Hur VR och Snapchat blev en jättehit på ett äldreboende - Immersivt / VRSverige

Nyhetsbrev: Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik »

Hur VR och Snapchat blev en jättehit på ett äldreboende

Ett vårdhem i York i England har visat att deras boende kan göra mycket mer än bara bingo och spela dominomatcher genom att använda snapchat och virtuell verklighet. VR-headsetet som låter användarna testa bergochdalbanor och simma bland tropiska fiskar, har visat sig vara populär bland invånarna i Rosevales vårdhem i Wigginton.

Personen som satt igång projektet är Sarah Fearn som jobbar som aktivitetsansvarig på boendet. I samband med att hennes sexårige son spenderade allt mer i tid i sitt nya VR-headset så slog det henna att att man även skulle kunna undersöka om tekniken passar för någon som är mycket äldre. Sarah var även medveten om att det som gör oss lyckliga i barndomen ofta fungerar lika bra senare i livet.

Den mest populära VR-upplevelsen har visat sig bara dykning: ”Somliga var tveksamma till att använda VR-headsetet först, men men när de såg andra personer ha kul, ville i stort sett alla prova. Effekten blev att man sedan började prata om det man upplevt”

Teknikintresse över generationerna

Samtidigt som skratten dånade i den gemensamma samlingslokalen passade Sarah även på att lära de boende om snapchat som en virtuell utklädningslåda, genom att smycka ut deras ansikten.

”Strunta i att ge mig stora tänder eller blommor i håret! Finns det någon knapp för att se ut som 21 igen?” Sade Dinah Everard.

Sara sade hon blev inspirerad att visa upp ny teknik efter det att de boende hade uttryckt ett intresse efter att ha samtalat om det med några av de yngre som är är anställda på boendet. Vilket snabbt ledde till att fler börjande spela spel på ipads. .

Ian Donaghy som bor på ädreboendet säger ”Hela livet har många av oss fruktat förändring. Människor i alla åldrar kan känna sig hotade av teknik men när de införs på rätt sätt av någon så empatisk som Sarah blir man inte rädd. Teknik och innovation har inten åldersgräns, och inte heller skratt som skapar en känsla av gemenskap och samhörighet.”

”Du vet att en aktivitet fungerat bra när en 90-åring visar sina barnbarnsbarn hur man gör roliga ansikten på en ipad.”

VR som medium för att få människor att umgås

Äldreboendet i York är bara ett i raden av exempel där ny teknik, i detta fallet VR, har potentialen att göra människor liv bättre. Tänk om vi hade bra VR-upplevelser på alla äldreboenden i Sverige? Inte nödvändingtvis för att spela de senaste spelen, utan för att sätta ny teknik i händerna på befolkningsgrupper som normalt sett sällan kommer i kontakt med den. Om det samtidigt leder till göra livet bättre eller skapar möjligheter till mer social samvaro och diskussioner är det fantastiskt.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

About the author

Johan Hägerström

Leave a comment: