Ny rapport från Superdata visar att Samsung fortsätter att gå som tåget och att Sony säljer enormt mycket mer än både HTC och Oculus

Som vanligt när man dessa rapporter ska man ta dom med en nypa salt. Så, nu var det sagt. Men om vi återgår till rapporten så ”såldes 4 gånger fler PlaystationVR än HTC Vive” och just den typen av frågor (och svar) är bland de mest intressanta just nu.  Vilket headset säljer mest? Vilket innehåll köps mest? Vad vill folk ha? Är det värt för mig att köpa VR-utrustning?

Men som sagt är det egentligen oerhört sällan vi faktiskt får siffror svart på vitt när det gäller just detta. De rapporter och ”prognoser” som vi varje vecka kan hitta handlar mest om kvalificerade gissningar. Visserligen finns det en del, som exempelvis Superdata som faktiskt förösker göra smarta gissningar för att skapa en någorlunda verklighetsbaserad prognos. Nyligen släppte just superdata en ny Super Research och tror man på siffrorna så framträder en väldigt tydlig bild där PlayStation VR (PSVR) och Samsung Gear sålde vädligt mycket mer än både Oculus Rift och HTC Vive under första kvartalet 2017.

Som nyligen rapporterade om på Venturebeat, så ser försäljningsstatistiken ut så här i Q1 2017:

  • Gear VR: 782000
  • PlayStation VR: 375000
  • Google Daydream: 170000
  • HTC Vive: 95000
  • Oculus Rift: 64000

Om detta stämmer såldes det 4x så många Sony-enheter än exempelvis HTC Vive. Vidare slår HTC Vive konkurrenten Oculus Rift, medan alla förlorar mot Samsung GearVR med en relativt stor marginal.

Äpplen och päron

Att Samung säljer så pass många Gear VR beror givetvis på att det egentligen handlar om två olika kategorier av VR-utrustning. GearVR är baserat på mobil VR, vilket givetvis är mycket billigare att köpa. Att det går så pass bra för Sony kommer givetvis av att man mycket väl utnyttjar att det redan finns 60 miljer PS4 runtom i vardagsrum över världen. Det var relativt länge sedan alla Sony-fantaster hade ny hårdvara att investerar i, och många är säkert sugna på att köpa någon nytt roligt. Då är det väldigt enkelt att handla en PSVR, trots att VR-upplevelsen på många sätt är sämre än både HTC Vive och Oculus Rift.

Logiska siffror

Så sammanfattningsvis är siffrorna egentligen rätt så logiska. Både Vive och Rift fortsätter att traska bakom de andra, i huvudsak för att de är klart dyrare och kräver dyr dator. Men det sker också ett oerhört stort utvecklingsarbete hos båda, i synnerhet hos facebookägda Oculus. För Zuckerberg och c/o är det långtiktiga investeringar som gäller, och man måste inte vara bäst först. Facebook som även satsar stenhård på mobil VR ligger där riktigt långt fram tack vare samarbetet med Samsung och Oculus Home. Att på något sätt räkna ut Oculus ur leken (som många verkar vilja göra) är extremt kortsiktigt tänkt. racet handlar fortfarande mycket om att hitta exakt rätt prisnivå kombinerat med rätt kvalitet och så enkelt och trådlöst det bara går. Den som kommer först, och med ett välutvecklat ekosystem bakom sig kommer ta markandsandelar så det bara visslar om det de närmaste åren.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!