WebVR – Snart kommer VR direkt i din browser

WebVR vinner snabbt ny mark; i förra månaden träffades de största aktörerna inom browserutveckling för att diskutera vägen framåt för VR på nätet på workshopen ”W3C on Net & Digital Actuality”. Där sa Google att de har närliggande planer på att släppa en publik version av Chrome till Android med stöd för WebVR 1.1.

WebVR är en utvecklingsstandard för att kunna leverera virtual reality-innehåll sömlöst från webbläsare. Den håller gradvis på att sammanställas till en sammanhängande uppsättning tips, standards och ”best practices” med målsättningen att få kompatibilitet för webvr-innehåll över en skrämmande mängd olika webbläsare och vr-system, alla med lite olika kapacitet och förutsättningar.

De största aktörerna jobbar på WebVR-standard

För ett par veckor sedan så samlades medförfattarna till  utvecklingsdokumentet WebVR Spec för en tvådagarskonferens i San Jose, med representanter från alla de tyngsta branschaktörerna, som Mozilla, Google, Samsung, Microsoft, Oculus och The Khronos Group för att gå igenom den senaste utvecklingen och tankarna kring WebVR’s ekosystem.

Det var där Megan Lindsay, WebVR Product Supervisor på Google, berättade att hennes företag jobbar mot en publik release av webbläsaren Chrome för Android med stöd för den senaste WebVR 1.1-specifikationen.

VR direkt i Chrome kommer 2017

Lindsay sa att Google planerar att släppa en beta i december, med en stabil launch planerad för januari 2017.
Att WebVR skulle finnas inpackad i deras officiella release indikerar att samma uppdatering kommer följa med Chrome-appen som alla Androidanvändare har tillgång till via Google Play. Lindsay säger att företaget först och främst riktar detta mot Daydream, så det är ännu oklart om uppdateringen från första början kommer att addera WebVR-funktionalitet till alla kompatibla telefoner, eller om det mer sannolikt kommer att begränsas till de som skaffat Googles nya Pixel-telefon och ett Daydream-headset. Men, oavsett om det händer nu eller lite senare så innebär tillägget på sikt att alla människor som använder Chrome också kommer att ha tillgång till WebVR-funktionalitet, och den har, via Android, laddats ned mellan 1 och 5 miljarder gånger.

 

chrome-vr-browser

Det skulle i sådana fall betyda att webläsaren skulle vara kompatibel med material som tagits fram enligt WebVR 1.1-standarden, vilket skulle tillåta användare att enkelt kunna stoppa in sin mobil i en Cardboard, Gear VR eller Daydream, och sedan snabbt kunna navigera mellan olika webvr-material direkt via webläsaren, utan att behöva gå via separat utvecklade appar.

Lindsay sa också att arbete pågår med att få in WebVR i Chrome för Windows, med stöd för Oculus Rift och HTC Vive, och ser en begränsad release i Q1 januari, med en full release senare under året.
Google jobbar också på Chrome ‘VR Shell’, ett skal som enkelt ska kunna konvertera existerande 2d-material på nätet till något som kan konsumeras i webvr. Detta kommer också att rullas ut gradvis på olika plattformar under 2017.

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *