I läskiga Raptor Valley är det du som är bytet

Jag vaknar upp mitt i natten under en stjärnklar himmel, det täta gräset omsluter mig. Var är jag? Hur kom jag hit? En röst i mitt öra säger att hjälp är på väg men att jag lär klara mig på egen hand fram till gryningen. I min ena hand håller jag en ficklampa. Rösten i mitt öra berättar att det är mitt enda skydd mot farorna som lurar ute i det höga gräset. Jag känner hur något iakttar mig, jag hör någonting röra sig ute i det vildvuxna gräset. Skräckslagen vänder jag mig om och lyser med min ficklampa där ljudet kom ifrån. Ljudet kommer närmare och från flera håll nu, håret reser sig på mina armar. Vad det än är så är den inte ensam. Välkommen till Raptor valley.

Vad är Raptor Valley för spel?

Raptor Valley är från utvecklaren Andrew Stout och är ett survival horror spel enligt utvecklaren själv men är uppbyggt som en wavebased shooter med en liten twist. Istället för att skjuta på allt som rör sig så måste man lyssna och iaktta. När raptors kommer nära så lär man lysa dem i ögonen för att skrämma iväg dem. Längre in i spelet tillkommer fler verktyg för att överleva natten.

Förutom två inhyrda röstskådespelerskor har Andrew stått för kodning, ljud-design, grafik och animationer helt på egen hand vilket är väldigt imponerande. Spelet är från början gjort för Gear VR men sedan portat till HTC Vive med upphottad grafik och rörelsekontroller.

raptor3Grafiken

Grafiskt sett så är inte Raptor valley någon skönhet men det är inte det sämsta jag sett heller.  Spelet flyter på bra och känns väl optimerat. Tyvärr så saknas grafikinställningar helt och hållet vilket är ett minus. Jag hade väldigt gärna sett ett val för supersampling som börjar bli en standard i de flesta VR spel.

Ljudet

Raptor Valley kretsar mycket kring att lyssna efter ljud i omgivningen vilket gör att jag starkt rekommenderar att spela med hörlurar för bästa upplevelse. Ljudet är väldigt atmosfäriskt och fyller sitt syfte perfekt. Obehag är verkligen ett ord som summerar detta spel bra, att vara ensam ute i vildmarken omringad av raptors i VR är inget för de med dåligt hjärta. Hur många gånger jag än spelade så var känslan av att vara jagad alltid där och ljudet från attackerande raptors fick mig alltid att hoppa till.

”omringad av raptors i VR är inget för de med dåligt hjärta”

Röstskådespeleriet är väldigt bra och jag gillar verkligen vad det tillför spelet. Det känns mer engagerande än den typiska wavebased shootern som ofta inte har någon typ av narrativ alls. Röstskådespelerskorna gör också ett bra jobb att tillföra till ”creepy” faktorn i spelet.

Raptor Valley
Raptor Valley

Speltid och buggar

För strax under hundralappen får du ca 1h underhållning vilket känns lite kort men inte ovanligt för VR spel av den här typen. Om man vill få ut mera för sina pengar så låser man upp ett hardmode läge efter att man klarat spelet första rundan. Jag upplevde inga problem med tracking av HMD eller kontrollers och de få buggar jag stötte på var endast grafiska och inget som tog bort ifrån upplevelsen.

I slutet av spelet hintas det om att det kommer flera delar framöver, men om det kommer vara gratis eller kosta extra återstår att se.

Summering

Raptor Valley är en kort men väldigt bra upplevelse som dessutom lämpar sig perfekt för att skrämma livet ur sina nära och kära. Detta bör du inte missa.

Du hittar spelet på Steam här

Christer Sjöberg

Christer Sjöberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Christer Sjöberg

Christer Sjöberg

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!