Kina förbjuder tillfälligt AR-spel inklusive Pokemon Go

Pokemon Go i Taiwan

Staten Kinas media-lagstiftare har nu tackat nej till en ansökan om att licensiera AR-spelet Pokémon Go i landet, med hänvisning till nationella säkerhetsfrågor.

På en officiell webbplats ägd av Kinas administration för press, publikationer, radio, film och TV sa man nyligen:

”Att döma av utländska konsumtionsmönster och ett antal olycksfall finns det stora sociala risker i samband med spelet. Dessa inkluderar även lagöverträdelser rörande geografisk säkerhetsinformation, trafiksäkerhet och hot mot konsumenternas säkerhet. Mot bakgrund av dessa nationella säkerhetsöverväganden, liksom ansvar för säkerhet för människor och egendom, kommer administrationen inte godkänna den här typen av spel för tillfället”

Kina som redan förbjudit appar som Google Maps gör nu samma med Pokémon Go inom sina gränser, där försök att jaga Pokémons nu bara resulterar i en tom karta så länge regeringens stoppar appen. Efter att spelet började användas i Taiwan i höstas kom rapporterna snabbt om rent kaosartade situationer som lamslog vissa delar av landet med sina 23 miljoner invåndare. Jag kan mycket väl tänka mig att man inte vill ha något liknande på fastlandet i Kina.

Bild på Pokémonjagare i Taiwan. Källa: Reddit
Bild på Pokémonjagare i Taiwan. Källa: Reddit

AR-spel ger svårkontrollerade rörelsemönster hos människor

Regeringen uttalande kommer efter det att inhemska spelutvecklare börjat utveckla ett liknande AR-spel som riktat sig till den kinesiska marknaden. Den Peking-baserade aktivisten Li Wei säger att myndigheterna även kan vara bekymrade över rapporterna om stora folkmassor som samlas med kort varsel för att spela spelet. I Stockholm samlade spelet tusentals användare på gärdet under en varm junidag i somras. Och gissningsvis kan man lätt tappa kontrollen när man som i Kina har ungefär 150 gånger fler invånare. Pokemon i Sverige har lett till att många även besöker platser på ställen dit man annars knappast hade rört sig, vilket lett till att folk försöker ta sig in på områden där man inte får vara.

Rapporten kommer ursprungligen från Yang Fan som skriver samhällsinformation på Mandarin för RFA 

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

1 reaktion på ”Kina förbjuder tillfälligt AR-spel inklusive Pokemon Go”

  1. Profilbild

    AR spel är framtiden och det är bara synd att alla pratar om Pokemon Go och inte om kommande spel som kommer att släppas inom några år. Det är så mycket som går att hitta på, men för mycket fokus på ett enda spel, Pokemon Go bara…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *