Vi testar Space rift: Episode 1 för HTC Vive

Efter att ett enormt meteorregn passerade igenom vårt solsystem så har jorden förvandlats till ett ökenlandskap och tvingat alla dess invånare att emigrera till Mars där det enorma företaget WEYSS styr med järnhand. Folket som bor där lever som slavar och många tvingas jobba med att borra efter mineraler på asteroider för att betala för syre som numera betraktas som hårdvaluta. Allt detta samtidigt som överklassen lever i lyx på moderskeppet högt upp i skyn, långt bort från allt elände och misär som tar plats på Mars yta.

I Space Rift är du Casey Black, en pilot som levt dag för dag genom att borra mineraler för WEYSS. En dag vaknar du upp av att du har svårt att andas. Ett fel i datorsystemet har målat dig som förrädare och stängt av syretillförseln. Enda sättet för dig att överleva är att gå med rebellerna som har sitt tillhåll på rymdstationen Anoxia och som jobbar på en maskin kallat S.E.E.D, vars syfte är att förvandla Mars till en levande planet likt jorden för alla människor som bor där och på så sätt bli fria från WEYSS. 

Vad är detta?

Space rift är ett action space adventure utvecklat av spelstudion Vibrant Core och är deras första spel utvecklat från grunden för VR. Till skillnad från andra rymdsimulatorer som till exempel Elite Dangerous och eve valkyrie som är ganska krävande för nya spelare att komma in i så riktar sig Space Rift till lite mer casual spelare som kanske vill spela ett rymdspel men samtidigt inte vill lägga all sin tid på att lära sig skeppets funktioner och istället uppleva ett episkt rymdäventyr.

Till en början är allt frid och fröjd. Ditt första uppdrag är att bege dig ut och borra efter viktiga mineraler som rebellerna behöver för sin forskning men du blir snart upptäckt av WEYSS som skickar sina stridsdrones efter dig. Som tur är så är du inte helt hjälplös, ditt rymdskepp är nämligen även utrustat med en laserkanon som du kan använda för att förvandla dronesen till rymdstoft. Om du lyckas överleva åker du sedan tillbaks till rymdstationen Anoxia för att förbereda inför nästa uppdrag. I detta skede utav spelet får du nu lämna ditt rymdskepp och lära känna stationens besättning och även uppgradera ditt skepp med pengar du fått för mineraler du samlat på ditt föregående uppdrag. Kan du lita på besättningen? Kan besättningen lita på dig? 

Space Rift: Episode 1
Space Rift: Episode 1

Närvaro och VR-känsla

Detta är min första upplevelse med någon typ av space shooter där jag får styra skeppet sittandes i en cockpit. Det första jag lägger märke till när jag startar spelet är vilken fantastisk närvarokänsla det är i skeppet jag styr. Jag kan se min kropp sittandes i stolen och det känns verkligen som att jag sitter i rymdskeppet. Helt plötsligt förstår man vad alla spacesimulator fantaster pratar om. VR funkar verkligen fantastiskt bra i denna typ av miljö. 

Kontroll och styrning

Alla funktioner i ditt rymdskepp styrs av en kombination av gamepaden och att titta på skärmarna i ditt rymdskepp. Framför dig har du en 3D radar som du navigerar med för att hitta antingen meteoriter, fiender att skjuta eller ta dig vidare till nästa uppdrag. På sidorna av dig i cockpiten har du paneler med audiologs, vapeninfo, kommunikation, borrpanel mm som du sköter genom att titta på den panel du vill använda och sedan trycka på den funktion du vill använda med gamepaden. Här känner jag verkligen hur spelet hade mått bra av rörelsekontroll där man istället för gamepad faktiskt fick trycka på panelerna själv för mera inlevelse. Utvecklarna jobbar på att implementera detta med det finns inget datum för när detta kommer att läggas till. 

Grafik & ljud

Space rift strävar inte efter någon typ av realism utan här har man valt den tecknade vägen vilket märks speciellt på besättningen du träffar på mellan uppdragen. Grafiken har jag inga problem med, men skalan på besättningen känns lite off då jag känner mig som en jätte i jämförelse. Spelet flyter bra och det når sina 90 fps klanderfritt med mitt 980Ti. Tyvärr finns ingen typ av grafikinställningar över huvud taget vilket är ett stort minus och jag hoppas detta är något som utvecklarna kan lägga till i en framtida patch. Även ljudet känns polerat genom hela spelet förutom röstskådespeleriet som åker bergodalbana mellan helt ok till nästan pinsamt dåligt. 

Space Rift: Episode 1
Space Rift: Episode 1

Slutsats

Jag tyckte om Space rift väldigt mycket trots att det är en genrer jag normalt sätt inte är förtjust i, vilket är ett bra betyg i sig. Spelet är del 1 i serien, bara lite över 2h långt och kostar 19.99 euro. Det är på grund utav detta jag känner det lite svårt att rekommendera just nu då vi varken vet hur många delar spelet kommer att bestå utav eller om varje del kommer kosta lika mycket eller vara billigare än första delen. Om man hittar spelet på rea för 15 euro eller mindre så är Space rift utan tvekan ett spel värt din uppmärksamhet.

Christer Sjöberg

Christer Sjöberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Christer Sjöberg

Christer Sjöberg

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!