VR-Nytt: AR-patent från Nike, Samsungrykten, Trials on Tatooine och Mr. Robot

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I dagens nyheter pratar vi om att Nike nu tar patent på kläddesign i AR, Nya rykten kring Samsungs nästa VR-headset har uppstått. Dessutom får du en snabbrecension av Starwars: Trials on Tatooine och tips på en Mr. Robot 360-film som bara kan ses imorgon på Within.

Nike tar AR-patent för design av kläder

Nu ger sig även Nike in i VR/AR branschen. Det visar sig att företaget har jobbat med teknologin under minst två år.

Den klassiska sportföretaget har nyligen beviljats ett patent för ett nytt AR-system där man med enklare och bättre metoder kan designa kläder. Enligt patentansökan kan man som designer modifiera klädesplagg med hjälp av en headset. Nike beskriver systemet som  “a proxy located in a real-world environment”. Vi gissar att detta betyder att man exempelvis kan skapa en virtuell design ovanpå en verklig sko. Och där du kan designa egna mönster och logotyper.

Nike

På den något knapphändiga bilden syns vad det hela går ut på. Med hjälp av en penna kan användaren välja från en mängd olika stilar och alternativ i en meny. Designern ritar i exemplet en stjärna och kan sedan välja färger och mönster, på vad som verkar vara en verklig sko. I den andra bilder används samma teknik för att designa en egen t-shirt.

Sammanfaller med HoloLens

Nike 2

Att Nike ansökte om detta patent redan 2014 är inte speciellt förvånande. Tiden sammanfaller med Microsofts lanserings av AR-enheten HoloLens. Och om patentet blir till en riktig produkt kan en app som använder sig av teknologin lätt göras på en HoloLens eller Magic Leap.

Frågan kvarstår är om detta patent är avsett för konsumenter eller om det är något Nike vill använda internt i sina designteam? Om vi för en stund gissar på det förstnämnda, där man kan designa sina egna kläder, skulle givetvis kostnaden för klädproduktionen bli hög, men det är definitivt en intressant användningsområde att följa i framtiden.


RYKTEN: Är ”Odyssey” namnet på Samsungs nya Daydream VR-Headset?

Samsungs framtida planer för VR är fortfarande höljt i viss mystik. GearVR finns och går enligt de flesta experter som tåget, det vet vi. Men hur ser det ut framöver? Vilken position tar Galaxy Note 7? Och när Samsung desutom gått ut med att man ska lansera en Daydream-certifierad telefon inom kort, vilken blir det? Och ska man ha två konkurrerande headsets när GearVR går så pass bra som det verkar göra? Frågorna är många.

Redan i april ryktades det att den koreanska elektronikjätten arbetade på att ta fram sitt eget mobila VR-headset som då skulle bli helt oberoende från det tidigare samarbetet (GearVR) med Oculus. Någon ny info har egentligen inte kommit sedan dess, men ett par patentskydd för nya logotyper och namn startade igår rykten om vad Samsung egentligen håller på med.

Samsung Varumärken

Holländska fansiten Galaxy Club hittade nyligen tre nya varumärkesansökningar som Samsung lämnade in förra veckan, och dessa kan mycket väl ha att göra med en möjlig framtida produkt. Den mest uppenbara kopplingen är givetvis den nya ”VR” loggan som syns på bilden. Samma dag lämnade man också in termen ”Odyssey” och även om man inte anger VR som specifikt varumärkesområde, är dom listade tillsammans under beteckningen ”Wireless headset” vilket är grunden till dessa rykten.

Namnet på Samsungs headset?

Långsökt kanske, men det är som sagt en högst intressant tid för mobila VR-headset just nu. Eftersom Samsung klargjort att att man kommer lansera en Daydream-certifierad telefon inom kort kanske Odyssey helt enkelt är Samsungs egna Daydream-klara headset?

