Nyhetssvepet: Google Maps AR, Snap Spectacles 3, case från kärnkraftverk, förlossningar, flygunderhållning + mer!

Fortum kärnkraftverk använder VR för träning i kontrollrum

VR-tekniken har blivit den teknik man använder, för att träna och utbilda sin personal inom många industrier och företag. Senaste i raden av företag att använda VR i utbildning, är Fortums kärnkraftverk Lovissa i Finland.  Personalen på kraftverket tränar i att hantera olika dödliga situationer, som kan uppstå i ett kontrollrum på ett kärnkraftverk. Med Varjo VR-1 får personalen träna allt från morgonrutiner till full utvecklad katastrof.

pasted image 0 19

Sjukhus använder VR för att minska smärta under födsel

Ett nytt program på universitetssjukhuset i Wales testas nu på gravida. Med Hjälp av VR-tekniken ska gravida få en lugnare upplevelse och reducera smärtan vid födseln.

pasted image 0 17

VR som verktyg inom byggindustrin

Företaget Paric, som  som nyligen firade 40 år inom byggindustrin, har tagit ny teknik till sig. Med den nya VR-tekniken, har företaget minskat riskerna och ökat samarbetet genom VR med sina projekt. Paric utökade nyligen sin VR-program för att kunna se modeller och strukturer genom VR-tekniken.

pasted image 0 11

VR-träningen på Walmart hjälpte vid El Paso-skjutningen

Walmarts VD säger att den VR-träning som personalen fått den senaste tiden, bidrog till att de kunde hjälpa till bättre under skjutningen, och personalen klarade sig bättre under El Paso skjutningen.  Personalen uppskattade att de gjort VR träningen och drog nytta av den.

pasted image 0 13

British Airways testar VR-underhållning på utvalda förstaklassflyg

I ett nytt pilotprogram har flygbolaget British Airways börjat testa VR-underhållning med Skylights. Med Skylights kan du se 2D, 3D och 360 underhållning, men bara i första klass och på vissa avgångar, mellan Heathrow och JFK flygplats. Tanken är att VR-underhållningen ska ta bort din flygrädsla eller bara få dig att glömma att du är flera kilometer upp i luften.

pasted image 0 15

Google maps AR släpps i betaversion till kompatibla ios/android mobiler

AR-funktionen i Google maps visades upp för drygt ett år sedan, som en demo. AR-funktionen är en direkt visning, med kameran, som ger visning i realtid. Google maps AR kommer att rulla ut i beta version till kompatibla ios och android mobiler framöver.

pasted image 0 18

Nya AR-glasögon från Snap(chat)

Snap visar nu upp sin tredje generation Spectacles, man kan nu förbeställa dessa för ca 3700 kr och de skickas i November. Det som är nytt med Spectacles är att de har nu två HD kameror, vilket gör det möjligt att spela in i 3D och återskapar samma djupseende det mänskliga ögat gör. Man kan även lägga på ”lenses” i efterhand, dvs olika AR-effekter.

pasted image 0 16

Adobes nya satsning mot AR

I slutet av året kommer designers få tre nya Adobe-appar, vilket är i linje med företagets vision. Nästa generation appar fokuserar nämligen mot att mixa riktiga världen med den digitala. Det kommer även att gå att använda apparna både i dator och surfplattor.

pasted image 0 14

Facebook forskar på att få fram handskar för VR

Flera olika patent och ritningar har florerat runt på Facebook, att de forskar på att få fram handskar som kan känna objekt eller ytor i VR. Nästa alla handskar som tagits fram till idag, använder sig av vibrerande små motorer, men facebook verkar försöka hitta nya lösningar på handskar för VR.

pasted image 0 10

Mad Gaze: smartglasögon från Kina

Det verkar som om att rusningen efter smarta AR-glasögon till konsumenter i Kina är i full gång. De senaste att visa upp sin produkt är Mad Gaze med sina AR-glasögon. Glow som de heter väger 75 gram och har en fov på 53 grader, liksom Nreal light så har Glow en kabel som kopplas till telefonen för styrning av programvaran. Mad Gaze planerar en crowdfunding på Kickstarter kommande vecka.

pasted image 0 12

I det här axplocket av nyheter väljer vi varannan vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar