Solis VR gör VR till ett viktigt inslag inom äldrevården - Immersivt / VRSverige

Nyfiken på våra företagstjänster? Kolla in events, workshops, föreläsningar om VR/AR här! »

Solis VR gör VR till ett viktigt inslag inom äldrevården

Gear VR fungerar som ett kostnadseffektivt och trådlöst alternativ

VR för den äldre generationen

Australiensiska utvecklaren Build VR har testat sin app, Solis VR, på mer än 60 äldrevårdsfaciliteter runt om i hemlandet. När de startade för 18 månader sedan hade de en testgrupp på 12 personer, varav några var dementa. “Resultaten var helt fantastiska. Det förde in en helt ny energi i rummet och satte igång en dialog med de äldre om deras livserfarenheter”, säger Marc Pascal, en av initiativtagarna till projektet. ”Några i personalen rördes till tårar av upplevelsen att se sina patienter blomma upp efter VR-erfarenheten. Och efter mer än 300 demonstrationer med boende kan jag säga att jag ser VR som en självklar del i äldrevårdens framtid”.

Ett sätt att motverka isolering

Eftersom att appen och Gear VR för det mesta är hands-free, så är tröskeln för ingång väldigt låg. Patienterna kan välja mellan ett antal olika scenarion, t ex en lugn kanotfärd nedför en flod eller repellering nedför ett berg. Solis VR introducerar således en upplevelseintensiv möjlighet för eskapism i en vardag som alltför ofta blir tråkig rutin med lite variation. Och då appen har stöd för att spegla bilden till en extern skärm eller TV, så kan vårdpersonal och familjemedlemmar se samma som patienten ser, och engagera sig i upplevelsen.

Just nu pågår dialog med ett stort sjukhus i Kalifornien om att köra en test där under sex månader.

Vårdinstitutioner kan, via utvecklarens hemsida, hyra Solis VR i 30 dagar för att se om det passar just deras verksamhet. De har också ett initiativ kallat ”Give Solis”, där man via hemsidan kan rekommendera en vårdinrättning att få låna Solis VR under ett par veckor, för att sedan skicka vidare testkitet till nästa nominerade på listan.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

About the author

Gorm Sundberg

Leave a comment: