Intervju med Hololensutvecklaren Jimmy Engström som hamnade på plats 10 på IDGs lista över Sveriges bästa utvecklare

IDG som varje år utser Sveriges bästa utvecklare har i år valt att ha Jimmy Engström från AZM Dev på plats 10. Tidigare i höst hade jag nöjet att få ställa några frågor till Jimmy och Jessica Engström om hur de ser på sitt utvecklingsarbetet med Microsoft Hololens.

Hej Jimmy, berätta lite kort om vad ni har för mål med AZM?
Vårt mål är att bygga appar och visa den fantastiska potentialen i HoloLens och Windows plattformen i stort. Vi är ofta ute och demonstrerar och föreläser om HoloLens, och intresset har vart fantastiskt och vi har 3-4 möten med nya kunder varje vecka.

Berätta lite kort dom den AR/VR app ni just nu håller på med.
Dessvärre har vi NDA på de appar vi jobbar med just nu =/ men inom kort kommer du få höra mer. Men kunderna står på kö.

Varför siktar ni på just AR som plattform?
Det är en oerhört spännande tid för alternativa datorupplevelser så som VR/AR/MR. Vi ser en mycket större affärsnytta hos Mixed Reality och därför är HoloLens den självklara platformen för oss att börja utveckla för. Tittar man på konkurrenterna som finns just nu så har Microsoft en oerhört stark marknadsposition som är flera år före andra aktörer.


 

jimmy3


Vilket vore drömappen att utveckla om ni hade obegränsad budget?
Det finns så oerhört stor potential i massor av saker, men något som vore riktigt häftigt är att göra ett spel som nyttjar omgivningen på samma sätt som Fragments gör. Vore även roligt att göra en app för smarta hem där man kan styra hela hemmet ifrån HoloLens

Hur ser ni på social VR. Är interaktion med andra människor viktigt i AR och VR?
Vi tror att nästa naturliga steg inom digital kommunikation mellan människor finns hos VR, AR och MR. Både interaktivitet mellan människor men även genom gemensamma upplevelser där man ser samma saker. Att på sikt kunna dela hologram och/eller virtuella världar är helt klart nästa genombrott som det kommer att spridas snabbt när det kommer. Ett exempel är det nya Star Trek spelet som ska komma ut i mars 2017. Där styr man tillsammans ett rymdskepp, där varje spelare har en specifik uppgift. Att kunna samarbeta på detta sättet är oerhört viktigt oavsett om det är spel eller nyttoapplikationer. Tänk till exempel en lösning där man kan ha digitala möten på distans, men det ser ut som om alla sitter runt samma bord.

Har ni några favorit VR/AR-appar eller spel ni själva spelar mest just nu?
Fragments till HoloLens är ett av de absolut bästa teknikdemos vi sett OCH ett fantastiskt spel. Det är inte ofta dessa två upplevelser kombineras så väl som i detta spelet.

Avslutningsvis, finns det något annat du vill säga?
Vi ser väldigt ljust på framtiden, då intresset för HoloLens är oerhört stort och vi tror att det bara kommer öka. Eftersom det är Windows 10 i HoloLens så ser vi stor potential även för 2d appar, då man kan koppla ihop mobiler, desktop, laptops, och Xbox. 2017 kommer Microsoft att släppa Windows Holographic (det gränsnitt som HoloLens använder) och kommer bli tillgängligt på alla Windows 10 maskiner. Så även VR kommer kunna dra nytta av det vi utvecklar just nu.

AZM DEV startades av Sveriges två första Windows development MVPer Jimmy och Jessica Engström. Dom har jobbat ihop i 14 år och kompletterar varandra mycket väl med kunskaper både inom utveckling och användarupplevelse.
Deras fokus är på Windows plattformen och just nu mestadels HoloLensutveckling, föreläsningar och workshops.
Både Jimmy & Jessica är välrenommerade internationella talare på konferenser.

 

 

 

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!