Speltest: svenskproducerade Carly and the Reaperman.

Carly and the Reaperman är det perfekta spelet för dig som VR-nybörjare. Ett engagerande och roligt pussel- och plattformsspel med kort startsträcka. Med poetisk ådra och mycket klurighet når svenskbaserade Odd Raven fram med sitt underbara co-op-spel där timing och samarbete är allt.

Är du trött på att känna dig ensam i VR? Fruktar du den där känslan av att du tar av dig VR-glasögonen och då  märker att de som tidigare stod runt dig och hejat på har för länge sedan gått? Är du kanske den enda i din krets som tagit steget in i VR och önskar att dina vänner också hade VR-glajjor på så att du hade någon att spela med?

Då har du hittat rätt! Carly and the Reaperman, från svenska spelföretaget Odd Raven,  är den perfekta inkörsporten för dina kompisar att komma in i VR! Få spel lyckas inkorporera och engagera människorna runt omkring VR-spelaren på det här sättet, vilket kommer vara en enormt viktig del i att locka fler folk till VR.

LÄS MER: Här hittar du listan på alla svenska VR/AR-spel!

Don’t fear the reaper

Vi spelar som den kavata tjejen Carly och som liemannen som tillsammans ska hjälpa osaliga andar att finna sina själar. Vi följer storyn genom poetiska och gåtfulla ledtrådar som placerats ut här och var i spelvärlden .

Carly and the Reaperman kan delvis ses som ett Super Mario-liknande plattformsspel och som ett pusselspel. Den ena spelaren sitter framför datorskärmen vid tangentbordet och styr Carly genom en melankolisk underjordisk värld. När det uppstår hinder som hon inte kan ta sig förbi har hon sin vän liemannen, personen som står i VR, till att bygga broar, trappor och skydd. Liemannen är mycket större än Carly och kan sväva runt för att få en översiktsvy över spelplanen. Han kan då tänka ut hur Carly ska kunna ta sig till banans slut utan att stöta in i fiender och fällor.

Det är i huvudsak personen i VR som står för själva pusslandet medan personen vid tangentbordet är fokuserad på att navigera sig fram och hoppa mellan plattformar och undvika monster. I spelets första banor kan det lätt kännas som att den som styr Carly inte får vara med och tänka alls. Men längre in i spelet blir samarbetet mer framträdande, särskilt i de banor då båda är under tidspress. Det är där spelet verkligen blomstrar med intensivt samarbete och att det blir superviktigt med timing. Det finns även andra element som lagts till för att göra spelarna än mer beroende av varandra, såsom becksvarta banor där personen i VR lyser framför sin kamrat med en fackla.

Spelets grafik

Banorna pendlar mellan att vara rikligt detaljerade och atmosfäriska till att vara aningen avskalade och ibland bara uppbyggda av svävande kuber. Det märks när spelskaparna lagt manken till, som i den otroligt vackra huvudmenyn där Carly går runt i en ihoppusslad svävande ö med kiosker, barer och en tunnelbanestation tätt ihopskruvade i varandra. Universumet påminner starkt om Tim Burtons filmer. Grafiken är enkel, troligtvis eftersom samma dator måste rendera både för VR och för personen vid skärmen, men den fantastiska ljussättningen och den snygga artworken ger djup åt spelet. Dess vackra skyboxes skapar den rätta känslan av att vi befinner oss djupt ner i den mest skruvade delen av underjorden.

Komfort

Efter att ha kört en handfull banor med en vän där vi turats om att spela i VR känner vi oss båda lätt illamående. Det kan vara att vi är så koncentrerade, eller så handlar “VR-sjukan” om det sätt som liemannen rör sig på genom att dra sig framåt med kontrollerna. Men det uppstår ändå naturliga pauser mellan kapitlen där den som blivit illamående kan ta igen sig.

Mycket spel för pengarna!

Med en speltid på runt 10 timmar och med cirka 50 stycken kluriga banor att ta sig an känns det som en får mycket  för pengarna här. Spelet är absolut värt att prova tillsammans med flera vänner. Det gör att det blir en större upplevelse som du kan komma tillbaka till många gånger om. Banorna är ihopklumpade i kapitel om 3 till 4 banor vilket är perfekt även för en kortare spelsession.

Spelet går nu även att köra solo. När spelet först släpptes var detta inte möjligt. I solo-mode styr du både Liemannen och Carly samtidigt. Däremot går det inte att spela online, utan ni måste använda samma dator. Det är den unika tagningen på couch co-op som gör Carly and the Reaperman till vad det är. Onekligen är det ett spel som kan komma att bli en stående punkt på flera framtida spelkvällar!

Carly and the Reaperman är ännu ett exempel på hur nyskapande och väldesignade VR-produktioner producerade av Svenska spelföretag faktiskt kan vara.

Valentin Malmgren

Valentin Malmgren

Intresset för digital konst ledde till att Valentin började läsa till VR-utvecklare på Nackademin. Nu praktiserar han som immersive designer på McKinsey Design. På immersivt.se hjälper han till att skriva spelrecensioner och tester.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Valentin Malmgren

Valentin Malmgren

Intresset för digital konst ledde till att Valentin började läsa till VR-utvecklare på Nackademin. Nu praktiserar han som immersive designer på McKinsey Design. På immersivt.se hjälper han till att skriva spelrecensioner och tester.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!