VR-Nytt: 13 industriledare tänker till om VR. 11 nya spel för Playstation VR och hur 5G kan förbättra VR och 360-streaming

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I dagens VR-Nytt läser du om vad 13 kända industriledare tycker om VR. Desutom får du en inblick i hur 5G tekniken kan hjälpa VR och 360-streaming att bli bättre. 

I denna artikel får du höra vad 13 välkända investerare, CEOs och grundare har att säga om VR, AR och framtiden 

Augmented och Virtual Reality (AR / VR) går mot ett rekordår när det gäller investeringsmöjligheter. Finansiering av VR/AR projekt under 2016 har redan överträffat förra årets siffror med över 85% . En stor del av boomen under 2016 kan tillskrivas det mycket hemliga AR-projektet Magic Leap, vilket drog till sig massiva $793M under serie C rundan i februari. För att förstå hur stämningen ser ut där ute, tittar vi på perspektivet från en rad olika investerare och industriledare, som sträcker sig från Silicon Valleys spelchefer till Hollywoods filmskapare. Häng med!

1. Kevin McCarthy, CFO för Xbox på Microsoft

KMccarthy

Videospel har länge setts som en av huvudtillämpningarna för virtuell verklighet, ända sedan VR-industrin första stapplande år på 70-, 80- och 90-talet. Microsoft, en branschledare inom båda områden, ryktas arbeta på en ny VR-produkt för Xbox One.  Här är det en nyckelchef på Microsoft som kommenterar behovet av en stor viral spel-succé innan de allra största datorspelsutvecklarna vågar hänga på.

”När det gäller VR, har de allra största förlagen ett kyckling eller ägget-problem. Dom vill sällan göra stora satsningar på alla plattformar innan dom ser dragkraften tydligt. Så jag tror att med VR kommer vi se en mycket mer indiedominerad utvecklarstil som göra spel tills konceptet är mer bevisat. Jag tror att det i slutändan kommer krävas en riktig spelhit för att kickstarta VR-industrin på allvar innan alla stora spelutgivare hakar på trenden.” 


2. John Hanke, VD för Niantic Inc.jhanke

Så gott som helt okänd för bara några veckor sedan, har nu Googles spinoff Niantic snabbt tagit världen med storm efter de sanslösa framgångarna med Pokémon Go, deras platsbaserade AR spel som produceras i samarbete med Nintendo, som äger Pokémon namnet.

”Det finns naturligtvis detta fantastiska Pokémon element, men egentligen handlar det om att förbättra din upplevelse av att gå ut på promenad eller göra något nytt och kul med vännerna. Jag tror AR är något som kan komma att blir något som är med oss hela tiden, som vi kan använda under dagen och egentligen i allt, från shopping till underhållning och till sociala interaktioner. Även dating. De är alla saker där AR-upplevelser kommer utvecklas från de vi har på mobiltelefonerna i dag. Dom kommer bli mer integrerade med våra beteenden, om man så vill, och göra de saker som vi människor gör ännu bättre.”


3. Peter Jackson, Oscarbelönad producent, regissör och manusförfattare Sir_Peter_Jackson

Den hyllade regissören av ”Sagan om Ringen” sitter i en rådgivande expertgrupp som stöder AR-startupen Magic Leap och är helt inställd på att producera innehåll för det nya mediet.

”Denna blandade verklighet (Mixed Reality) inte är en förlängning eller förbättring av 3D-filmer. Det är något helt annat. När du kan skapa en illusion av föremål och platser vart du vill, kan du skapa nya underhållningsmöjligheter”


4. Michael Yang, vd på Comcast Ventures

Michael_Yang-large

Comcasts företagsutveckling har nyligen investerat i VR-startups som AltSpaceVR, NextVR och Baobab Studios .

”När de stora aktörerna som Google, Facebook, Microsoft, Samsung och Sony kommer in, ger det stabilitet och självförtroende åt hela VR/AR-industrin, och talang kommer att strömma in. Det gör affärsmöjligheterna långt mer intressanta”


5. Thomas Gewecke, chief digital officer av Warner Bros.

En av Hollywoods sex stora filmstudios, Warner Bros, T Geweckesamarbetar med contentskaparen OTOY för att skapa en VR-upplevelse på Batman varumärket.

