Spelrecension: Gun Sight för Gear VR

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Att läsa en recension kan vara svårt, för det är svårt för recensenten att helt frigöra sig ifrån sina egna förväntningar, filter och personliga känslor inför ett ämne och om då läsaren inte delar dessa så blir ju inte recensionen så användbar för just dem. Så med det sagt, här är en lista på förutsättningarna:

  • Jag är ny på VR.
  • Jag har testat Oculus Rift/HTC Vive/Playstation VR och Gear VR med ett antal titlar, men är tillräckligt färsk på området för att det fortfarande ska vara en faktor.
  • Sedan har jag personligen inte någon kärlek till den typen av 80-tals shooter/button-mashingspel i stil med Metal Slug eller Contra som Gun Sight vill emulera. YMMV.

Gamla i gamet

Climax Studios är en Engelsk utvecklare som mest livnärt sig på att göra spelporteringar till konsoler eller versioner på kända speltitlar som Assassins Creed och Silent Hill till handhållna enheter som PSP:n och PS Vita. I en bransch som precis börjar få upp ögonen för VR har de varit förhållandevis tidigt ute. De släppte Bandit Six, samt uppföljaren Bandit Six: Salvo redan 2015.

gunsight-2
Promotionbilderna har photoshoppats och cellshade:ats i efterhand och är inte så representativa för hur det ser ut In Game.

Spelets premisser

Du styr en power-armorbeklädd soldat bestyckad med ett fyra fasta vapen. Med hjälp av dessa och ett antal buffar och power-ups går du till höger och skjuter på allt som rör sig. Spelet har en precis lika tunn story och bakgrund som spelen de hämtar inspiration ifrån. Du är en good guy, jordens sista hopp –  mörda alla bad guys.
I min värld så kan det här one-man-army-konceptet göras med glimten i ögat [Big Trouble in Little China, Black Dynamite, Kung Fury] eller platt och banalt [The Expendables, allt Steven Seagal har gjort efter Under Siege 2, [minus rollen i Machete]]. För mig så faller det här spelets ambitioner i den senare kategorin.

Spelmekanik

Spelet är en typ av sidescroller/plattformspel, men anpassat till möjligheterna som erbjuds med VR. Både din karaktär och horderna av robotar som anfaller dig rör sig djup- och höjdled. Du styr siktet genom att flytta huvudet, vilket är ett ganska intuitivt sätt att interagera med spelet, men begränsade mina sessions till max 10-15 minuter i taget då kombinationen av huvudrörelser och visuell input gjorde mig åksjuk. Detta är något jag inte upplevt så mycket med andra titlar, men som jag nämner ovan så kan detta också vara en effekt av att jag är en ganska ny användare.
Spelet har stöd för handkontroll och med den kan du hoppa, burst-förflytta dig, skjuta samt växla mellan tre olika supportvapen som komplement till din kulspruta.

Ljud, musik och bild

Mobilt VR är prestandamässigt i sin linda, så förväntningar får sättas därefter. Dock så kan man jobba med eller mot dessa begränsningar.
Ett bra exempel på detta är spelet Smash Hit, som trots att det är en port från ett mobilspel, i VR showcasear intuitivt gameplay, en stilren estetik och ett komplimenterade soundtrack som tillsammans ger en sammanhängande spelupplevelse.

Ett dåligt exempel på detta är Gun Sight.
Lågpolykaraktärer, en oinspirerande design/ färgpalett och en muzakirriterande skvalrock som soundtrack.

Slutsats:

Ni kommer kanske ihåg när mobilspelboomen kom för ett par år sedan och både Android Store och Appstore översköljdes av oseriösa titlar från utvecklare som klonade varandra, hade missvisade titlar som refererade till etablerade IP’n eller som helt enkelt var undermåliga produkter designade att tjäna en snabb peng innan användarfeedbacken blacklistade dem?

Jag förväntar mig precis samma utveckling inom mobila VR-spel. Det kommer att finnas både seriösa och ickeseriösa aktörer, och det kommer periodvis att vara svårt att navigera en marknadsplats som kommer att innehålla tusentals titlar av varierande kvalitet.

Gun Sight har, för mig, inga förlåtande kvalitéer. Det är gammal mat, serverad på ett oinspirerande sätt.
Pacingen är slö, allt ifrån setting, utseende och mekanik är väl upptrampad mark, siktet gör mig åksjuk och den alltigenom viktigaste faktorn för ett spel – är det Kul – finns inte där.
För mig.

Om du gillar den här typen av spel och vill läsa en positiv recension, gå hit.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!