Spelrecension: A Fishermans Tale

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

A Fishermans Tale från Innerspace VR visar vägen för genren med smidiga pussel och sagolik atmosfär.

A Fishermans Tale är en spännande samt lite klurig saga om en fiskares trädocka boendes inuti en miniatyrmodell av en gammal fyr. En välgjord historia med pussel genom dimensionerna!

Handling

Varje dag är den andra lik. Trädockan har sina fasta rutiner med tandborstning som första anhalt. Sedan ska det läggas i ett vedträ i kaminen. Efter det är det dags att damma av havsnäckan i bokhyllan.Det sista som måste göras är att öppna fönstret för en nypa frisk havsluft.

Men så en morgon är något annorlunda. Fönstret är igenspikat inifrån, men trädockan kan inte dra sig till minnes att den gjort detta. För lite frisk luft och den vackra havsutsikten bestämmer han sig för att bryta loss alla plankorna.

När alla fastspikade plankor är borta och han lyckas öppna sitt fönster ser han något skrämmande. Havet är som bortblåst. Plötsligt ser han in i ryggen på en till gigantisk trädocka som också blickar ut genom ett fönster. Han anar oråd och vänder sig om mot sin egna lilla modell av fyren.Den står på ett bord i mitten av rummet. Han tar av taket och tittar ner i den. Mycket riktigt finns där en liten trädocka som också tittar ner i en modell av en gammal fyr.

Då varnar radion för storm. Alla fyrvaktare uppmanas att tända sina lampor.

Fiskebåtarna ute på havet behöver hjälp att hitta till säkerhet innan stormen når full kraft.

Trots konstigheterna som trädockan precis upplevt blir det snabbt tydligt för honom att det inte spelar någon roll. Han måste upp i fyrens topp och tända den.

Men han kan inte bara kasta sig upp för trappan och där tända lampan i fyren. Vägen upp mot fyrtornet är kantad av problem och utmaningar.

AFT Screenshot 01 No Logo

Spelbarhet

A Fishermans Tale är ett nytänkande pusselspel med ett samarbete mellan dimensionerna. Modellen man bor i existerar samtidigt i flera storlekar. Detta öppnar upp för rätt unika pussel.

Flera pussel löses genom att integrera med den mindre modellen i rummet.

Blickar man ner i modellen ser man sig själv i litet format. Och tittar man upp så finns där en stor docka i samma rum fast många gånger större än en själv. När man rör sig kopieras simultant rörelserna exakt av både den lilla och den stora trädockan.

Exempel: Tar du ner handen i den lilla modellen kommer en gigantisk hand från ovan!

Det är som att samtidigt vara i flera dimensioner och det ger verkligen en extra rymd till ett spel som för det mesta utspelar sig i ganska små miljöer.

Svårighetsgraden är lagom hög. Risken att fastna i något av pusselmomenten är låg.

Tack vare det fortskrider handlingen på ett smidigt sätt. Man hålls hela tiden motiverad till att  tända fyrtornet och till att ta reda på mera om vad tusan det är som händer.

Finns allt detta på riktigt eller är allt bara en dröm? Kanske är detta själva “livet efter detta”?

AFT Screenshot 03 No Logo

Kontroll

Enkel och smidigt kontrollupplägg där du kan välja spela sittande, stående eller med med hjälp av roomscale. En riktigt smart funktion är möjligheten att med ett enkelt handtryck kunna sträcka ut handen extra långt. Det gör att man enkelt plockar upp saker, detta utan att behöva ompositionera sig onödigt mycket i rummet.

Grafik & Ljud

Det är en stämningsfull atmosfär i den gamla fyren och små detaljer frodas överallt.

Allt ifrån plankväggarna till bokhyllor, fulla med böcker, känns välpolerade.

I den ganska trånga fyren finns många skrymslen och vrår att utforska. Man får också uppleva scener med vidsträckta, stormiga hav som hotar att sluka allt som flyter på dess yta.

Grafiskt imponerar A Fishermans Tale. Spelet påminner i grafik och animation mycket om moderna animerade filmer. Det är riktigt mysigt att bara kunna stanna upp och se sig omkring vart man än är i spelet.

Dessutom håller röstskådespeleriet absoluta toppklass. Det gör mycket för stämningen.

Tack vare sagolik grafik, livliga animationer och bra röstskådespeleri blir världen
lätt att leva sig in i.

Så fort jag hade spelat igenom spelet och sluttexterna slutat att rulla var jag bara tvungen att återvända till spelet omgående. Jag ville åter en gång få uppleva spelets sagolika stämning

AFT Screenshot 02 No Logo

Omdöme

A Fishermans Tale har allt jag kan önska av ett historiedrivet pusselspel förutom en sak:

speltiden. .

Efter spelet avslutats kunde jag inte låta bli att känna viss besvikelse över att det gick så fort. Med ett lugnt tempo och en del stillastående stunder att bara njuta av alla de vackra miljöerna landade min totala speltid på cirka 83 minuter.

Men det var 83 helt underbara minuter

Spelet känns rak igenom välpolerat och för alla mindre utvecklare är avsaknaden av buggar verkligen något att ta efter och inspireras av. A Fishermans Tale finns att köpa till dator-VR och Playstation VR för cirka 139 till 150 riksdaler.

Jag kan verkligen rekommendera A Fishermans Tale!

Plus

Stämningsfullt

Hög inlevelse

Välpolerat rakt igenom

Minus

Ack så kort!

Kort om utvecklaren

Det är en liten spelstudio vid namn Innerspace VR som ligger bakom spelet. De har sitt säte i Paris, och precis som namnet antyder är de specialiserade på VR.

Innerspace VR har även gjort Firebird som är olika musikupplevelser i VR.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!