OccipitalBridge börjar sälja VR/AR-headset med positionsspårning för iPhone

Om du äger en iPhone 6, 6S, eller 7 kanske du undrat lite lätt när bra VR kommer till Apple-telefoner? VR-headsetet från Occipital Bridge ser ut att kunna vara svaret på frågan. Är du intresserad av VR och iPhone kan detta mycket väl vara värt att hålla ett öga på. Under nästa vecka får vi in ett exemplar för test. Räkna med ett utförligt test inom kort. 

VR, AR, Mobil och positionsspårning för iPhone får oss att höja på ögonbrynen

Det som gör produkten från Occipital intressant är att produkten ger positionsspårning till mobil VR. Detta är någon som de allra flesta andra mobildrivna headset saknar. Bridge kommer från samma företag som skapade en Sensor som låter en iPad och iPhone skanna föremål via infrarött ljus för att mäta avstånd automatiskt.

Occipital Bridge
Occipital Bridge

Magin sitter i sensorn

I själva verket är denna sensor också den viktigaste komponenten i det nya Bridge AR/VR-headsetet. Sensorn som sitter på framsidan, skannar av omgivningen och möjliggör det vi kallar ”inside-out positionsspårning.” Precis som Microsofts HoloLens känner den av rummet, i detta fallet upp till 4 meter bort. Sensorn har även ett eget batteri, och klarar 3-4 timmars användning utan att behöva dra ström från mobilens batteri.

bridget_scanning_world

Worldscale VR –  Here we come!

Med positionsspårning kan du fysiskt gå runt i en virtuell värld, och är en av de saker som gör att mer avancerad VR-hårdvara som Oculus Rift, HTC Vive och PlayStation VR fundamentalt skiljer sig från de flesta telefonbaserade headsets som Gear VR och Daydream View.

Men positionsspårning kräver vanligtvis en extern kamera eller laserpekare för att spåra dina rörelser i rummet. Tack vare de inbyggda sensorerna, blir Bridge därför ett helt fristående system som inte behöver förlita sig externa tillbehör. Du stoppar bara in din iPhone, och sedan kartlägger Occipital-sensorn rummet runt om dig. Tekniken är någon som alla stora VR-aktörer aktivt utvecklar just nu, och på sikt något som kommer finnas i alla mobila VR-headsets. Men det är intressant att det kommer först till ett VR-headset för iPhone.

Vem vill se ut som en Cyborg?

Enheten kan tyckas lite klumpig vid första ögonkastet, och medan de flesta headset-tillverkare försöker göra sina produkter lättare, mer ergonomiska eller bara snyggare, ser du ut som en riktig Cyborg eller något från Terminatorfilmerna i en Bridge. Coolt! Inom en minut eller så, börjar enheten kartlägga din omgivning automatiskt, bara genom att du tittar dig omkring. Occipital har dessutom byggt en app där en liten robotkompis vid namn Bridget dyker upp vid din sida. Du kan bland annat träna apport med henne in en AR-miljö. I en annan del av del av appen kan du titta genom en form av ”portaler” in i andra världar. Kolla i klippet ovan så förstår du vad jag menar.

Occipital Bridge
Occipital Bridge

Allt hänger på utvecklarna

Hur rolig och trevlig Bridget än är att leka med, hänger framgången för produkter som detta alltid på hur tredjepartsutvecklarna tar emot dom. Enligt Occipital själva fungerar systemet redan med befintliga iOS VR-appar och video, och med hjälp av en Unity-plugin och BridgeEngine-SDK kan man skapa egna skräddarsydda upplevelser.

Det finns dock några begränsningar i hårdvaran för Bridge. Dels fungerar den bara med iPhone 6, 6S, och 7. Plus-modellerna stöds inte vid denna tidpunkt. Dessutom verkar det vara förvånansvärt låg upplösning på AR-delen. Bridge har endast 640 x 480 per öga, vilket egentligen inte är ens i närheten av att vara tillräckligt högt för att skapa en högkvalitativ upplevelse. Det ska bli mycket intressant att testa enheten när vi får in den om en vecka eller två.

Den bästa delen med Bridge är dock att det faktiskt är ett AR-headset med positionsspårning, och jämfört med en HoloLens som kostar 3000$ kan du med Bridge få ett komplett AR-utvecklarsystem för 500$. För er som seriöst vill satsa på utveckling av AR-produkter kan du vara ett bra och prisvärt sätt att komma igång.

bridgefacts

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!