Veckosvep: Veckans VR/AR V.46

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Vi väljer några axplock från nyhetsflödet om immersiv teknik från världen över. Håll dig uppdaterad på det senaste av teknik & tillämpningar inom VR och AR!

Apples hemliga VR/AR-projekt

 

Apple har experimenterat med AR-teknologi i snart tio år. När nu AR och VR stigit i popularitet, dels via AR-kit så kan inom en snart framtid en mer dedikerad AR- och VR-produkt tänkas  komma. till Apple.  Det ryktas att Apple har ett hemligt forskarteam på flera hundra, som jobbar med VR och AR och hur de kan fungera med Apples produkter.

 

Sammanställning av tre 6dof standalone VR-headset

6Dof är relativt nytt för VR standalone-headset. Först ut var Vive focus med sin Kina-release. Därefter kom Lenovo med 6Dof till väst. Dessa headset är 6Dof medans kontrollerna till headseten är 3Dof. I september visades Oculus Quest-headset inkluderat 6Dof-kontroller och Lenovo visade sina 6Dof-kontroller som är under utveckling. Vive focus var inte sena att hänga på med sina 6Dof kontroller i ett utvecklingstadie.  

 

Googles patent för att kunna scanna ansiktsuttryck

 

Google kan i framtiden få din avatar med hjälp av ögonspårning att göra ansiktsuttryck. Detta efter ett patent som nyligen släpptes. Patentet visar en eller flera ögonsensorer via VR.
Ögonspårning spås bli nästa stora grej inom VR,  Google vill genom en algoritm kunna scanna ansiktsuttryck i realtid och överföra det till din avatar.

 

Teater använder AR i sin föreställning

 

Företaget ARshow som ligger i Tel Aviv har implementerat AR tillsammans med liveframträdande på en teater. I föreställningen om Gullivers resor får publiken vid angivna tillfällen under föreställningen en mobilbaserat headset att ta på sig . Det här skapar en magisk AR-värld om Gullivers resor.

 

Riot Games debuterar med virituell popgrupp tillsammans med liveframträdande

 

2018 års Leauge of legends-världsmästerskap gick nyligen av stapeln. Det bjöds på en sprakande öppningsshow, där man mixat den nya virtuella popgruppen K-pop quartet med popgruppen K/DA dansandes och sjungandes på scenen.

 

High fidelity lanserar VR-festival

 

High Fidelity är kända för sin premium plattform för social-VR där folk kan mötas och se på olika konserter eller bara umgås. Nu vill High fidelity höja ribban och planerar att på sin plattform ordna sin första festival helt i VR.

 

 

Englandbaserade VR-sidan VRFOCUS lägger ner sin verksamhet

 

VR-sidan VRFocus lägger ner sin verksamhet. Chefen Kevin Joyce har sagt upp sin personal och lämnat in sin avskedsansökan. Företaget lanserades 2014 och har sedan dess rapporterat om senaste nytt inom VR. 

 

Elektrisk simulation av lukt kan få dig att känna dofter i VR

 

Det har varit svårt att få till dofter i VR. Försöken har varit många och inte varit särskilt behändiga. Man kan nu ha kommit en bit på vägen. Med hjälp av dofter på elektrisk väg kan en digital fil skickas över internet. Tekniken gör det möjligt att bland annat i en virituell trädgård kunna känna doften av en nysprungen ros.

 

Shadows VR är Htc Vives svar på Oculus Quest

 

Shadow VRs headset är Htc Vives konkurrent till Oculus Quest. Shadow VR blir det första 6dof standalone-headset med tillhörande handkontroller. Shadows VR lanserar sin nya produkt sex månader innan konkurrenten Oculus Quest. Det är en slags mobilversion av Htc`s Vive port VR app som släpptes den 11 november i år. Priset är ca: 4000 kr.

 

Patent från Microsoft kan göra så att man ser rummet när man är i VR

 

Alla Windows Mixed-reality-headsets är traditionella VR-headset, men genom sensorer som är framåtriktade har Microsoft introducerat en typ av ficklampa. Den gör det möjligt för dig att kunna se utanför ditt headset.  Microsoft försöker hitta en lösning för att kunna justera linsens genomskinlighet. Detta gör att man kan växla mellan VR och MIX-reality.

I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!