NYHETSSVEP V.51 – VR som redskap för att stärka utsatta kvinnor, One Direction i VR och LG tar patent på VR-headset + mer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

VR som verktyg för att stärka utsatta kvinnor, första Live-konserten i MelodyVR och LG tar patent på nytt VR-headset. Vi väljer några axplock från det svenska nyhetsflödet om immersiv teknik. Håll dig uppdaterad på vad som händer inom VR/AR här på hemmaplan!

Hur VR hjälper till att stärka kvinnor

VR är inte bara till för gamers och entusiaster, VR är även ett verktyg för att hjälpa utsatta kvinnor. Från att utbilda på arbetsplatser om sexuella trakasserier till att utforska kvinnors önskemål eller  hanteringen av smärta vid förlossning.

One Direction-stjärnan Liam Payne gör första livekonserten i MelodyVR

MelodyVR har tidigare visat konserter i 360. En av fördelarna  med VR och 360 har varit att från sin soffa där hemma kunna avnjuta en konsert. Nu sänds i VR första liveshow med One Direction stjärnan Liam Payne. Här har du möjlighet att kunna välja olika vinklar och se konserter antingen från första parkett eller utifrån en panorama vy.

Trakasserier i socialt VR

Att som digital avatar ses i sociala VR är ett nytt sätt att mötas på. Beroende på val av avatar kan interaktionen skilja sig åt. Dessvärre förekommer inom Socialt VR precis som i verkligheten sexualisering och trakasserier.

Audi med 1000 VR-showrooms världen över

Audi var ett bilföretag som snabbt såg potentialen med VR som teknik. Sedan 2016 experimenterar de med VR för att se hur man kan förbättra upplevelsen vid bilköp. Att Audi satt ribban högt när det kommer till visualisering  i showrooms till kunder råder det ingen tvekan om. Sedan start har företaget satt in 1000 VR-showroom världen över.

Varjos bioniska display-headset

Att få högre upplösning i ditt VR-headset är inte bara trevligt. Det bidrar till en större upplevelse. Det är sann dröm att i ett VR-headset kunna få så kallad retina resolution display, upplösning som mäter sig med det ögat har kapacitet att ta in. Men än så länge är både priset för den typen av teknik samt tillgängligheten inte den önskvärda. Därför utvecklar Varjo ett headset för företag med retina resolution display, som ger en glimt in i en ljusnande framtid. Och det är magiskt. 

DEUS visar sitt 4K Steam VR-headset på CES 2019

Ryska startup företaget DEUS kommer att på CES 2019 visa sitt nya Steam VR kompatibla headset vid namn Odin. Företaget inriktar sig mot utvecklare och släpper en omgång med förbeställda headset med 3Dof-kontroller till ett lägre pris. DEUS planerar även att vid ett senare skede släppa en version med 6Dof-kontroller. Priset för dessa är ännu okänt.

Interaktiva klassrum är starten på virtuell utbildning

I framtiden kanske barnen är mindre exalterade över jul- och sommarlov när de spenderar en stor del av sin tid i immersiva miljöer. Dagen kommer att komma då läraren låter dinosaurier ryta i klassrummen eller låter valarna komma upp ur golvet till gymnastiksalen. Framtidens klassrum kommer att innehålla upplevelser med VR, AR och MR.

Patent på ODGs AR-glasögon säljs i januari

ODG planerar sälja sitt patent på egna R9 AR-glasögon. Företaget ser ut att ha gjort sitt på marknaden. På sociala forum har det länge varit tyst om deras glasögon. Men ODG har nu gått ut med att man säljer patentet till högst bjudande part.

LG tar patent på nytt VR-headset

Ett nytt patent på VR-headset från LG har i dagrna bestämts. De nya VR-headsetet ska ha sex kameror, två på vardera sida och två i mitten med haptiksensorer mellan kamerorna. Kameror är till för att i en VR-miljö kunna spåra händerna och sensorerna för att därmed kunna känna av objekt i VR.

Med ViewR ser du vad VR-användaren ser

#include, en grupp från Australien, har släppt en androidapp vid namn ViewR som gör det möjligt för dig att se vad VR-användaren gör. ViewR fungerar som en kamera i ditt headset. Du håller upp din androidtelefon mot VR-miljön där användaren står. Du kan då i den virituella miljön se vad hen observerar. 

I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!