”Det är inte alls orealistiskt att tro att det finns tiotals miljoner AR och VR-enheter på marknaden under de närmaste åren. De kommer ha en betydande marknadspåverkan på verkliga konsumenter runt om i världen som nu får förmågan att uppleva helt nya typer av underhållningsinnehåll”


6. Thomas Tull, vd för Legendary Entertainment

Thomas_Tull_SDCC_2014

Legendary Pictures har slagit sig samman med Google för att hjälpa till att skapa en Google Cardboard-upplevelse till fimerna Warcraft och Crimson Peak. Tull har personligen investerat i Magic Leap tillsammans med Legendary Entertainment i serie B rundan.

”Vad som får mig upphetsad om VR är inte så mycket att spela videospel eller titta på filmer i en virtuell miljö, utan VR är ett helt annat sätt att uppleva saker på. Det berättar och levererar på en önskan som uppfylls oavsett om du lotsa en Jaeger från Pacific Rim eller flyger en Gryphon över Azeroth”


7. Shigeru Miyamoto, kreativt geni på Nintendo och skaparen av ”Donkey Kong”, ”Super Mario Bros.”, och ”The Legend of Zelda”Shigeru_Miyamoto_GDC_2007

Under det senaste decenniet innan Pokémon Go har Nintendo varit mycket försiktiga med att expandera sina spel på ny teknik som smartphones och surfplattor, av rädsla för att en sådan åtgärd kommer att sänka kvaliteten på deras spel. En rad rykten säger att Nintendos kommande konsol kommer ha egen VR-teknik anpassad speciellt för en yngre publik, men enligt Nintendos Shigeru Miyamoto vill företaget även ta hänsyn till många av de farhågor kring VR-användning bland ungdomar.

”På Nintendo fortsätter vår forskning om VR, och vi tittar på utveckling med ett fokus på hur våra nuvarande kärnprodukter skulle kunna spelas under en relativt lång tid. Vi undersöker även om det går att ta våra längre (tidsmässigt) spelupplevelser och göra dessa kortare, och hur man kan eliminera den risk som långvarig användning kan skapa. Vi tittar också på hur vi kan ge en förälder kontrollen på hur deras barn använder en VR-enhet”


8. Phil Chen, managing partner på Presence Capital

Presence Capital lanserades i slutet av 2015 som det phil chenförsta AR/VR-fokuserade riskkapitalbolaget, efter att man skapar en fond på $10M och med den investerat i Harmonix Music Systems, Baobab Studios, och Translate Abroad/Waygo

”Vi tror att det finns en lucka i finansieringen för VR-utveckling på tidig nivå, mestadels med anledning av att VR- och AR-marknaden inte har definierats klart ännu. Nu när marknaden börja bli alltmer redo är det viktigt att de nystartade bolagen som kommer in på marknaden kan visa värde”


9. Heather Bellini, enhetsledare inom telekom och mediatech på Goldman SachsH bellini

Heather Bellini som jobbar med ny teknik på Goldman Sachs förutspår att VR/AR-marknaden kommer att vara värt $80B redan om 10 år.

”Även om många idag tänker på VR som något som i första hand är tänkt som något för hardcore gamers, kommer VR att börja påverka allt fler sektorer som berör alla människor varje dag. Till exempel, i stället för att behöva gå och se 50 lägenhets- eller husvisningar tillsammans med en mäklare en helg, skulle du istället kunna kunna sätta på dig ett par VR-glasögon på din fastighetsmäklares kontor och sedan göra en virtuell genomgång av alla boendeformer du är intresserad av. Kan du eliminera 30 av de 50 redan där kan du spara enormt mycket tid”


10. Reggie Fils-Aimé, VD för Nintendo AmericaReggie Fils Aime

Nintendos främsta talesman i USA anser att de nuvarande VR-produkterna inom videospelsindustrin fokuserar för mycket på tekniken och inte upplevelsen av att spela.

”Vi har kunskap om tekniken, och vi har experimenterat med detta under en lång, lång tid. Vad vi tror är att för att denna teknik ska lyckas måste den göras roligt och social. Av det jag sett hittills, är det inte roligt eller socialt än. Det är bara teknik” (Buu! reds anm.)


11. Mark Zuckerberg, vd för FacebookMark_Zuckerberg_em_setembro_de_2014

Företaget har listat AR/VR, tillsammans med artificiell intelligens och global Internet-anslutning, som de viktigaste fokusområdena i sin senaste 10-års utvecklingsplan.

”När vi kommer till den punkten att alla i världen äger AR/VR glasögon kommer en rad saker som vi ser som fysiska objekt, tex tv, bara bli en app i någons appstore. Det kommer att ta lång tid, men detta är den vision och mål som vi vill komma till”


12. Sunny Dhillon, vd på Signia Venture Partners

Sunny Dhillon

Enligt Mr Dhillon, ligger den tekniska kvaliteten på VR/AR-spel, som Pokémon Go, på en väldigt låg nivå, jämfört med hur det kommer se ut om ett par år.

”Jag tror att just Pokémon Go egentligen gör AR en björntjänst när det marknadsförs som just ett AR-spel, men samtidigt sätter det ribban för att engagera in allmänheten och göra introduktionen till AR enklare. Riktiga AR-applikationer och spel kommer i och med att system som Microsoft HoloLens, Magic Leap och Google Tango lanseras på allvar. Verkligt coola, engagerande och interaktiva AR/VR-upplevelser är fortfarande under utveckling och jag är personligen beredd att vänta på bra grejer, snarare än omfamna halvfärdigt skräp längs vägen”


13.  Graeme Devine, kreativ chef och vice VD för spel, appar och erfarenheter magiska Leap

graeme

Som spelchef på  Magic Leap har Gaeme en optimistisk syn på Mixed Realitys potential som ett socialt verktyg. Han beskriver framgångsrika produkter efter det han kallar ”Five mile rule” Dvs saker som du skulle gå tillbaka hem och hämta om du glömde dom på morgonen. Smartphones är en av dom såklart, men vad annat? Din Apple watch? Skulle inte tro det. Med Magic Leap vill han att vi aldrig ska vilja lämna det hemma.

”Jag tänker på engagemang i världen idag. Och hur tilltrasslat det är att människor inte längre vill leva i nuet.” Devine målar upp en bild av en rockkonsert, där alla i publiken håller upp sina smartphones för att ta ett foto. Detta, menar han, är fruktansvärt, ”De tittar på en fyratums skärm när de är på en livekonsert”


11 nya spela och VR-upplevelser för Playstation VR

Sony Interactive Entertainment (SIE) PlayStation VR Asia Conference var inte en storslagen eller bombastisk tillställning på något sätt, och ganska liten i jämförelse med Sonys övriga presskonferenser på GDC (Game Developers Conference) och E3 (Electronic Entertainment Expo) tidigare i år.  Men det fanns en hel del intressanta nyheter för asiatiska Playstations VR-fans, där pris och datum presenterades. SIE passade även på att berätta om en rad VR-upplevelser som skapats av lokala utvecklare.

Hela elva nya titlar introducerades , varav de flesta var helt nya:

 • Ace BananaPlayStation VR Kina
 • MIXIP
 • Kill X VR
 • Weeping Doll
 • Pixel Gear
 • Dying Reborn
 • Phantom World.
 • Stifled
 • O! My Genesis VR
 • The Occasional Encounter
 • Unearthing Mars

SIE gick inte in på speciellt mycket fler detaljer än så. Det saknades även en indikation på om dessa projekt möjligen kan få en världsomspännande lansering, eller om de enbart kommer att vara för den asiatiska marknaden.

På E3 gjorde Sony klart att över 50 tv-spel kommer släppa för PlayStation VR innan året är slut.


5G ger VR mer bandbredd

En av de stora tekniska utmaningarna för VR de kommande åren är bandbredden som behövs för skicka ut innehåll till användarna. Förra veckan skrev vi om adaptiv streaming – ett sätt för att visa endast det VR-användaren faktiskt ser och inte det som finns bakom en i en 360-film. Detta innebär att storleken på innehållet minskar betydligt.

