Google i/o 2017

Allt nytt om VR och AR från Google I/O 2017

Google I/O, teknikjättens årliga utvecklarkonferens, ägde rum häromveckan, och bjöd på massor av betydelsefulla VR– och AR-nyheter. Här hittar du all läsning du behöver, och dessutom en spellista på alla relevanta presentationer från scenen.

 

Google’s VR/AR-nyheter från I/O

Samsung Galaxy S8 får Daydream-stöd: En stor nyhet som vi väntade oss få höra om redan på Samsung’s eget Unpacked-event härom månaden. Det är dock, såklart, ett mer naturligt sammanhang att Google gör detta announcement på sin egen scen (Samsung prioriterar såklart att prata om sin GearVR-plattform i samarbete med Oculus). Det gör hursomhelst, i våra ögon, att S8 seglar upp som den mest självklara telefonen för VR-entusiasten, nu när den har stöd för de båda plattformarna för högkvalitativ mobil VR.

Google utvecklar fristående VR-headset med HTC och Lenovo: ”Standalone VR”, där du har en enhet som kan användas direkt, utan att behöva koppla till PC eller mobil, tror vi är den formfaktor som behövs för att VR ska nå mass-adoption. Att Google får HTC Vive i ryggen kan bara tydas positivt för Google själva, och vi kan knappt vänta tills dessa nya headsets släpps innan årets slut!

Google’s kommande fristående VR-headsets har inside-out tracking med ”WorldSense”: Det nya fristående VR-headsetet hittar en gyllene medelväg mellan två problem: 1: ”Mobil VR” utan positionsspårning är ju egentligen inte mobil per definition, eftersom du måste vara stillastående på en plats (t ex i en snurrstol). 2: de tunga PC-VR-headsets som finns är begränsade av sina externa sensorer som skapar en yta på några kvadratmeter. Med WorldSense kan du i teorin röra dig fritt i din omvärld. (Fast det rekommenderas nog ändå inte att spatsera runt på stan med dessa på huvudet. De är liiiite för stora fortfarande.)

Omslutande inlärning i klassrummet när Google Expeditions tar steget från VR till AR: Klassrummet är den viktigaste miljön vi kan tänka oss att förbättra genom teknik. Välutvecklad AR kommer innebära en revolution för inlärning av komplexa och abstrakta ämnen som kan göras visuella och påtagliga. Att Google börjar rulla ut Expeditions för AR är enormt lovande!

En entusiastisk I/O-sammanfattning från DaydreamDistrict: Vår vän Sebastian presenterar sin sammanfattning på ett smittande sätt. Håller du med hans slutsats om att Google nu verkar få en marknadsledande position i VR-kriget?

Seurat: Kraftfull grafikoptimering för snyggare världar i mobil VR: Här kommer tekniknörderiet! UploadVR går igenom hur Google har kommit på några nya knep för att visa snyggare grafik än vad som borde vara möjligt med relativt svaga mobila processorer.

AR: VPS är som GPS men inomhus: Tango, Google’s AR-plattform, kommer visa sig mer och mer användbart. Här demonstreras hur Google-telefoner kan hjälpa dig navigera till exakt rätt punkt inomhus, t ex i ett stort varuhus.

Youtube får 360-stöd i Android TV: Omslutande media kommer även till ”the big screen”. Du har säkert tittat på 360-material genom telefonen och swajpat för att titta runtomkring. Nu kan du utforska alla vinklar även hemma i vardagsrummet!

Google själva har också satt ihop en översikt av det nya inom VR/AR. VR-chefen Clay Bavor har dessutom skrivit en intressant artikel på Medium om företagets filosofi kring utvecklingen av dessa spjutspetsteknologier. Rekommenderad läsning!

 

Spellista: se alla presentationer här!

Slutligen så kan du gräva ner dig på djupet i alla presentationer direkt från konferensen, som vi har satt ihop i en spellista för dig här nedan. Närmare fem timmars material för den sanne VR/AR-entusiasten!

 

Vad tyckte du om årets I/O? Vad ser du fram emot mest resten av året från Google vad gäller AR/VR? Lägg en kommentar eller låt oss veta på twitter eller facebook!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.