt att belysa det så tydligt som man gör. I en VR-app får man aldrig ta kamerakontrollen från användarens huvud. En av de största anledningarna till att människor mår illa i VR är för att man inte följer denna regel.

UX-D4: Camera movement must be user-initiated

Ofrivilliga kameraåkningar leder även det till illamående. När en förflyttning sker i en VR-värld ska den alltid vara initierad av användaren själv som då är förberedd på den visuella förändringen.

UX-D9: App never goes to 2D unexpectedly

Det du ser på bilden nedan är något vi aldrig vill se i VR. Ofta leter detta till kraftigt försämrad upplevelse och kan få folk att aldrig mer vilja använda VR. Men det är alltså inte buffringen i sig som är felet, utan att ett 2d objekt lägger sig ovanpå VR-bilden.

Något vi inte vill se i VR

PS-P3: App does not display a thermal warning during 30 minutes of usage

Det här bra. Mobil VR ställer alltid mycket höga krav på din smartphone och överhettning är ett problem. Därför väljer nu Google att säkerställa att du ska kunna spela minst en halvtimme utan att telefonen får problem med värmeproblem.

PB-P3: App has a 360° stereo photosphere

Det är är en trevlig punkt. När du letar runt bland olika VR-upplevelser är det bra att då en känsla av hur VR-aplikationene ser ut innan du köpt den. Nu måste du skapa en 360-bild inifrån din VR-upplevelse som komplementerar den övriga informationen till din app.

PB-P5: App is for users 13 years and older

Det är här är intressant då Google helt enkelt sätter en åldergräns på Daydream. Man gör det mycket tydligt att Daydreasm inte ska användas av barn under 13 år.

Mycket på gång när tillgängligheten ökar

Vi har tidigare rapportertat om att de första apparna för Daydream inte sålt speciellt bra. Detta behöver dock inte nödvändningsvis vara negativt då det hittills varit svårt att få tag i Daydream-kompatibla telefoner. Men i takt med att allt fler köper smartphones som stöder plattformen kommer försäljningen stiga. Då stiger även förväntningarna på nya upplevelser, och därför kommer Googles förändrade ansökningsförfarande mycket lägligt just nu.

Förhoppningen är att man gradvis öppnar upp platformen och ger fler utvecklare tillgång till hårdvara, samtidigt som behåller nödvändig kontroll på att VR-apparna forsatt håller hög kvalitete och följer de viktiga regler som finns för att göra så bra upplevelser som möjligt.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!