Trygg-Hansa utbildar familjer i brandsäkerhet med 360

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Problemet med dålig brandförberedelse i hemmen

”9 av 10 dödsbränder sker i bostäder”, informerar Alexandra Gahnström, Barnens Försäkringsexpert på Trygg-Hansa mig om när jag ringer upp för att prata om deras kampanj ”Brandkoll”. Trots detta är vi tydligen dåliga på att förbereda familjen på hur vi ska hantera en brandfara när den inträffar.

”Vi har i många år försökt att få familjer att brandöva hemma. Det görs i skolan, det görs på jobbet, men vi är dåliga på det när det gäller hemmen. Och vi har försökt att förklara vikten av detta genom olika kampanjer, men det har inte lyckats så bra. Så då kom vi på idén att göra det på ett sätt som känns som om att man är där på riktigt, så att det blir mera spännande och roligt, för att på så sätt öka motivationen.”

Redan ute i skolorna och visar

Resultatet är en kort 360-film som instruerar dig kring hur du bör bete dig vid en brand i hemmet för att minimera skadan, och redan nu så har Trygg-Hansa besökt flera skolor runt om i landet för att visa den i sina egendesignade cardboards.

”Det är så spännande med den här tekniken, för det påverkar ju hela inlärningen, när det känns som om att man är i det. Det är ju lite skillnad mot att diskutera brandsäkerhet kring köksbordet än att se och öva sig på vad man faktiskt ska göra”, säger Gahnström.

I klasserna får alla barnen testa på filmen och får sedan ta med sig en cardboard hem för att visa, och entusiasmera, resten av familjen till att börja brandöva hemma.

Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa

Mersmak på 360 som plattform

Kampanjen fortsätter under Januari – hela julen är en högriskperiod för brand i hemmet – men trots att den varit igång mindre än en månad så är man från Trygg-Hansas håll positiv, filmen har redan nu 45k visningar på Youtube.
Detta är första gången som man på Trygg-Hansa har använt 360-teknik i syftet att informera på det här sättet, men erfarenheterna med projektet har gett mersmak.

”Jag tror helt klart att vi kommer att göra något mer kring det här framöver, för det här är ju en jättespännande teknik som det går att göra mycket med. Jag jobbar ju dagligen med med säkerhet och barnfamiljer – hur ska man bete sig i pulkabacken, hur man säkrar hemmet när man ska bada med sina barn etc – och jag kan på en gång se fler användningsområden.”, avslutar Gahnström.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!