VR och degenerativa sjukdomar: Alzeimers och Parkinsons

Vi lyfter fem case där VR används för att förbättra livet och träna minnet på patienter med Alzeimers/Parkinson. I en inspelad film berättar experter om hur Microsoft anamar tekniken för att gynna välmåendet hos äldre och andra patienter på sjukhus/inom äldreomsorg. Och i ny studie använder forskare sig av en virtuell labyrint för att upptäcka Alzheimers hos patienter i riskzonen. Med hjälp av den virtuella upplevelsen kunde de snabbt identifiera de personer som hade genetiska markörer för Alzheimers. En VR-app utvecklas till en experimentell Alzeimers-behandling. Läs mer ingående om alla case här nedan.   

Innehåll

Tidig diagnosticering av högrisk-Alzheimerspatienter med VR

Alzheimers har redan blivit avsevärt lättare att upptäcka tack vare VR-teknik. I oktober förra året publicerade forskare inom den tyska alzheimersvården en studie där de använde en virtuell labyrint för att upptäcka Alzheimers hos patienter i rikszonen. I studien testade forskarna personer mellan 18 och 30 år genom att låta dem försöka navigera en VR-labyrint.

Otroligt nog visade sig testet vara framgångsrikt. Baserat på hur olika människor förflyttade sig genom labyrinten kunde forskarna exakt identifiera vilka patienter som hade genetiska markörer för Alzheimers. Vidare innebär detta att man med hjälp av virtuell verklighet kan diagnostisera högriskpatienter vid så ung ålder som 18 år, vilket gör att familjerna runt patienten kan planera mycket bättre för framtida Alzheimers vård.

Läs hela artikeln på vaildaily.com

Mer effektiv forskning om Alzheimer med spelet Sea Hero Quest VR

Sea Hero Quest VR

Spelet Sea Hero Quest är framtaget i samarbete mellan Alzheimer Research UK och Deutsche Telekom. Det släpptes först för vanliga smartphones och senare på Gear VR (mobil VR). Genom att man tittar på spelarnas navigationsbeteende i spelet så samlar man data för att sätta en baseline för att på ett snabbare och säkrare sätt kunna hitta alzheimers-indikatorer och förbättra diagnosticering.

Bara två minuters spelande motsvarar samma användbara datamängd som fem timmars labbexperiment. Spelet har genererat motsvarande över 12 000 ÅR av labbdata och därmed redan haft en betydande effekt på vår kunskapsnivå om alzheimer.

Läs mer hos källan Alzheimer Research UK.

Microsoft berättar om hur AR kan hjälpa människor med Parkinsons

 
Microsoft Hololens

Ny teknik används ofta för att lösa stora problem, särskilt inom sjukvården. Microsoft delar med jämna mellanrum med sig om av det som sker på deras utvecklingsavdelningar. Här berättar de hur AR kan användas för att hjälpa att behandla allvarliga neurologiska sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom.

I videon samtalar Sara Clark, Enterprise Task Manager med Tilmon McCullum, Area Solution Architect, båda på Microsoft om hur den nya teknologin kan användas i människans tjänst. Under samtalet rör man ämnen som smärthantering, hjärnträning, förebyggande arbete och rehabilitering. Med AR kan man lära hjärnan att träna om en rad funktioner, vilket kan leda till att man kan man kan förbättra livskvaliteten för de som dagligen lever med sjukdomen.

Svensk experimentell VR-app använder ny forskningsdata runt Alzheimers

VR och Alzheimers

Den senaste tiden har det kommit fram en rad nyhetsartiklar runt en experimentell Alzheimers-behandling som visat lovande resultat i tester med möss. Lovande forskning hos MIT:s Picower Institute för inlärning och minne visar att icke-invasiv visuell stimuli som visas för möss leder till en signifikant förbättring av den biologiska funktionen i hjärnan som tros spela en nyckelroll för Alzheimers. Rapport med uppgifter om forskningen publicerades tidigare denna månad i Nature. I podcasten Radio Lab kan man höra mer på lekmanssnivå om forskningen som kretsar kring ”Gamma Frequency”, en 40Hz ljuspuls som verkar för att stimulera hjärnan hos möss på ett sätt som skulle kunna bidra till behandling av Alzheimers.

Inga studier gjorda på människor ännu

Forskarna på MIT är dock snabba att påpeka att denna forskning bara har gjorts på möss än så länge, och att de är mycket noga med att inte bygga för mycket hopp innan ordentlig forskning visat hur effekten fungerar på människor.

Efter att en anhörig till en Alzheimersdrabbad person läst om forskningen gjordes en förfrågan till VR-communitiet via Reddit, om någon ville skapa en VR-app för att testa resultatet:

”Återigen, jag vet att detta inte har testats på människor än, bara möss, men min pappa har inte tid att vänta på kliniska prövningar, FDA-godkännande, och alla korrekt tester. Min pappa glider längre och längre bort varje dag,” skriver /reddit/u/Porespellar. ”Det första jag tänkte på när jag läste om hela denna 40Hz Alzheimers ljusterapi var att man skulle kunna göra det i VR.  Jag har också läst att vibrationer som synkas till ljuspulserna ytterligare förstärker effekten, och tanken är att vibrationsmotorerna i Vive handkontroller skulle kunna ställas in att vibrera med samma frekvens”

VR-utvecklare nappar på idén

Samuel Sekandagu som jobbar som utvecklare och ligger bakom svenska indiestudion Overflow Games, svarade snabbt ”Visst jag kan försöka göra något sådant, ge mig en timme eller två” och strax efter skickade Sekandagu sin prototyp-app baserad på den experimentella forskningen. Han la också upp koden på GitHub så att andra kan lägga till och förbättra appen senare. Men det tål att påpekas än en gång. Denna app är byggd på experimentell forskning, och inte någon vetenskapligt genomarbetad studie.

Samuel Sekandagu på Overflow Games

Samuel Sekandagu på Overflow Games

Svaret lät inte vänta på sig:

”Wow!!! Jag har precis hämtat din app och den gör exakt vad jag önskade TACK !! ”, ” Jag förespråkar inte att detta kommer lösa sjukdomen på något sätt och det är möjligt att denna typ av visell stimulering kan vara skadligt för dem som är känsliga för blinkande ljus. Men jag kommer att ge denna app och forskning till min pappas läkare och min familj och om alla är överens och anser att de känner att risken är acceptabel kommer vi att starta ett test på min far.”

Porespellar har även uppmuntrat dom som vill tacka Sekandagu för arbetet att överväga att köpa VR-spelet Abode som utvecklats av Sekandagu studio, Overflow Games.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!