NYHETSSVEP: V.50 – Star Breeze utan VD, brottsbekämpning med hjälp av VR + m.m

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Pimax säljer 8K och 8K-headsets, HTC:s Shadows, het konkurrent till Oculus Quest och Starbreeze tappar VD och ombildas. Vi väljer några axplock från det svenska nyhetsflödet om immersiv teknik. Håll dig uppdaterad på vad som händer inom VR/AR här på hemmaplan!

Pimax annonserar försäljning av sitt 5K och 8K headset

Pimax VR-headset finns nu för försäljning.  Både Pimax 8K ,5K,5K plus och 5K business finns i butikerna. Men det kan ta upp mot 18 dagar tills produkten skickas till dig. 

HTC:s Shadow VR blir konkurrent till Oculus Quest

HTC har sitt standalone VR-headset Vive Focus. Produkten är inriktad på företag och har en prislapp på 5400 eller 6700 beroende på val av paket. För att kunna utveckla headset för vanliga användare har HTC börjat ett samarbete med Shadow VR. Priset för headsetet är relativt biligt. Cirka 3600 kronor kostar det.

Starbreeze tappar VD och öppnar för rekonstruktion

Det ser inte ljust ut för StarVR och Starbreeze. Det Sverigebaserade företaget har öppnat upp för en rekonstruktion och vd:n Bo Andersson har sagt upp sig. Detta efter några dåliga försäljningssiffror inom spel- och VR-satsningar.

Magic Leap Avatar chatt möjliggör virtuella möten i AR

Magic Leap.s Avatar chatt låter två oberoende Magic Leap One användare att få kommunicera med varandra genom olika avatarer. Projektet är ett samarbete mellan Twilio och chatten lanserades som digital tjänst för cirka två veckor sedan. Tjänsten visar att AR även kan användas som arbetsverktyg.

VR hjälper polisen i Zürich med brottsbekämpning

Nu kan realistiska brottsplatser med hjälp av VR återskapas. Ett vittnet lånar ett VR-headset och kan via en app  få återuppleva brottshändelsen och se platsen för brottet.  VR-tjänsten hjälper vittnet att minnas specifika detaljer och skeenden som ägt rum på platsen. 

Industrin ser en positiv tillväxt på VR-headset

Enligt IDC (International data corporation) har marknaden för VR och AR under tredje kvartalet ökat med 9,4 procent. Globalt ligger siffran under samma tidsperiod på 1,9 miljoner köpta headset. Det är överlag mycket positiva siffror för både nya och etablerade aktörer. Och 2019 förväntas ha samma positiva utveckling. 

Facebook tar patent på ögon retinal upplösning via VR-headset

Facebook har tagit patent på ett VR-headset display som binder samman en större lågresolution med en mindre högresolution display. Tillsammans skapar de så kallad “retinal” upplösning

Bose släpper ljudbaserade AR-solglasögon

Bose har precis annonserat ut om sina AR-solglasögon. Glasögonen använder ljud istället för syn som informationskälla. För att kunna integrera med Siri och Google Assistent har produkten inbyggda hörlurar.  

Rykten om Oculus  Quest-släpp

Facebook planerar sin årliga årliga konferens, F8, den 30 April samt den första maj  2019.

Tidigare i år lanserades Occulus Go som Vr-headset. Oculus har sagt att uppdateringen Oculus Quest ska lanseras under våren 2019. Detta spär på rykten om ett eventuell Quest släpp i samband med F8 konferensen nästa år.

AI och AR stor business inom militären

Amerikanska SOCOM letar, genom samarbeten med olika industrier och utvecklare, hela tiden efter det senaste inom teknik. Framförallt vill SOCOM ge sin militär AI och AR som teknik för att kunna ha en fördel i strid med fienden. AI-teknik ska anamas för användning av drönare och via AR-tjänster ska soldaterna få en ökad  medvetenhet om hur omgivningen och terrängen ser ut.

I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!