Microsoft bygger in ny funktion för att se vad andra ser i HoloLens

Vare sig det gäller virtuell verklighet (VR), augmented reality (AR) eller mixed reality (MR) så är en högst aktuell fråga hur man ska förstå tekniken och dess värde. Hur mycket vi än pratar om exempelvis VR så är det först när man testar själv som poletten ramlar ner. För Microsoft och Holoens så gäller exakt samma problematik. ”Wow AR är jättehäftigt!” hörs ofta, men hur ska man förmedla denna känsla till fler?

Spectator View borde vara självklar i all form av immersiv teknik

Nu bygger Microsoft in någon man kallar ”spectator wiew” i Holoens. helt enkelt en funktion för att andra ska kunna se det du ser i AR-headsetet. Man kan hoppas att andra tar efter idén, särskilt när det gäller mobil VR, där det är riktigt krångligt att se vad andra ser. Det lysande undantaget är spelet Wands från svenska NUX Studios som från början gjorde det möjligt att från sidan följa vad andra ser och gör i VR. Smart. Och helt nödvändigt.

 

Verktyget som microsoft tagit fram består av en app som kopplas till en vanlig systemkamera. Med hjälp av en speciellt hållare, som kan skrivas ut på en 3D-skrivare, ansluts headsetet till en dator trådlöst där sedan kamerans bild matas in i en dator via HDMI. Det enda du behöver göra sedan är att starta Spectator Wiew på datorn.

Microsofts förklararar det mer i detalj på sin blog : ”En åskådarkamera gör att publiken kan se mer än bara dig när du förklarar hur HoloLens fungerar. Med den nya funktionen kan du som åskådare se samma hologram som den som bär Hololens. Det gör det mycket enklare att se hur människor interagerar i mixed reality.

VR måste upplevas

Att kunna se vad andra ser i sina VR/AR/MR-glasögon är viktigt. Inte bara för att teniken blir mer lättförstålig, utan även för att det är enklare att utvecklare tekniken vidare då du direkt ser hur användaren interagerar med den virtuella eller augmenterade miljön. När det gäller pc-baserad VR så kan man i de flesta fall se vad personen i VR ser på en skärm eller projektor. Men när det gäller mobil VR är det i stort sett omöjligt då en smartphone, förutom att inte vara kopplad till en skärm, fortfarande kämpar vilt med att hålla tillräckligt bra prestanda för en ergonomisk och icke illamåendeframkallande upplevelse.

Jag hoppas och tror att nästa generations mobila VR-headset kommer ha en liknande ”Spectator view” inbyggd från början. Det behöver inte vara en mixed reality lösning som Microsoft gör med Hololens, utan en enkel funktion för att se det andra ser skulle hjälpa långt. Så Google och Samsung, kan vi se fram emot detta med Daydream och Gear2 snart?

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!