Intervju med Ralph på 360media.se efter fin utmärkelse på International Property Award

Malmöbaserade arkitektfirman Röing Arkitekter AB har tilldelats utmärkelsen ”Highly Commended” i den prestigefyllda arkitekturtävlingen International Property Award. Detta för sitt tävlingsbidrag ”New England Transformed” uppfört på Österlen. Arkitektfirman tog hjälp av VR-bilder skapade av Malmöfotograferna Ralph Andersson och Lars Peterson för att sticka ut i floden av tävlingsbidrag från hela Europa.

Hej Ralph , berätta om 360media.se. Var kommer ni ifrån och vart är ni på väg?

360media.se är ett samarbete mellan mig, Ralph Andersson och Lars Peterson, där vi slår samman våra erfarenheter för att skapa vad vi kallar ”verkligt innehåll för den virtuella verkligheten” med både film och foton i 360°. Vi har flera årtionden bakom oss med arbete inom bland annat fotografi, journalistik (Ralph), och fotografi, informations- och interaktionsdesign, layout och annat grafiskt arbete (Lars). Vi bor båda i Malmö.

Vårt mål är att skapa VR-upplevelser som inte nödvändigtvis bygger på en ”wow-effekt”. Även om den förstås inte går att utesluta i alla lägen. Men att ta människor till platser och situationer de aldrig eller sällan själva får chansen att besöka är något som lockar med VR-tekniken. Just chansen att så levande kunna förmedla en upplevelse är det vi känner gör film och foto i VR360 så unikt.

Vad har ni för drömmar? Hur långt går det att ta tekniken idag?

När det gäller drömmar finns dessa både inom den tekniska utvecklingen men också förstås med själva innehållet. Det är viktigt för oss att kvalitén på det vi levererar håller hög nivå. Tyvärr är det fortfarande en utmaning att göra detta framför allt då det gäller film till följd av de tekniska begränsningarna. Drömkameran är något liknande Samsung Ger 360 men med betydligt högre upplösning så att detaljåtergivningen blir bättre. Riggar med fler kameror ger oftast bättre bildkvalitet – men problemet med dem är att få sömmarna mellan de olika kamerorna perfekt. Där har Samsungen en fördel genom att det bara blir en söm.

När det gäller innehållet så skulle det vara givande att få använda VR-tekniken i syften att hjälpa och att förmedla budskap. Exempelvis genom informations- eller kampanjfilmer för exempelvis hjälporganisationer eller liknande. Just upplevelsen och känslan av att ”vara där” tror vi kan spela roll för att få människor att bättre förstå andra ”verkligheter” än sin egen. Även dokumentärfilmer kan få en extra dimension när de filmas i VR-teknik.

Berätta lite kort om 360 produktion och utrustningen ni använder.

Vid produktion av 360° fotografier och rundturer med stillbilder använder vi en Nikon D500 (till det aktuella projektet använde vi en  D5300) med ett 8 mm fisheye från Samyang med 180 graders bildvinkel. Bilderna bearbetas i Adobe Lightroom och exporteras sedan till Kolor Autopano Giga, där 360°-bilderna byggs upp. Slutligen överförs bilderna till Roundme.com där rundturen färdigställs.

Vid 360°-filmning använder vi i huvudsak en uppsättning med sex GoPro-kameror. De sex filmerna sätts sedan ihop i Kolor Autopano Video, och exporteras till Adobe Premiere Pro där filmen slutredigeras. I vår utrustning finns också en drönarkamera, men enligt lagen är det inte längre tillåtet att filma och fotografera från luften på detta sätt, så för tillfället har den marktjänst. Vi har även en Samsung Gear 360 men den är inte förstavalet – såvida det inte är något som måste gå riktigt snabbt – eller ska filmas i ett trångt utrymme

award

Varför siktar ni på just 360/VR som plattform?

Vi tror att företag, organisationer, mediebolag mer och mer kommer att upptäcka att både film och foto i 360° är ett sätt att ge sina målgrupper en närvarokänsla och en engagerande upplevelse av det budskap man vill förmedla. Det kan t ex handla om att låta kunder virtuellt besöka verkliga platser, anläggningar och byggnader, eller på ett säkert men inlevelsefullt sätt närvara vid processer och maskiner i full aktivitet, eller ge människor möjlighet att uppleva miljöer och ta del av händelser som skapar empati och engagemang.

Vilket vore drömappen/drömmiljön att filma om ni hade obegränsad budget?

När det gäller drömappar så ser vi fram emot den dagen det finns en väl fungerande bild/rundvandrings-app som fungerar i Samsung Gear VR. Samsungs satsning är intressant eftersom deras VR-glasögon är bland de bästa och mest lättillgängliga just nu – men de har låst in sig i det att de har ett eget system med appar. Det är olyckligt och skapar barriärer till appar som fungerar för exempelvis Google Cardboard.

När det gäller drömmiljön att filma vore det nog valfri större händelse med chans att få ett historiskt värde. Tänk vilken fantastisk möjlighet VR-tekniken ger framtida historiker att verkligen ta del i det som händer här och nu. Och tänk om vi idag kunde resa tillbaka i tiden och bevittna storslagna historiska händelser bara genom att ta på oss våra VR-glasögon hemma i soffan (även om en snurrfåtölj kanske är bäst).

 

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!