Det känns klart logiskt, då det vore väldigt konstigt om företaget skulle starta ett tredje mobilt VR-ekosystem som konkurrerar de två andra (GearVR/Cardboard) som Samsung redan stöder. Om så är fallet, kan vi även räkna med att Samsung också levererar med en rörelsekänslig handkontroll med varje headset. En del av Googles Daydream-certifiering kräver just detta. Intressanta tider framöver!


Star Wars: Trials on Tatooine får blandat betyg

Efter några dagars väntetid finns nu Star Wars: Trials on Tatooine äntligen tillgängligt på steam. Förväntningarna från både StarWars- och VR-fans har givetvis varit skyhöga, då detta är den första smakbiten på en riktig Starwars upplevelse i VR. Och med skyhöga förväntningar, dessutom på experimentell teknologi,  kommer ofta blandade reaktioner. Så även här.

Attackerade Tie-Fighters i StarWars:Trials on Tatooine
Attackerande Tie-Fighters i StarWars: Trials on Tatooine

Efter det att spelet gick att ladda ner i går eftermiddag, började steamsidan direkt att fyllas upp med negativa recensioner. Trots att demon är gratis att ladda ner var många besvikna ändå. Speldemon består just nu av ca 10 minuters speltid totalt och har fortfarande en del visuella problem. Många tycker att det är alldeles för kort och kommentarer som ”demon tar länge tid att ladda ner än att spela”. Och ”Det är inte så ofta en gratistitel får en dålig recension från mig men nu är det dags” fanns överallt bland recensionerna.

Jo då, Starwars känslan finns där

Ljussabel i VR i Starwars? Yes please
Ljussabel i VR i Starwars? Yes please

Eftersom jag just spelade igenom demon själv kan jag säga den är långt ifrån perfekt ännu. Men som experimentell demo, trots rejält dålig grafik i vissa lägen är det svårt att inte se potentialen av VR kombinerat med Star Wars.

Även om demon är kort, så har den en klar story där du får visserligen enkla, men trovärdiga uppgifter att utföra.

Stunden då Millennium Falcon kommer inflygande i början av demon, för att landa framför fötterna på mig är det klar gåshud på armarna. Det är svårt att låta bli att inte le, för du känner verkligen potentialen av StarWars-miljön. I slutet får du tag i en ljussabel och kan switcha på/av den med Vive kontrollen. När du känner vibrationerna av lasern i handen och aktivt kan parera skott från attackerande stormtroopers, ja då är i alla fall jag helt såld.

Fixar Lucasfilm/ILMxLAB bara till en del visuella problem kommer detta att bli en given demo på kommande event, det kan jag lova.

I skrivande stund har nu demon en klar positiv utveckling med 247 användare som rankar demon högt, mot 50 som inte tycker den är så bra.


Skaparen av ’Mr. Robot’ gör ny 360-film som kommer streamas till alla headsets under begränsad tid

 

Nu får ni Mr. Robot-fans lyssna lite extra. Imorgon kommer en exklusiv 360-upplevelse finnas att kolla på om ni har tillgång till en Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR eller Google Cardboard. Filmen släpps på imorgon torsdagen den 21 juli.

Entertainment Weekly rapporterar attFoto med tillstånd av USA Network 360-filmen, som är en 12 minuter lång prequel till den populära TV-serien, kommer att kretsa kring en bortglömd händelse som Elliot hade med sin tidigare flickvän/knarklangare Shayla.
Enligt USA Network kommer filmen finnas tillgänglig under en mycket begränsad tid och ”omedelbart tas bort från appen Within efter det att den premiärvisats” Så vill man se den gäller det att passa på imrgon. Filmen är skriven och regisserad av Mr. Robot-skaparen Sam Esmail och produceras av  Here be dragons, och du kan se den i 360 via Within (fd VRSE) imorgon 21 juli.  För att få tag i Withinappen går du till  with.in  och hämta den versions som passar för din VR-enhet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!