CES2017: Första testet av Lenovos VR-headset för Windows Holographic

RoadToVR fick igår möjligheten att testa Lenovos nya VR-headset som utvecklats i samarbete med Microsoft. Dessa VR-glasögon sägs vara förvånansvärt lätta och dessutom billiga. Här kommer ett utdrag ur testet.

Med en Playstation VR-liknande huvudanordning lägger Lenovos nya VR-headset vikten på helt rätt ställe. Tekniken som mer liknar ett par svetsarglasögon gör att vikten förflyttas till pannan istället för att pressas mot ansiktet som ett par skidglasögon. Det gör inte bara produkten väldigt bekväm, utan öppnar även upp för en praktisk flipup-funktion som gör livet så mycket lättare för den som använder enheten.

Flip-Faktor blir en viktig del

När du sätter på dig ett VR-headset är det inte sällan som man inser att man måste ta av det igen för att ställa in eller rätta till något i omgivningen runt om dig. Kanske är det handkontrollen som måste hittas eller ett par hörlurar som måste jackas i. Och ringer mobiltelefonen, ja då måste du ut ur VR-glasögonen snabbt. I slutändan väljer du ofta att helt enkelt ta bort headsetet när du bara ”måste” göra något utanför VR.

Vid testet hittade man en praktisk funktion som vi hoppas få se på fler headset framöver. Det är helt enkelt det bästa, skönaste och mest praktiska sättet att ha på sig VR-glasögon. Men samtidigt inget form av rocket-science direkt. Utan bara ett enkel gångjärn som låter dig fälla upp och ner dina VR-glasögon.

Design och passform

Prototypen man fick tag på var tyvärr icke-funktionell (bara en attrapp), men den formgivningen verkar förvånansvärt mogen. Den bakre delen av huvudbandet hade en spännare liknande den som finns på PSVR för att säkerställa att headsetet sitter tight. Jämfört med andra headset där ute är Lenovos VR-headset förvånansvärt litet. Det liknar mer Samsung Gear VR i storlek än PSVR eller Vive. Passformen är bekväm, men då det bara är en icke-fungerande prototyp kommer säkert vikten öka när alla komponenter är på plats.

Lenovo VR
Lenovo VR

Lenovo VR har inte inbyggt ljud

Tyvärr har VR-headsetet inte inbyggt ljud som Oculus Rift har, utan du måste koppla till dina egna hörlurar. Oavsett vilka du väljer att använda måste du ansluta dom till en vanlig 3,5mm hörlursuttag som sitter längst ner på headsetet. Vad vi kan se så verkar det vara en ganska konstig plats för detta uttag, eftersom det betyder att  du kommer ha en sladd dinglande där du har dina händer.

Kameror och anslutningar

Nu kommer vi till det som är en av huvudattraktionerna på det Microsoft-utvecklade headsetet. Tack vare de två kamerorna på framsidan har Lenovo VR det som kallas ”inside-out tracking” och det gör att du till skillnad från HTC Vive och Oculus Rift inte behöver ha externa kameror eller laserpekare. Denna teknik är något allt fler VR-glasögon kommer ha framöver då det avsevärt förenklar användande för slutkonsumenten. Däremot behöver du fortfarande ansluta en HDMI och USB-kontakt mellan dator och headset. Vid testet verkar Lenovo fortfarande försiktiga med att berätta allt för mycket om hur den färdiga produkten blir exakt, men man har sagt att Lenovo VR använder dubbla 1440 × 1440-skärmar, vilket toppar upplösningen i alla de tre andra pc-baserade VR-glasögonen Rift, Vive och PSVR. Det är också oklart om de främre kamerorna kommer att användas för något annat än positionsspårning.

Lenovo VR
Lenovo VR

Linser och (brist på) justeringar

När det gäller linserna så är det svårt att avgöra kvaliteten än så länge. Vid testet fick man inte inspektera dom närmare och det är möjligt att Lenovo fortfarande utvecklar dessa aktivt. . Dock verkar de inte vara Fresnel linser, vilket gör att vi förmodligen inte kommer se de ljus-artefakter som kan ses i både Vive och Rift. Mellan linserna finns en vanlig infraröd sensor som känner av när du har på dig headsetet, vilket gör att skärmen stängs av automatiskt när du tar av dig det.

Lenovo har ännu inte tillkännagivit något releasedatum för sina VR-glasögon än, men har sagt att priset kommer hamna på mellan $ 300 och $ 400. Från vad vi har sett hittills verkar dessa VR-glasögon lovande, men det verkliga testet kommer först när vi får får tag i produkten själva.

Länk till hela testet hos RoadToVR

Bilder i artikeln kommer från Engadget, RoadToVR och Androidheadlines

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!