Vive får nu sin egen integration med sociala mediejätten WeChat

När jag var i Asien förra veckan blev det snabbt tydligt att appen som de flesta kommunicerar med är WeChat. Till stor del beror det såklart på att både Google och Facebook är blockade i Kina, men WeChat är på inga sätt någon sämre version av social interaktion mellan människor. Jag skulle till och med säga att de som använder Wechat gör det än mer integrerat i sina liv än vi som använder Facebbok, messenger och googles tjänster till allt. Under en av kvällarna i Shenzhen träffade jag en tjej som sa att hon använder Wechat till allt. Hon får in sin lön där, och betalar räkningar, tittar på videos, nätverkar, har alla kontakter och kontaktsätt, använder kartor och sökmotor och massor av annat.

För henne är WeChat det enda hon egentligen behöver för både jobb och privatliv. Och i Kina som exempel, har verkligen alla Wechat.

WeChats skapare Tencent har en ett konstor som sticker ut i Shenzhen
WeChats skapare Tencent har en ett kontor som sticker ut i Shenzhen

Som bekant så släppte Facebook Spaces förra veckan –  social interaktion i VR som låter dig träffa vänner, ringa videosamtal och ta selfies i VR. Appen är än så länge exklusiv för Oculus Rift men Facebook har hintat om att man även vill integrera andra headsets. Nu verkar dock HTC Vive få en liknande social app, och den utvecklas i samarbete med just WeChat.

Väldigt likt

Facebook Spaces

Genom appen kan användarna skapa en avatar med hjälp selfiebilder, chatta med WeChat kontakter och dessutom kan man bjuda in vänner för att följa med i dina VR-miljöer. Dessutom har du en digital selfiepinne för att ta bilder direkt för att sedan publicera direkt till ditt WeChat konto. Låter det bekant? Ja, det är egentligen i stort sett samma sak som Facebook Spaces.

Det gör att vi just nu har två sociala VR-appar begränsade till två separata sociala nätverk på två olika plattformar, i två olika delar av världen. Facebook har sagt att de såklart vill nå andra headset än Oculus Rift på sikt, men det är fortfarande oklart när. I falled med WeChat, som utvecklas av Oben har man ännu inte talat om man kommer blir tillgängliga för andra plattformar. Frågan är om det ens är relevant att skapa en WeChatintegration för Oculus just nu, då Facebooks VR-headset är i stort sett helt frånvarande på den Asiatiska markanden än så länge. På resan i Kina förra veckan såg jag väldigt många HTC Vive, men inte en enda Oculus Rift.

George Chen, Facebook -Hong Kong
Möte med George Chen, 66:e våningen på Facebooks HongKong-kontor

När jag senare i veckan pratade med George Chen som är ”Head of public policy” hos Facebook i HongKong var jag bara tvungen att fråga om hur Facebook ser på Mainland China. Svaret jag fick var ”Vi jobbar på det” och det blev rätt tydligt att Asien som marknad verkligen är ett huvudbry för Zuckerberg och c/o. Är det en marknad man inte vill missa är det givetvis 1,4 miljarder kineser som i stället för Facebook använder WeChat just nu.

https://youtu.be/NCTp3jGnpeE

Oben i sig är en av originalmedlemmarna i Vive X acceleratorn som HTC driver. Tanken med denna inkubator är att hjälpa nya entreprenörer att lyckas med produkter och tjänster runt HTC Vive. Ett exempel på detta är TPCast som skapar stora rubriken med sitt tillbehör som gör HTC Vive helt trådlöst. I fallet med Oben ligger fokus på att skapa avatarer och social interaktion genom WeChat. Ett av funktionerna är ett specialdesignat ”röst till text”-program som låter VR-användare svara på externa textmeddelanden genom att hålla upp en av Vive-handkontrollerna till munnen.

En snatttitt in på ett av Vive X kontoren i Shenzhen - Kina
En snatttitt in på ett av Vive X kontoren i Shenzhen – Kina

WeChat är litet är väst men gigantiskt i Asien

WeChat har inte någon speciellt stor markandsandel här i väst, men appens popularitet österut är massiv. Vid senaste räkningen hade WeChat över 1 miljard registrerade konton med cirka 800 miljoner dagliga aktiva användare. Det mesta av denna verksamhet sker i Kina där appen kallas Weixin. Genom att integrera Vive direkt med WeChat, befäster HTC sin närvaro ytterligare på den kinesiska marknaden. WeChat för Vive kommer lanseras på Viveport senare i år.

 

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *