LHB som blivit en av USA mest drivande företag när det gäller arkitekttjänster och VR, har helt enkelt infört VR i hela organisationen, var sig det gäller arkitekter, stadsplanerare, ingenjörer eller landskapsarkitekter. I den naturligt komplexa värld som konstruktionsbranschen är, kommer VR effektivisera besvärliga och tidskrävande processer för att skapa planer, minska kostsamma misstag och ändringar, och spara massor med pengar i processen.

”Framtiden är helt klart en värld där programvaran och verktygen går samman”, säger LHBs vvd och arkitekt Mike Fischer, som också förutspår en explosion av virtuell verklighet inom arkitekturbranschen under de kommande åren. ”Ägaren kan se vad de får tidigt i skapandeprocessen och entreprenören kan se vad de håller på att bygga.”

Spacemaker_Founder

VR ger alla iblandade en simulering som tar ett rejält kliv över traditionella animationer och filmer som nu används av många arkitekter. Med VR kommer ritningarna till liv innan byggarbetaren ens lyft den första hammaren.

Användaren upplever utrymmet i i naturlig ögonhöjd – med möjlighet att direkt ändra perspektiv mellan en normalstor vuxen till ett 8-årigt barn på ett ögonblick. Du ser dig omkring och kanske märker att taklamporna hänger alltför lågt. Du tittar ner och kanske tänker att färgen eller materialet på mattan inte riktigt är rätt. Du undrar vidare hur rummet ser ut i morgonsolen? Kommer reflexerna från glasfasaden på andra sidan gatan kanske kasta irriterande reflexer på datorskärmen i hörnkontoret? Eller ska vi flytta det där fönstret i konferensrummet så vi ser hela sjön?

ilyn9x

Om vi tänker oss vidare bortom rent estetiska frågor, kan entreprenörer i VR gå ner för en trappa och verkligen känna och kontrollera att den fria höjden följer gällande byggnadskod. En virtuell rundtur i en produktionsanläggning kan lika enkelt verifiera eller avslöja huruvida ögonduschstationerna uppfyller reglerna från arbetsmiljöverket.

”Med VR kan du utforska, testbesöka och kontrollera det tänka utrymmet i full skala”, säger Aaron Westre, forskare på University of Minnesotas VR labb, som använder ett storskaligt motion-capture-system som är installerat i ett 500 kvadratmeter stort utrymme. ”Du får betydligt mer fysisk känsla av hur utrymmet som du håller på att bygga, verkligen kommer att bli.”

 Jim Heilig som är chef för planering och administration på Duluth Transit Authority som sköter all kommunaltrafik i staden, ca 50 bussar och 3 milj resor/år) fick up ögonen för VR i samband med att stadens nya centrala bussterminal skulle byggas, och som blir klar nu i februari.
Nya terminalen i Duluth
Nya terminalen i Duluth

”Vi tittade på den vanliga ritningen för att se hur den stora trappan skulle förhålla sig till tak- och väggbelysningen i huvudhallen. Och med traditionella visualiseringsverktyg kan just sådant blir svårt. Med med VR fick vi direkt uppfattning om rymd och volym och på ett sätt som mer varit helt omöjligt med en ritning eller ens en modell”

”Att få en titt på den virtuella världen i ett tidigt stadium hjälpte oss att undvika en rad småmisstag i designen, som annars hade nått ut till den verkliga världen, säger Heilig vidare. Efter att ha sett hur det naturliga ljuset ändras under dagen, bestämde sig hans team exempelvis att använda ljusare trä på vissa ytor. VR simuleringar gav honom också svar på om människorna som sitter vid informationsdisken verkligen ser väntområdet och hallarna, utifrån ett säkerhetsperspektiv.

”Det får en inblick i hur dessa platser kommer se ut, men från kundernas perspektiv.” säger Heilig. ”Du kan följa en resenär och se hur den fysiska platsen och informationstillgången fungerar utifrån just deras personliga perspektiv. En byggplan eller riktning kan ge dig en aning om detta, men med VR blir det hela glasklart för vem som helst.”

Men eftersom tekniken blir mer tillgängliga för konsumenterna kommer kostnaderna bokstavligen försvinna. En billig och superenkel VR lösning som Googles Cardboard som fungerar tillsammans med en standard mobiltelefon kostar runt en hundralapp idag. Oculus Rift som blir tillgänglig i butiker i slutet av mars (ej inom EU än tyvärr) och som bokstavligen sopar mattan med allt som tidigare funnits ligger på $600 (ca 7000:- till Sverige).

Det kommer att ta ett par år innan VR-verktyg kommer att ersätta den klassiska modellen med planlösningar, men när VR låter designers och kunder designa tillsammans och lätt göra ändringar med ett musklick i stället för ineffektiva utvärderingsprocesser fram och tillbaka, handlat frågan mer om vem som kan stå emot?

Virtuell verklighet har också phoca_thumb_l_img_3191rpotentialen att få utjämningseffekter med demokratiska värden. Tänk dig en lokalvårdare eller byggnadsarbetare som jobbar på en skola och som sätter på sig en VR-hjälm, och direkt ser misstag och konstruktionsfel utifrån ett faktiskt arbetsmoment, som annars gått helt obemärkt förbi en projektledare. Tänk dig vidare när debatt uppstår över dyra offentliga projekt (Tänk Stockholm och Slussen…) där förtroendevalda och medborgare istället enkelt kan använda Google Cardboard för att stiga in och testa den föreslagna miljön inför offentliga möten eller omröstningar.

Detta är en av grundstenarna bakom varför jag personligen tror VR är nästa stora datorplattform inom den flesta områden. När du dessutom kompletterar ovanstående med sociala funktioner där du upplever och utforskar tillsammans med andra, finns det absolut ingenting som kan stå emot i längden.

Källa: startribune.com