Engage är en ny VR-plattform för utbildning

Utvecklaren bakom den populära VR-appen Apollo 11 VR lanserar nu Engage som siktar mot att bli en utbildningsplattform i samma stil som utbildningssystemet i Ready Player One. David Whelan, som är grundare av Immersive VR Education, berättar om den senaste versionen av VR-appen Engage. Appen är fortfarande under utveckling och inte speciellt polerad än, men Engage vittnar om hur framtidens skola och utbildningsformer skulle kunna se ut.

VR kan lösa bristen på universitet och lärare i utvecklingsområden

David Whelan förklarar:

”I många länder, särskilt i världens utvecklingsområden, tar det för lång tid att bygga universitet. Det är sen ännu svårare att locka till sig bra och kompetenta professorer till de få universitet som byggs. Att utbilda nya lärare tar många år, och vill man dessutom ha bra lärare tar det ytterligare år av erfarenhet. För dessa platser där utbildning är oerhört viktig för lokal utveckling kommer Virtual Reality blir ett verkligt alternativ i framtiden. Bra lärare och utbildare kan nå många virtuella rum samtidigt”

Tänk dig att en populär lärare kan nå tusentals elever istället för bara de 30 som sitter i klassrummet. Engage är tänkt att vara en plattform där pedagogiska upplevelser ska finnas. Upplevelserna ska vara så pass enkla att skapa, så pedagogerna ska kunna göra dessa själva utan kunskaper i programmering.

Whelan berättar vidare:  ”En annan fördel med Engage är att läraren kan spela in sina lektioner, och om man är nöjd med resultatet kan man publicera lektionen så att andra kan uppleva samma sak som om det skedde live”engage-skeleton

Engage kopplar ihop lärande och emotionellt engagemang

Man kan tänka på Engage som en slags virtuell PowerPoint där man möter andra elever och där hela utbildningstillfället går att spela in. Idén bakom Engage är att lärare ska kunna använda befintliga läromedel som grund för en lektion. Och sedan leda en klass på en guidad tur med hjälp av foton, videor och presentationer, samtidigt som man svarar på frågor från studenter från alla delar av världen.
Engage kan idag laddas ner gratis på Steam. Appen kallades tidigare för Lecture VR och med namnbytet omprofilerar man appen till visa upp varför VR är redo att revolutionera inlärning. När man står på mars brevid Curiosity (Nasas robotbil som just befinner sig på Mars) blir det något extra. Att befinna sig i en cool, häftig och intressant miljö samtidigt som man lär sig något nytt är målet med Engage. Som namnet antyder så handlar det om kombinationen av lärande och emotionellt engagemang.

”Vi försöker att framkalla en känslomässig reaktion med allt vi skapar, för om du har en känslomässig reaktion på något så är det mycket enklare att lära sig saker. Utbildningskonceptet ska innehåll mer emotionella inslag för att fånga elevernas intresse.”

Engage kan användas till fortbildning och distansmöten

Engage kan givetvis användas till annat än skolutbildning. Det är lätt att föreställa sig hur plattformen kan utnyttjas på företagsutbildningar eller affärsmöten. Sitt i ett rum med dina kollegor och visa upp i stort sett vilken mediafil som helst. Engage har redan stöd för att dela dokument via Dropbox och OneDrive. Företagsutveckling och fortbildning kan göras virtuellt, vilket minskar kostnader för resor, hotell och minskar belastningen på miljön.

Nedan kan du se hur plattformen fungerar idag.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!