Ett annat sätt är att minimera datatrafiken är att flytta hög upplösning till endast det användarens ögon fokuserar på. Tekniken kallas för ”Foverated rendering”.

Men den stora förändringen i samhället de 5g-infographickommande åren blir dock en ny kommunikationsstandard som kallas 5G. Det leder till signifikant ökade nedladdningshastigheter men ger även lägre fördröjning på datatrafiken (mindre latency).

5G spås bli 50-100 gånger snabbare än dagens 4g som idag kommer upp till ca 300 mbit/s på vissa platser. Samsung har redan hävdad att man fått upp 5G i 7,5 GBits, och kinesiska Huawei rapporterade 3,6 Gbits i ett större fälttest. Ett universitet i England har lyckats få upp 5g till 1Tbit/s, dock ska det sägas att det gjordes i labbmiljö.

Facebook tror på VR

Oavsett vad blir hastigheterna blir så kommer det bli så pass mycket bättre och klart påverka hur VR-innehåll används jämfört med i dag och därmed skapa oanade möjligheter.

The Telegraph som nyligen intervjuade Mark Zuckerberg om tekniken säger så här:

”5G, the next generation of mobile(AP) IT12-MWC-022316-AP Facebook CEO Mark Zuckerberg gestures during the Samsung Galaxy Unpacked 2016 event on the eve of this week’s Mobile World Congress wireless show, in Barcelona, Spain, Sunday, Feb. 21, 2016. (AP Photo/Manu Fernadez) broadband, is expected to become widely available by 2020, and will be around 50 times faster than 4G. This will make it possible to download a two-hour film in a single second. Zuckerberg said he hoped that virtual reality would be one of ”the killer applications of 5G.

Där 3g handlade om bilder och gsm, 4g handlade om media, kommer 5g standarden handla om HD-streaming, VR och stabilitet för IoT. Eller kanske helt nya format som vi inte sett än.

Vad kommer 5g att göra för VR?

 1. 5g kommer räcka till bra när man behöver streama VR- och AR-upplevelser. Det kommer tillåta nedladdningar av hd-filmer på ett par sekunder.
 2. Low latency innebär betydligt snabbare kommunikation. 1 ms fördröjning istället för 75-100 ms som idag med 4g. Det gör kommunikation extremt snabb utan att behöva vänta på att kommunikation mellan användare och server etableras. Detta gör extremt responsiva kommunikationer för exempelvis distansoperationer i VR och onlinespel.
 3. Prioritering av data. Network-slicing, gör att olika typer av trafik rankas olika och ser till att viktig prioriteras över sånt som inte är lika bråttom. Exempel för detta är multiplayer-spel och kommunikation inom social-VR som inte får lagga efter.
 4. 5G kommer också leda till en ihopslagning av många tidigare tekniker, och kan enkelt ersätta wifi, gsm, 3g utan att användaren behöver fundera på vilken uppkoppling man har.

EU vill ligga i framkant när det gäller 5G

EU arbetar med sina allra största projekt i något man kallar digitala flaggskepp som samlar mycket stora satsningar. Ett av dessa är att ta fram 5G och ge Europa en ledarroll i utrullandet från och med 2020. De tar fram en kommersiell plan tillsammans med en rad olika aktörer varav många svenska företag är med bl.a. Ericsson, Tele2, Telenor och Telia.

Vi på VRSverige tror att Sverige kommer bliercisson_buss_5g ett av länderna som rullar ut 5G snabbast vilket kommer bidra till att nya startups får det än enklare att bli framgångsrika inom VR och AR. I början av 2017 börjar större test och mellan 2018-2020 kommer 5g bli kommersiellt gångbart där minst en stad i varje medlemsland har 5g på plats. I Sverige tror vi att det blir Stockholm.

Redan nu har EU föreslagit att en fond ska skapas på en miljard Euro, för att hjälpa nya företag som utvecklar 5g-teknik och 5g-applikationer.

Satsningen från EU är en del i att skapa en digital marknad inom EU som låter medborgare använda datanätverk utan att behöva betala dyra roamingavgifter. Detta görs för att digitalt realisera EUs 4 friheter – Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!