Utforska nya världar med Penrose Studios

Eugene Chung har tillbringat de tre senaste åren med att göra en enda sak. Att skapa upplevelser i VR. Hans företag, Penrose Studios, med ett team av ingenjörer och andra kreativa människor, arbetar tillsammans med det enda syftet att bygga världar och skriva material för berättelser i VR. Som son till en revisor och en operasångare, säger han att redan som barn var van att använda både sidorna av sin hjärna. Och det har synts tydligt i hans karriär på Pixar, riskkapitalist, och senast som ledande person på Oculus där han lanserade Oculus Story Studio för exakt ett år sedan.

oculus-story-studio

I mars 2014 beslöt han sig dock för att gå skilda vägar med Oculus och istället starta Penrose. Namnet Penrose relaterar till Sir Roger Penrose, författare till The Road to Reality och skaparen av Penrose steg. Företaget har nu fem filmiska VR titlar i bagaget redan. Här kommer ett smakprov på två av dom.

The Rose and I

samsung-gear-vr-the-rose-and-i-

 

The Rose and I är en anpassning av en fransk novell som heter Le Petit Prince, eller The Little Prince, en av de sista arbetena av Antoine de Saint-Exupéry. Filmen skapades i maj 2014, men att du förmodligen inte har sett den än beror på att den bara har varit tillgänglig för en liten grupp DK2 användare hittills.

Det är en kort VR-berättelse som utspelar sig i yttre rymden. Både det gigantiskt stora och och det charmigt ligga visualiseras i denna gulliga story. Du befinner dig mitt i ett solsystem där planeter virvlar omkring dig, men fokus ligger på en planet som har storleken av en melon, och som svävar direkt framför dig. Med hjälp av DK2s positionsspårning kan du se dig om på planeten och undersöka dess plats i universum. Det är där som en liten historia om liten prins tar sin början. Jag ska inte avslöja med som sker i detalj men det är verkligen en närmast magiska upplevelse. Penrose har även precis släppt en version som kallas Rosebud för Gear VR om du har en sån. Rekommenderas!

Allumette

Den andra filmen kallas Allumette, vilket är franska för tändsticka. Trailern själv är en av de längsta VR storys som gjorts hittills. Återigen, med full positionsspårning, utforskar man här en miniatyrvärld, där historien startar i en molnstad inspirerad av Venedig.

20160121_allumette_still03-1-1024x576

 

När du utforskar staden genom att följa en ung flicka som står på en avsats som är precis nedför dig. Hon öppnar en gammal resväska, och med hjälp av lustiga rörelser som påminner om stop motion drar hon graciöst fram tre glödande tändstickor. Under hela historien är du fri att titta på varje scen i olika vinklar, och vid ett tillfälle tittar du även in i en liten träbåt och ser alla kugghjul som sakta tar skeppet framåt och visare in i molnen.

Återigen är det hela nästa magiskt, och det ska bli ett sant nöje att se hela filmen när det är klar.  Alumette kommer att släppas någon gång under 2016 och kommer att vara runt 20 minuter lång.

Penrose_Allumette_poster_cloud-650x1024

 

Framtiden ligger för Penrose

Penroseteamet tänker inte bara på sig själva som historieberättare, utan också världsbyggare. Världar som inte bara ska vara roliga att se på, men också intressanta att utforska på egen hand. Men Eugene Chung avslutar med dessa ord:

Vi får otroligt många talangfulla filmskapare till oss, och människor som har gjort filmkonst under årtionden. Och vi säger en enda sak till dom: Glöm allt vad du har lärt dig tidigare. Du måste bli barn på nytt, och inte tro att du vet hur VR film skapas. Ofta kan traditionell kunskap om filmteknik snarare förblinda än hjälpa när du ska skapa upplevelser för  VR

Källa: vrscout.com

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!