Spelrecension: Kartong- Death by Cardboard! på HTC Vive - Immersivt / VRSverige

Spelrecension: Kartong- Death by Cardboard! på HTC Vive

kartong - death by cardboard för HTC vive

Kartong – Death by Cardboard! är den svenska spelstudion Svrvive Studios andra spel efter VR-debuten Svrvive: Deus Helix som släpptes 2017. Spelet utspelar sig i en stad ihoppysslad i wellpapp. Man är liten som en mus och inkastad som försöksobjekt i en minst sagt fientlig liten värld av labyrinter.

Kartong har fått ett positivt mottagande på Steam, och nu finns det förutom VR-versionen även i en ”platt” version så du kan spela det som ett traditionellt FPS på skärmen! Denna recension utgår dock från VR-versionen, såklart.

För att ta sig igenom de sadistiska labyrinterna krävs en hel del smygande och is i magen för att inte bli upptäckt eller fastna i fällor. Här gäller det att plocka på sig så många tändstickor och nålar som bara möjligt på vägen genom wellpappen. Nålar och lite annat smått och gott är nämligen ammunition till ditt armborst, men det finns också många fler vapen än bara armborstet och det är tur det för fienderna kan vara ihärdiga och ammunitionen tar snabbt slut!

Och när fienderna är besegrade så är det bara lugnt för stunden. Du kan räkna med att det snart kommer nya…

Grafiken i Kartong

Den grafiska stilen är varm och mysig, men på samma gång mörk och lite läskig. Det mesta är gjort av kartong, ingen direkt överraskning där, väggar i labyrinten, hus och bilar. Tack vare bra grafik har man också känslan av att det är just en liten kartongvärld man befinner sig i.

Natthimlen är mörk och fylld av stjärnor. Labyrinterna är belysta med batteridrivna lyktstolpar och tända ljus. Kartong ser bra ut och grafiken känns jämn och genomarbetad, men är framförallt i sin egna wellpappiga stil och jag gillar stilen!

Utseendet på spelets fiender är klockrent. Skrämmande och i en passande stil i denna sjuka miniatyrvärld! Det är leksaker som konverterats till fruktansvärda monster som kastar sig över dig om de ser minsta glimt av dig. Det lyser verkligen av ondska i deras ögon och de låter riktigt otrevliga.

Musik och atmosfär

Musiken i spelet är stämningsfull men något repetitiv. Ljudeffekterna är också bra och speciellt ljuden som fienderna utstöter när de sett dig. Man hör tydligt avståndet på fienderna när de klampar omkring i labyrinten och det gör verkligen mycket för stämningen i spelet!

En personlig favoritfiende är katten på de första nivåerna. Den vrålar när den ser dig och första gången jag var med om det så tog jag nästan av mig mitt headset i ren skräck! Jag blev på rädd på riktigt och det var längesedan jag upplevt det när jag spelade ett spel.

Mjukiskaninen med armar av saxblad är en annan av mina favoritfiender. Ett hett tips vad gäller kanien: Oskadliggör den innan den hoppar mot dig…

Spelmekanik

Labyrinterna genereras fram inför varje spelomgång så att den ena spelomgången aldrig blir lik den andra. Detta bidrar helt klart till att det finns ett omspelningsvärde för spelet. Det finns mycket ammunition att plocka upp och lådor att öppna i labyrinterna. Lådorna kan innehålla lite vad som helst, vapen, nålar eller kanske ett par röntgenglasögon.

Spelet uppmuntrar till att utforska och man blir belönad med vapen i lådor eller helt enkelt saker som är kritiska för att kunna ta sig vidare. Men man får inte glömma att Kartong är en sadistisk värld där det kan finnas fällor lite överallt… Så var försiktig!

Det är smidigt att byta mellan olika vapen och kontroll-metoderna känns bra förutom att när jag kört smooth locomotion så går jag ofrivilligt några extra steg? Men det kanske är fel på min kontroll…

Striderna blir lätt stressiga och adrenalinpumpande tack vare smygandet och fiendernas hemska läten. Det är precis som det ska vara i ett sånt här spel, man är på helspänn hela tiden! Utforska försiktigt och spar på ammunitionen, det är två handfasta tips för överlevnad.

Läskiga labyrinter

Rädslan för att bli upptäckt är verkligen konstant och bygger upp stämningen ju längre in i varje labyrint man kommer. Sedan är lättnaden total när man når in i rummet i slutet på labyrinten. Det är ett safe room där dörren bakom en stängs illa kvickt så att man kan få pusta ut en stund innan man kan välja att gå på nästa labyrint. Ett safe room är skönt att komma in i när man precis sprungit ifrån en elak leksak som nästan är ikapp!

Slutomdöme om Kartong

Är du på jakt efter ett utmanande spel med en hel del “trial and error” och som dessutom är både läskigt och välgjort? Då kan detta vara spelet för dig! Kartong är ett kul och utmanande spel som jag tycker spelas bäst i en lugn och smygande spelstil. Jag rekommenderar det här spelet!

PLUS

  • Läskigt
  • Välgjort
  • Wellpapp är snyggt i VR

MINUS

  • Det blir en aning repetitivt efter ett tag

 

About the author

Henrik Rytterås

Leave a comment: