Vi testar AR: Star Wars Jedi Challenges

Är du ett stort Star Wars-fan som alltid har drömt om att få fäktas med lasersvärd och känna dig som en jedi? Då är Star Wars Jedi Challenges från Lenovo något för dig. Det är en AR-upplevelse till din telefon där du får parera skott från stormtroopers, spela hologramschack eller duellera med lasersvärd mot den den mörka sidan!Star Wars Jedi Challenges: unboxing och setup

Det första man får se när man öppnar boxen är såklart Luke Skywalkers ljussabel. Under den så finner man själva AR-headsetet och trackern som man placerar på golvet framför sig. Batterier till trackern samt usb-kablar som kopplar ihop telefonen med headset finns också med.

star wars jedi challenges på podiet

Med Lenovo’s AR-headset så laddar du ner Star Wars Jedi Challenge-app i din Android- eller iOS-telefon (här finns lista på kompatibla smartphones). Sedan sitter det en kassett upptill som du tar ut och stoppar telefonen i. Därefter är det bara att följa instruktionerna i appen för att kalibrera headset och ljussabel innan du kör igång.

Headsetet har inbyggda speglar som projicerar displayen på telefonen så att du upplever din Star Wars-utmaning i rummet där du befinner dig. För att veta din position används dels två framåtriktade kameror som spårar diodljuset på toppen av din ljussabel, och dels trackern på golvet som lyser rosa när den är igång.

Star Wars Jedi Challenge är en häftig AR-upplevelse, och till ett mycket lågt pris jämfört med alternativet Microsoft Hololens. För mindre än 1500 kr är det värt att komma åt en headset-baserad AR-upplevelse idag. Men med det lägre priset och att det är telefonbaserat i åtanke så kommer man inte undan med en viss lagg i de tre medföljande spelen.

Spelen: Svärdsstrider, hologramschack och AR-RTS

Ljussabel-spelet

Att slåss med ljussabeln i AR är såklart höjdpunkten. Du tänder upp den och får höra det klassiska ljudet av lasersvärdet och du ser laserstrålen framför dig. Då är det bara att börja parera och sätta upp ljusstrålen på det anvisade stället för att inte bli träffad – men det är inte lätt alla gånger då det kan gå fort i duellen! När tillfälle sedan ges så är det din tur att dela ut skada till motståndaren. Det påminner lite om spelmekaniken i klassiska Punch Out! på Nintendo 8-bitars, eller iOS-spelet Infinity Blade.

Det finns tre nivåer på varje motståndare man möter så det blir svårare för varje gång. Dessutom måste du ducka och parera åt både höger och vänster så det kan bli rätt svettigt i vissa dueller. När du klarat av hela första nivån i duellerna så blir du en jedi och du får en grön ljussabel!

För att låsa upp varje ljussabelduell så måste du först låsa upp två nivåer av stormtrooper-attacker med laserpistoler. Där gäller det att parera laserskott så att skotten studsar tillbaka på dem. Du behöver fokusera ordentligt, för det är många som försöker skjuta ut dig samtidigt. Parera skotten och gå vidare till nya motståndare – bland annat kommer du få möta självaste Darth Vader!

Holoschack-spelet

Holo Chess, det klassiska schackspelet i Star Wars finns också i denna app. Där måste du tänka till och vara lite strategisk, schackfigurerna har olika förmågor så man får tänka både en och två gånger innan du gör ditt drag. Det är kul att se på när karaktärerna på schackbrädet har sitt eget liv och hur de tar ut varandra. När du låser upp nytt innehåller får du tillgång till bättre schackpjäser.

star wars jedi challenges: strategispelet

Strategispelet

Strategispelet i Jedi Challenges går ut på att du ska försvara din bas mot anfall från den mörka sidan. Det gör du genom att placera ut laserkanoner, jedi-riddare och andra enheter på din planhalva, varefter anfallet börjar. Ju bättre det går med försvaret, desto mer mark tar man från fienden. När du lyckas flytta fram dina positioner kan du få tillgång till nya vapen och karaktärer som hjälper dig besegra det onda.

Köpa eller inte?

Avslutningsvis är Star Wars Jedi Challenges gjort för två sorters användare –  den som vill uppleva känslan av att få vara en jedi och inte kan få nog med Star Wars, eller den som bara vill ha en cool AR-upplevelse till hyfsat pris. När denna produkt släpptes i höstas kostade den förresten 2.995 kr vilket var alldeles för dyrt. Nu finns den på Elgiganten för 1.390 kr istället, vilket måste anses prisvärt åtminstone om man är entusiast.

Vi gillar upplevelsen, och framförallt potentialen att erbjuda billigare AR-upplevelser som detta headset visar på. AR-headsetet som plattform är spännande, och det har ju t o m ett eget namn – ”Lenovo Mirage Solo” – utanför den rena Star Wars-brandingen för just den här produkten. Vem vet – kanske finns också möjligheten att Lenovo utvecklar andra AR-spel till Mirage Solo i framtiden, och till och med andra tillbehör än lasersvärdet för att öppna upp för andra titlar utanför Star Wars-universumet?

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!