Facebook avslöjar delar av sin masterplan för VR

Det är ingen hemlighet vid det här laget att Facebook satsar på virtuell verklighet som nästa stora grej. Men Facebook har större planer än att bara låta folk titta på 360-video på sin plattform. Man vill vara en av de aktörer som aktivt driver den nya VR-vågen genom filmer, tv-program och tv-serier för att stimulera hela världen att komma ombord på VR-skutan.
Surround 360
Surround 360

Och på samma sätt som ”Terminator 2” innebar en revolution i användningen av datorgrafik i filmbranschen, vill Facebook nu inleda den ny eran för att göra dem mer sociala med hjälp av VR.

Igår fick vi se det första steget i Facebooks Masterplan, där man släppte den öppna källkoden, guider och manualer till Facebooks nya Surround 360 kamera – en tefatsliknande VR-kamera som filmar i 360 grader.

Bygg VR-kameran precis som du vill ha den

Genom att släppa ut dessa dokument låter man människor ta tekniken vidare och göra vad de vill med designen och implementation. Man kan exempelvis bygga en helt egen kamera, göra den mindre och billigare eller större och mer påkostad. Du väljer själv. Kameran är idag byggd för att vara helt modulär, enkel att montera ihop och hacka den som du vill.

Eftersom dokumenten släpps som Open Source, kan både privatpersoner och företag bygga, marknadsföra och sälja sina kameror som man vill. Filmerna som görs med dessa kameror kommer, så länge de följer Facebooks standard, vara idealiska för det sociala nätverkets egen Oculus Rift men även driva hela VR-marknaden framåt.

Facebooks masterplan för VR tar form

Facebooks utvecklingschef Brian Cabral säger att det bästa sättet att förstå vart Facebook är på väg med VR är att titta på Facebook själv. Det är mer än bara ett sätt att dela foton, filmer och länkar. Det handlar om alla sakerna tillsammans, där Facebook vill mosa ihop alla klassiska digitala underhållningsformat som film, tv, VR och spel till ett enda unikt format för VR som plattform.

Han föreställer sig en värld där du (hypotetiskt) tittar på en live NBA-match med en vän i VR och där du ”ser” den som sitter bredvid dig, där du kan se datorgrafik som projiceras projiceras på planen, se statistik, repriser och memes från Internet samtidigt som upplevelsen simulerar känslan av att sitta på en match med en kompis. Och det är just detta mer sociala sätt att uppleva saker som Facebook är ute efter att åstadkomma. Facebook går all-in på att denna sociala filosofi är sättet framtiden kommer att se ut på.

Men innan allt detta kan hända på måste folk först och främst kunna filma med kvalitet i VR. Planen är att Surround 360 ska vara så pass enkel att filma och redigera med att både amatörer och professionella filmskapare enkelt ska vilja ta steget till 360-video.

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *