Test: Alla fyra spel på Enterspace - Immersivt / VRSverige

Test: Alla fyra spel på Enterspace

Spelen på Enterspace VR-center Stockholm

Enterspace VR-center mitt i Stockholm kan du uppleva 4 unika VR-upplevelser: Ringwalker och The Raft – multiplayer med speciella interaktionsmoment och stark storytelling. The Mummy och John Wick – spelas med StarVR, premium-VR-headsetet framtaget av Starbreeze och Acer. Vi har testat! Är spelen värda ett besök på Enterspace?

Unika VR-upplevelser: spel på Enterspace

Efter ett halvårs väntan har Enterspace äntligen öppnat och vi kan med glädje säga att det varit värt väntan. Lokalen öppnar med 4 olika upplevelser som är mellan 10-12 minuter långa. Två av dem är gruppupplevelser för 3-4 personer medan de andra två är för en person åt gången där ni kan tävla om vem som knäpper hem flest poäng. Upplägget passar utmärkt för både små och stora grupper.

Enpersonsupplevelserna använder Starbreezes egentillverkade StarVR-headsets som vi varit ivriga att få lägga vantarna på, med både högre upplösning och dubbelt så brett synfält som de headsets som går att köpa i butik.

Innanför dörrarna möts du av en lång bar, där du och dina kompisar kan ta något att äta medan ni väntar på er tur. I källaren en trappa ner ligger VR-attraktionerna som är som hämtade ur en science-fictionfilm. Genom ett mörkt rum leds du fram av en upplyst brygga till ett av de fem rummen där VR-upplevelserna kommer utspela sig.

Ringwalker

Ringwalker spel på Enterspace

Vi får först testa Ringwalker, paradnumret på Enterspace som de utvecklat helt och hållet för sina VR-arkader i Stockholm och Dubai. Rakt fram i rummet hänger 4st Vive-headsets med tillhörande ryggsäcksdatorer. Rummets sidor är försedda med svartmålade staket, spakar och knappar byggda för att kunna interageras med i VR. Detta gör Enterspace unikt, det finns inget annat ställe i Sverige där du kan TA i VR-världen.

Efter en kort genomgång med instruktörerna drar vi förväntansfullt ner headseten över ögonen. Mina kompisar är nu klädda i rymddräkter, och när jag sträcker fram mina händer ser jag att även jag förvandlats till en astronaut. Det känns till en början otroligt märkligt att ha bytt kropp och vi står en minut och skrattar och highfivear med våra nya händer. Men min hjärna har snart kopplat om och blir helt absorberad av rymden som omger oss.

Vi befinner oss inuti en enorm rymdstation på en liten plattform och blickar ut över en kolossal rymdhangar. En grupp astronauter svävar omkring på avstånd och tycks upptagna av allt vad en astronaut nu har för sig. Vi spelar som tre rymdturister och ska just få en guidad tur genom Saturnus ringar. Håret reser sig när  plattformen vi står på hakar loss från stationen och vi sakta glider ut i kosmos och in i ett hav av isberg. I rymden finns ingen som hör dig, och de tolv minuter vi har framför oss tar ett antal oväntade vändningar där vi måste samarbeta för att komma vidare.

Det här är en upplevelse som kommer lämna få orörda, en starkt visuell upplevelse som definitivt förstärks av att vi kan minnas den tillsammans. Ringwalker kommer i framtiden utökas med fler episoder och det ska bli riktigt spännande att se hur berättelsen utvecklas. 

Är det däremot en tävling ni är ute efter går ni med fördel på någon av de andra upplevelserna.

The Raft

Vi befinner oss djupt inne i ett mörkt, surrande amerikanskt träsk på en flotte som ser ut att vara redo att falla sönder. Med ett smörgåsbord av olika gevär till vårt förfogande ska vi ta oss över en lång kanal kantad av horder av mutanter, både små och stora, i dom märkligaste former.

Här är fokus på samarbete och för att samla så många poäng som möjligt gäller det att skjuta allt som rör sig. Det dyker upp monster från alla håll, så det är till stor hjälp att kunna ha tre vänner som täcker flottens alla sidor. För att lätta på stämningen har jag och mina vänner transformerats till ett gäng stereotypa sydamerikanska byfånar.

Stämningen i The Raft är inte lika allvarlig som i de andra upplevelserna, men kampen om poängen gör detta till kanske det mest intensiva spelet. Titt som tätt blir det några sekunders välbehövd paus innan någon i gruppen plötsligt blir övermannad och de andra måste komma till undsättning.

The Mummy

Star VR under spel på Enterspace

The Mummy som spelas i StarVR-headsetet har ett alldeles eget specialbyggt rum och är gjort för att spelas ensam. Du kommer in och får sätta dig på en svart bänk och får ett stort automatgevär i famnen. När spelet startar finner du dig sittande på kanten av en helikopter med benen dinglande ut i luften. Bänken du sitter på vibrerar kraftigt till dånet från helikoptermotorn och gör spelet ännu mer övertygande.

Skog breder ut sig under dina fötter. En ambulans kör förbi i hög fart och strax därefter springer en handfull zombies. Helikopterföraren beordrar dig förskräckt att skjuta ner dem, och det blir snart en het eldstrid mellan skåpbilar fyllda med poliser och grupper av odöda springandes efter. Det känns till en början tryggt att sitta högt ovanför marken, men det ska snart visa sig att du inte sitter så säkert som du tror…

Även den här upplevelsen samlar en poäng och det gäller att peppra ner så många vålnader du hinner.

John Wick

John Wick är en yrkesmördare som genom åren skaffat sig en imponerande samling fiender. Här har du en riktig bärsärkagång framför dig. Utöver ett StarVR headset över ögonen får du även en tung automatpistols-atrapp i händerna och skickas till en lyxjakt där du blir attackerad från alla håll och kanter – både på långt håll och i närstrid.

Det blir elva adrenalinfyllda minuter med pekfingret krampaktigt fastklistrad på avrtryckaren. Din kumpan ser till att du alltid vet var fienden kommer ifrån och det gäller att då och då ta betäckning bakom en bardisk för att undvika att bli träffad. Den här upplevelsen passar utmärkt för en tävling, går ni dit i grupp kan ni dra ut poängen efteråt. För den som har en Vive eller Rift hemma kanske John Wick känns lite väl likt något du kan spela hemma, men det är ett perfekt tillfälle att få testa StarVR-headsetet.

Lite om tekniken…

Ett par element sticker ut ordentligt även för den som är inbiten VR-fantast. Är man en nybörjare så betyder mervärdet från dessa upplevelser en hög ribba för andra VR-upplevelser att nå upp till!

  • StarVR! De som testat VR tidigare kommer direkt märka skillnaden. De breda skärmarna och linserna är den mest markanta skillnaden. Hela synfältet täcks så när som på en tunn svart kant upp- och nertill och längst ut i periferin om man vrider ögat långt ut åt sidan. Det är tydligt att bredare synfält i VR kommer vara ett måste i framtiden. Upplösningen är också märkbart bättre, äkta 5K upplösning. Utbredd över bredare skärmar är det snäppet vassare än Vive Pros upplösning vilket verkligen är välkommet.
  • Leap Motion-sensorn som används i Ringwalker för att visa dina händer i VR. Leap Motion för VR har tidigare mest involverat att interagera med ogreppbara saker i luften, men i kombination med fysiska objekt känns Leap Motion klockrent. Det här är äkta mänsklig interaktion i VR, inga kontroller ligger mellan dig och det digitala. Det gör otroligt stor skillnad att se och känna igen sina vänners handrörelser i VR miljön och att dessutom ta tag i deras hand och känna den på riktigt.

Star VR på Enterspace

Star VR och riktig virtuell interaktion med fysiska miljöer och objekt är något som är unikt för formatet VR-arkad. Det, tillsammans med att det alltså finns riktigt slipade och roliga spel på Enterspace, är bara ytterligare skäl till att du bör besöka denna nya VR-attraktion så snart du bara kan!

About the author

Valentin Malmgren

Leave a comment: