HTC Vive sänker priset permanent till 7490kr – men är det tillräckligt?

HTC Vive sänker priset permanent från 799 till 599USD. Det innebär en prisreducering på hela 25%. Sänkningen har redan slagit igenom i svenska affärer med det nya priset 7490:- (Inet,Webhallen)

Frågan är om detta är tillräckligt mycket för att Vive återigen ska bli det mest populära VR-alternativet för de riktiga entusiasterna. Under större delen av 2017 var Vive sett som favoriten bland VR-användare, men när Oculus sänkte priset på Oculus Rift från 599 till 399USD under sommaren blev det andra förutsättningar.

(LÄS MER: ”VRSveriges stora HTC Vive-guide”)

I en ren jämförelse var Vive det något bättre alternativet vid samma prisbild, men efter Oculus sommarrea blev det uppenbart att läget hade förändrats. I svenska kronor handlade det om 4500:- (Rift) jämfört med 9500:-(Vive) och ska du ha en exakt jämförelse behöver du dessutom lägga en tusenlapp till på de nya inbyggda hörlurarna.

I detta prisläget är det egentligen ingen match alls. Oculus Rift är det klart bättre alternativet för de flesta. Och för den priskänsliga mainstreamkonsumenten är det en avgörande skillnad. För HTC kunde detta helt enkelt inte fortsätta. Och nu ser vi resultatet. Men räcker det?

Ökad konkurrens på gång

Som om inte den överlägsna priskonkurrensen från Oculus var tillräckligt så finns det även andra orosmoln på himlen för HTC. Dels kommer som bekant Windows VR-plattform rulla ut under hösten/vintern med ett antal nya headsetas från bland annat Acer, Asus, Lenovo, HP och Dell som självklart kommer ta markandsandelar, speciellt i den populära 399USD klassen. Vad ska HTC göra åt det?

Dessutom är det inte alls säkert att Vive blir det enda Steam-kompatibla headsetet på sikt. Det finns ingen deal där Valve är tvungna att bara stödja HTC Vive. LGs ryktade headset som kan vara på väg under hösten tros bli 100% kompatibel med alla steamVR-titlar på Steam. Kommer man då också med ett lägre pris blir det en mycket konkurrenskraftig produkt. Vad ska HTC göra åt det?

(LÄS MER: ”LG’s nya VR-headset och vad det betyder för HTC Vive”)

Nej, när vi går in i hösten 2017 står det klart att det är mycket som står på spel för HTC. Det år man fick i försprång på konkurrenterna börjar närma sig sitt slut, och något drastiskt måste ske. Om vi får se HTC lansera en Vive2 eller fristående enhet inom kort står skrivet i stjärnorna. Men i VR-branschen dör man om man står still, eller satsar fel. Extremt mycket står på spel med andra ord.

Deluxe Audio Strap för Vive
Deluxe Audio Strap för Vive

I en alternativ värld där HTC bundlade ihop Vive+Audio strap(uppgraderade hörlurar och bättre komfort)+Knuckles(Valves kommande handkontroll)+TPcast(trådlös VR) och behöll priset på 599USD / 7490SEK kunde man kanske ha en produkt som håller för konsumenternas julrush ’17/18 och tills nästa generation kommer. Men då sjunker HTCs marginaler markant och kräver att man tjäna pengar på annat, som exempelvis appar. Och hur går HTC´s egen appstore Viveport egentligen? Tjänsten är fortfarande begränsad och knappast tillräckligt inkomstbringande än. Och lyssnar man på vad reddit säger (ta med en nypa salt) så kommer ordet ”crappy” upp till ytan titt som tätt. Så att säga att HTC sitter i lite av ett dilemma just nu är knappast en överdrift. Hade man haft Facebooks kassakista i ryggen hade det varit en sak, men HTC egna siffror är har lyst klarrött det senaste åren. Insatsen är skyhög just nu för HTC.

Har man råd att lägga tillräckligt på utveckling och forskning? Hinner man få fram Vive 2 i tid? Kan man bygga ett fristående headset som är lika dominerande som Vive var för ett år sen? Jag är tveksam. Branchen ser väldigt annorlunda ut idag än vad det gjorde för 18 månader sedan.

Men låt mig avsluta i positiva ordalag. Idag gläds vi åt att HTC Vive sänker priset ordentligt – produkten är fortfarande i mångt och mycket en av de allra bästa VR-upplevelserna. Frågan är bara om det är tillräckligt.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!