HTC och Lenovo planerar fristående VR-headset baserade på Google referensdesign

Fristående VR-headset

Daydream View som är Googles nya mobila VR-headset har nu funnits ute i snart ett halvår. Nu ger man sig in i en helt ny kategori av VR-enheter, som vi kallar fristående VR-headset. Dessa enheter bygger vidare på Mobil VR, men gör hela upplevelsen ännu enklare och bekvämare när du inte behöver stoppa in en telefon i headsetet, eller för den delen koppla upp till en dator. Ett fristående headset har allt som behövs inbyggt från början. Andra fördelar är att hårdvaran kan byggas helt för VR, där man till exempel inte behöver optimera utrymmet med lika små marginaler som i en smartphone. När både batteri och processorer kan få mer fysiskt utrymme och därmed bättre kylning kan man höja prestandan rejält på de flesta komponenterna.

Med Daydream 2.0 kommer även den nya spårningstekniken som kallas WorldSense. WorldSense möjliggör positionsspårning (att fysiskt kunna gå runt i rummet), vilket innebär att inga externa sensorer behövs. Men någon riktig 3d kamera lösning som det som sitter i exempelvis Hololens är det inte fråga om. Vad vi förstår kommer det fotfarande vara en singelkamera, men som genom att känna av konturer på objekt kan räkna ut var headset befinner sig i rummet. Det gör att du kan röra dig runt och till exempel böja dig ner och krypa i VR-världen som reagerar precis som i verkligheten. Denna form av positionalspårning är det som saknats mest i mobil VR, jämfört med highend pc-baserad VR som Rift och Vive

Google som arbetat i nära samarbete med Qualcomm har nu skapat en referensdesign för hur detta ska se ut. HTC VIVE och Lenovo kommer senare i år lansera produkter från denna referensdesign.

 

Daydream Eufrat

En annan nyhet som Google arbetar på är någon som kallas Daydream Eufrat. Målet är att göra VR upplever lättare att dela med både med dom omkring dig och andra med sina egna headset, alltså att göra hela vrupplevelsen mer social.

När du sätter på dig ett VR-headset blockerar du bort resten av världen. Du kommer inte att kunna se vänner eller familj i rummet med dig, och om du använder ett mobil headset, kan de runt om dig inte se vad du gör heller.  Med nya Daydream 2.0 kan du nu streama det du ser i VR till en chromecast på en närliggande TV. Det här låter egentligen självklart och en funktion som borde ha funnits med sen början. Man har tidigare, via en del hack kunnan göra detta ändå, men kvaliteten har varit för dålig och det har som sagt varit krångligt. Därför är det det glädjande att Google nu tagit tag i detta och inser att ett av huvudproblemen med VR är att andra inte kan uppleva det du ser. Nu är det löst!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *