Daniel Kemppi, Sveriges främsta VR-pedagog inom barn- och äldreomsorg

“Det fungerar inte att bara komma in som tekniknörd. Det krävs att du som pedagog har en närvaro och att du som person kan lyssna in brukaren”. Daniel Kemppi är pedagogen med fokus på VR. På daglig basis arbetar han med att ge sjuka barn och äldre ett välbehövligt miljöombyte och stimuli. Immersivt träffar Daniel för ett samtal om VR som verktyg i vården, smärtpatienter och virtuella fiskeäventyr.

Hej Daniel! Du är en av Sveriges första VR-pedagoger inom barnomsorg och äldrevård. Vad är det exakt du gör?
– Jag arbetar som så kallad VR-pedagog och har de tre stora barnsjukhusen här i Stockholm som arbetsplatser, alltså Astrid Lindgrens sjukhus i Solna och Huddinge samt Sachsska på Södersjukhuset. Detta gör jag med kulturstöd från Stockholms Läns Landsting. Som pedagog samarbetar jag med Solna och Huddinge lekterapi genom pedagogiskt resurscentrum. Jag tar hand om rörelsehindrade och sjuka barn. Via virtuell verklighet får barnen möjlighet att för en stund byta sin miljö. De som är under behandling kan inte lämna sjukhussängen. Då kommer jag in, riggar upp den tekniska utrustningen med laptop, rörelsesensorer, handkontroller samt mask och låter barnen testa.

”Med VR-masken på glöms alla smärtor bort”

Vilka virtuella miljöer erbjuder du?
– Det är allt mellan himmel och jord. De kan få upptäcka havsdjupet eller historiska platser som Egypten och Antika Rom. De kan besöka rymden eller dyka ner i vår människokropp bland nerver och blodomlopp. Det finns interaktiva upplevelser. Med hjälp av handkontrollerna kan du testa på att måla, skapa musik eller spela rytmspel. Det finns upplevelser för alla åldersgrupper.

Bonus: Missa inte vårt videoreportage om Daniels jobb med VR i äldreomsorgen: 

Vad är ditt grundsyfte som VR-pedagog?

–Huvudsyftet är att ge barnen ett välbehövligt miljöombyte. Det finns de som vistas här för jämnan. Med hjälp av VR kan de få se nåt annat. För en timme släpper de taget om verkligheten. Tekniken fungerar även som distraktion. Det finns barn med märkbara smärtor samt barn som är rörelserädda. Trots doktorns godkännande vågar de inte vrida på nacken. Men med VR-masken på glömmer de bort att de har ont och kan lämna rädslan därhän.

På hemmafronten experimenterar Daniel mycket med VR-teknik

Häftigt. Finns det studier som stödjer teorin om VR som effektivt verktyg för smärtlindring  och som motivator för att aktivera rörelseförhindrade personer?
– Absolut. Det finns mycket forskning som pekar i den riktningen och av egen erfarenhet vet jag att VR fungerar som motivator till att få barn att röra sig mera. Jag hade en tjej här. Låt oss kalla henne Sofie. Hon var en rullstolsburen smärtpatient på lekterapin. Hon bad mig komma till hennes rum och ta med mig VR-utrustningen. Jag visste då ytterst lite om Sofie och hennes sjukdomsbild och jag tänkte – “ En rullstolsburen. Bäst att välja ett spel där man kan sitta ner”. Men hon ville röra sig och förklarade för mig att hon visst kan ta några enstaka steg. Så blev det. Jag satte igång Tilt Brush, ett målarspel som kräver viss kroppsrörelse. Sofie fick mersmak och ville genast testa nåt annat. Beat Saber är ett rytmspel där man med lasersvärdet som vapen slår sönder kuber som i takt med musiken kommer emot en.

LÄS MER: Såhär används VR för smärtlindring

”Flickan slaktade kuber som att hon inte gjort annat”

I uppemot en timmes tid körde hon och vann till slut på högsta svårighetsgrad. För att bemästra Beat Saber krävs att du är en aktiv person. Jag var mållös. Senare samma dag kom hennes sjukgymnast förbi mig på lekterapin. Jag berättade om flickans bravader. Som svar sa hen “ Vet du vad hennes träning per vecka är? Att gå 300 meter här på sjukgymnastiken. Alltså en korridor tur och retur. Och hemma rör hon sig knappt alls”. Detta exempel visar med all önskvärd tydlighet vilken motivator till att röra sig VR kan vara. Efter det var det fler sjukgymnaster som snappade upp VR-tekniken och som själva ville börja använda den i sin egen verksamhet.

Daniel som digital avatar i Facebook Spaces sociala VR-app.

Intressant. Hur har responsen överlag sett ut?
– Den har varit positiv. De intuitiva och nyfikna barnen hajar genast hur man kan anamma tekniken. Själv är jag ingen behandlare. Utan mitt uppdrag är att  komma med lek och kravlöshet. Jag erbjuder något nytt och spännande som ytterst få barn där hemma har tillgång till. Vi gör det dom vill. Det är av högsta vikt att verksamheten behovsanpassas utifrån barnets egen vilja.  

I hear you. Vad är mest givande med ditt arbete?
– Att få komma med glädjen och att få stor uppskattning för det man gör. Barnen älskar de möjligheter virtuell verklighet ger. Till sina vuxna säger de – “När är nästa torsdag”. Men i själva verket undrar de när VR-Daniel kommer härnäst.

Konferens om VR inom äldreomsorgen där Immersivt och Daniel Kemppi deltog. Alla presentationer från konferensen finns att se på denna spellista.

Du arbetar inte bara med barn?

– Nej, det stämmer. Sedan i våras har jag arbetat inom äldreomsorgen för Södertälje kommun, med stöd från Kultur 365. Jag är i grunden en tekniknörd som på hemmafronten experimenterar mycket med VR. Men tanken slog mig tidigt att fler borde nyttja tekniken och varför inte den äldre skaran? Inom äldrevården finns många personer som på grund av sjukdom eller sin höga ålder aldrig kan komma ut. Dessutom är den befintliga miljö de vistas i föga stimulerande.

”Vill du testa se film i kikare”

Finns det trösklar att få äldre att anamma VR-teknik?
– Det gör det. Jämfört med de lekfulla barnen, som inte tvekar en sekund att testa på, finns det hos den äldre målgruppen ett visst motstånd. Alla vill inte och vissa tycker tekniken är skrämmande. Självklart är det OK att känna så. Man kan inte tvinga någon. Det viktiga är att det är lustfyllt. För att avdramatisera använder jag liknelser som de äldre kan relatera till. “ Vill du testa att kolla på film via en kikare”, säger jag. Och många är nyfikna. Överlag är responsen god. Sex av tio vill pröva igen.

Har du några anekdoter från ditt arbete inom äldreomsorgen?
– Absolut. Vi har i vår kära Åke som älskar att fiska. Honom satte jag i en undervattenupplevelse och det första han gjorde var att börja prata om sina fiskeäventyr. Nästa gång vi sågs hade jag laddat ned ett fiskespel. Åke älskade det så nu varje gång vi träffas fiskar han gös och berättar om sina många bravader ute till sjöss.

Vilken roll tar du själv när Åke sitter med handkontrollerna och metar?
– Som pedagog försöker jag att vara närvarande och samtala om det Åke ser. Vissa tycker det är obehagligt när de plötsligt inte har någon kropp. Min roll blir här blir att skapa trygghet samt att förklara för dem att det inte är på riktigt.

Vad är viktigast att tänka på i ditt arbete?

Daniel lockar till många skratt

– Att ha fokus på människan. Det funkar inte att bara komma in som en tekniknörd och förvänta sig att de ska fatta. Nej, man behöver vara inlyssnande och kunna anpassa utifrån behov. Jag tycker själv om att hjälpa andra människor och för att kunna göra ett bra jobb tror jag det krävs att man har de egenskaperna. Att man är närvarande och tar sig tid till samtal både före, under och efter upplevelsen. Tekniken i sig är bara ett verktyg. Det är hur vi använder den som är det intressanta.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!