Hugo Barra tar rollen som Oculus nya vicepresident

Hugo Barra ny VP för Oculus på Facebook

Efter ett par månader av ovisshet hur ledningsgruppen på Oculus ska se ut meddelade igår Mark Zuckerberg att han nu har valt Hugo Barra till ny chef för alla Facebooks VR-satsningar. Detta inkluderar även samtlig personal och projekt som ligger under Oculus-flaggan. En av Oculus grudnare, Brendan Iribe lämnade nyligen sin roll som VD för företaget och efter det har det varit lite oklart vem som faktiskt skulle leda teamet hos Facebook.

Bagrund som Androidutvecklare på Google och Xiaomi

Barra som tidigare jobbat på Google som en del av Androidteamet, har även tagit rollen som som officiell talesman för Android. Han är välkänd inom utvecklarkretsar där mobila operativsystem har diskuterats, vilket sedan ledde fram till att han utsågs till VP för Android under 2012. Två år senare gick han över till den kinesiska smartphonegiganten Xiaomi, som av många har kallats för Apple i Kina

Beslutet att inte utse Barra till VD understryker den process som vi ser hos Facebook just nu när det gäller Oculus, där man mer och mer blir ett av Facebook många team. Det går också i linje med något som Brendan Iribe sa innan jul där han annonserade at vd-positionen skulle försvinna helt och hans egen roll mer skulle gå mot forskning och utveckling av Oculus Rift och VR i stort.

Hugo och Mark i Facebooks kommande social-VR app
Hugo och Mark i Facebooks kommande sociala VR app

VR-satningen är nu uppdelad i två delar

För tillfället har man även valt att separera den grupp inom Oculus som jobbar med mobil VR från den som jobbar med stationär PC-baserad VR. Med Barra vid rodret som övergripande ansvarig för båda teamen kommer förhoppningsvis strategiska frågor blir lite klarare framöver. Vad vill egentligen Facebook med sina VR-satsningar? Att mobil VR är högst central det ingen tvekan om, då man tydligt fortsatt samarbetet med Samsung. Men frågan är vilken position som pc-satningen får? Och var passar facebooks tredje VR-prototyp ”Santa Cruz” som är ett helt fristående headset (behöver ej telefon eller dator) in i detta?

Men då Barra har så pass tydlig kompetens inom just smartphone-industrin är det tydligt att Facebook lägger allt mer resurser på mobil VR.

 

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar