NYHETSSVEP: VECKANS VR/AR V.47

Styr robotar med hjälp av VR; Oculus patenterar ljuskameror för ögonspårning och Huawei på g med egna smartglasögon. Vi väljer några axplock från nyhetsflödet om immersiv teknik från världen över. Håll dig uppdaterad på det senaste av teknik & tillämpningar inom VR och AR!

Disney visar “motion stick” AR-figurer 

År 2011 fick Disneys utvecklare en ide om en “rörelse stråle”. Strålen gör att du som användare kan via AR-teknik ha en interaktion med föremået. Jämfört med en virtuell joystick som styrdon kan du med hjälp av AR skapa ett mera naturliga rörelsemönster hos figuren. Den följer mobilens rikting vart du än för den. 

Oculus tar patent på ljuskameror för ögonspårning

Facebooks Oculus har tagit patent på ögonspårningsteknik för VR. För att hålla koll på spårningen används infraröd kamera kombinerat med ir illuminator. 

Toyota testar Microsoft Hololens

Flera större bilföretag använder redan i sin produktion sig av Hololens. Och nu är det Toyotas tur. Det har fallit väl ut. Arbeten som tidigare tog en heldag för två personer att utföra tar med Hololens bara två timmar och kräver bara en person som arbetar.

Läckta uppgifter om kommande Valve VR-headset

Uppgifter om att Valve utvecklar ett eget VR headset har läckt. Enligt uppgifterna ska det röra sig om en bundle med Valves egna handkontroller. Det handlar än så länge om en prototyp, men intresset för den är stor. 

Huawei planerar utveckla  egnaAR-glasögon

Huawei jobbar på ett eget par av AR glasögon.  Produkten beräknas vara klar om cirka två år. Samtidigtt utvecklar Apple sina glasögon. Det blir en kamp om tekniken och användarna.
Huawei tänker först släppa AR-appar till sina mobiler så att användare blir vana att hantera AR-tekniken.

Google visar ny spännande VR-berättelse

”Age of Sail” är Googles senaste VR-berättelse. ”Age of Sail” utspelar sig på en liten segelbåt. Tidsåldern är tidigt 1900-tal och du som sjöman planerar att bege dig ut på de stormiga sju haven. Inom områden som ljus,animation, skrift och röstskådespeleri är ”Age of Sail” ett verkligt mästerverk. 

Senaste Google Glass för industri har både bättre prestanda och batteritid

För drygt ett år sedan lanserade Google sina första AR-glas för företag. Nu arbetar företaget med att ta fram andra generationens AR-glasögon, för industri och företag. Till skillnad från förra versionen ska den senaste modellen ha bättre batteritid och prestanda.

Mojo Vision satsar 50 miljoner på AR-plattform 

Startup-företaget Mojo Vision har i sitt kollegium före detta  ingenjörer från Apple, Amazon, Google med flera techföretag baserade i Silicon Valley området. Nu har Mojo Vision fått ett anslag på dryga 50 miljoner dollar med målsättningen att ta fram en Handsfree AR plattform som ska funka utan varese mobiltelefon eller surfplatta.

Lenovo Jedi challenge låter dig spela ”bad guy”

Med senaste  uppdateringen av Star Wars Jedi Challenge kan du  äntligen få testa att vara en mörk jedikrigare. Som Kylo Ren, med röd ljussabel som vapen, slåss mot Yoda och Rey och du får testa flyga en Star Destroyer. För att spela behöver du som extra tillbehör Kylo Rens ljussabel.  Från och med den 15 november kan du uppdatera ditt Star Wars spel till senaste versionen. 

Styra robotar med hjälp av VR

I dag styrs en robot vanligvis av en människa som finns på plats. Men med hjälp av VR kan du styra din robot på distans. Du ser via ditt VR-headset allt roboten ser. Med tekniken kan flera  av robotens arbetsuppgifter förenklas .

I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *